Läsvärt om världens drycker

Nu har du hamnat hos vårt nya spännande projekt –  insight Handpicked. Här kommer vi löpande att presentera läsvärda artiklar om allt möjligt som cirklar runt i vår värld. Det mesta kommer såklart att handla om våra vinmakare och deras idoga arbete med att trolla fram alla goda drycker som vi har möjlighet att få njuta av här hemma i Sverige. Men det kommer även att dyka upp andra intressanta artiklar om en och annan personlighet som på ett eller annat sätt är värd lite extra uppmärksamhet. Du som är med i Friends of Handpicked får såklart tips när artiklarna publiceras.

Trevlig läsning! | Margareta


Domaine Bott

Druvan syrah och norra Rhônes terroir och är en svårslagen kombination som aldrig upphör att fascinera, inte ens om man är vinmakare. Julie och Graeme Bott är paret som byggt en vinfirma från grunden, på en plats där bra mark är verkligt svår att komma över. Av flera skäl. För den som ändå gör det, väntar utmaningar i form av verkligt branta sluttningar. Men paret Bott har gått från klarhet till klarhet, förfogar i dag över odlingar i fyra appellationer och producerar ursprungstydliga viner med potential att överträffa syrah-fansens alla förväntningar. En duo som gör jobbet är First Flight Syrah och Saint-Joseph Syrah från Domaine GJ Bott.

LÄS ARTIKELN
Greywacke

När nya årgångar från Greywacke anländer ligger alltid förväntan i luften. Kevin Judds vineri i Marlborough, Nya Zeeland, kör sin egen, personliga tolkning av ett vidunderligt vackert ursprung i en serie endruvsviner med årgångsvariation som positivt stildrag. Det gäller att lyssna på vingården och sedan låta frukten tala, menar vinmakare Richelle Tyney. Med lågmäld produktion, vildjäst och tillit till processen skapar Kevin och Richelle viner som faller utanför vad som vanligen förväntas från regionen. Årets samtal med vingård och druvor ger oss Greywacke Wild Sauvignon, Pinot Noir och nu senast Chardonnay – plus en bakgrund med hälsningar från Richelle.

LÄS ARTIKELN
Small Wonder

När möjligheten bjuds att ta över en vingård med förnämligt läge i Tamar Valley, Tasmanien, är det bara att slå till. Allra helst som platsen är svalare än de flesta, med fantastiska förutsättningar att producera eftertraktade ”cool climate wines”. På riktigt. Nya viner från satsningen Small Wonder utmanar positivt och presenterar dagens Tasmanien. Druvorna i fråga, chardonnay och pinot noir, älskar platsen och flaskorna tar för sig när Paul McArdle besöker Sverige och dukar upp en intressant jämförelse mellan norra och södra hemisfärens svalka.

LÄS ARTIKELN
Tomassetti

Bröderna Tomassetti producerar välgjort vin med riktig ekobakgrund i regionen Marche vid italienska ostkusten. Vineriet är känt för läckra magnumbuteljer med klunkvänligt, fräscht innehåll och en filosofi som ger ett lättare, bärigare uttryck än det regionen ofta står för. Nu kommer nästa vin med samma förtecken, Renudo. Tänk beaujolais, fast från Italien och på druvan sangiovese. Från ekologiskt odlade, gamla stockar. Det måste väl bara testas?

LÄS ARTIKELN
Alta Alella

Alta Alella är vineriet som ligger ett stenkast från Barcelona och visst handlar det om cava på toppnivå, men mycket mer. När Laura Bret, Export Manager, är på Sverigebesök har hon en hel uppställning intressanta viner i bagaget – alla med ekologi och hållbarhet som signum. Vingården är belägen mitt i ett naturreservat och i serien Naturals tillverkas viner helt utan tillsatser, en framsynt satsning där nästa generation stakar ut riktningen.

LÄS ARTIKELN
António Maçanita

Vinmakare António Maçanita har en intressant filosofi bakom sitt vin ”A Laranja Mechânica”, i vars tillverkning inget får gå till spillo. Zero waste, alltså. Den vintillverkning som annars fokuserar på must från en första, lätt pressning av druvorna utmanas nu av ett annat synsätt med smått förbryllande resultat. Antonio bjussar på både vinreceptet och mattips.

LÄS ARTIKELN
Derek Mossman

Derek Mossman, vinmakare vid Garage Wine i Maule Valley, är på besök i Sverige. Det är en annorlunda affärsresa, menar Derek, ett besök som utgår ifrån ett projekt snarare än vinförsäljning. Men som brukligt hos Garage Wine handlar det även i detta fall om att låta gamla vingårdar – om med dem lokalsamhället – blomstra på nytt. Nu senast i projektet Old Vine Revival.

LÄS ARTIKELN
Chaira Ciavolich

Montepulciano, pecorino, passerina, cococciola, trebbiano. Amforor, gamla fat och kärl av betong. Särprägel, identitet och tydligt signum. Sugen på att testa dagens Abruzzo i moderna, personliga och hantverksmässiga tolkningar kryddade med en fantastisk vinhistoria? Låt det stå Ciavolich 1853 på etiketten och låt Chiara Ciavolich stå för leveransen.

LÄS ARTIKELN
Fattoria Nittardi

När Chianti Classico delas in i nya underområden handlar det om ursprung, växtplats och terroir. Totalt 11 byar finns på den nya kartan. En av dessa är Castellina, där vår producent Fattoria Nittardi är belägen. Léon Femfert från Nittardi ger sin syn på utvecklingen och förutsättningarna, förankringen i traditionen och hur vinet möter konsten på ett samtida sätt – i leveranser från egendomen som Michelangelo en gång ägde.

LÄS ARTIKELN
Tribut Schloesser

Tribaut Schloesser, en av våra familjeproducenter i Champagne, värnar om traditionen samtidigt som nyskapande satsningar tar vinerna till en internationell publik som öppnar hela famnen. Inte konstigt, dessa bubblande buteljer håller hög kvalitet till ett rimligt pris. Med start denna säsong har varumärket tagit det designkliv som vinerna verkligen förtjänar – en sprillans ny etikett pryder flaskorna där vi faktiskt har haft ett finger med i spelet. Här hittar du en färsk intervju med exportchef Laurent Duménil.

LÄS ARTIKELN
Winegut Gysler

Biodynamisk vinodling funkar verkligen, det kan Alexander Gysler skriva under på. Hans vingårdar i Rheinhessen är alla ekologiskt och biodynamiskt certifierade, välmående och livfulla. Och egentligen har omställningen inte varit särskilt svår, menar Alexander. Det handlar mest om tid och tålamod, att låta naturen visa vägen och ordna balansen. Resultatet i flaskan är harmoniskt – enligt både vinmakaren själv och Friends of Handpicked.

LÄS ARTIKELN
Mick & Jeanine Craven

Mick och Jeanine Craven, vinmakare i Stellenbosch, sänder färska, smakfulla hälsningar i form av två viner på ingång vår och sommar 2022. Först ut är Craven Viognier, en nyhet som passar förträffligt i den grönskande säsongen. Och i juli månad är det dags för ny årgång av Craven Pinot Gris, ett läckert skalmacererat och bärnstensfärgat vin. Vi passar på att kolla läget med Craven Wines och Mick Craven.

LÄS ARTIKELN
Eduardo Soler

En hyllning till det avskalade, äkta och naturliga. Det är så vinmakare Eduardo Soler i Argentina vill beskriva sina drickvänliga viner, där frukten skiner. ”Vi strävar efter osminkade och klunkvänliga viner, som samtidigt är eleganta och lätta att sätta till mat”, säger Eduardo och beskriver uttrycken som en smula primitiva och jordnära, tillverkade med så liten påverkan som möjligt. Nu anländer tre ypperliga exempel på Eduardos filosofi, två på glänsande garnacha och ett på hemlig druvblend – Ver Sacrum, Gloria och Irreplicable.

LÄS ARTIKELN
Sandra Tavares da Silva

Välkänd och prisad vinprofil i hemlandet Portugal, med hjärtat i två vinregioner och ett starkt engagemang i landets mångfacetterade vinkultur. Möt Sandra Tavares Da Silva som växlar mellan Douro och Lisboa, står bakom Wine & Soul och Chocapalha, och som översätter vintraditionen till samtida, personliga viner som signalerar ursprung och öppnar dörren till det nya Portugal.

LÄS ARTIKELN

Lee Sernehov

Samlande förekommer i alla kulturer. Det verkar vara en i det närmaste grundläggande mänsklig aktivitet som det sägs att var tredje person i västvärlden ägnar sig åt. På Handpicked är vi mäkta stolta över Lee Sernehov som sedan flera år tillbaka är en passionerad samlare av allt som är förknippat med vår rom från Diplomático. Det är en imponerande samling som inofficiellt kan betraktas som världens största i sitt slag.

LÄS ARTIKELN

Eventkalender

2

DECEMBER


Charles viner på Liberdade | Stockholm
Liberdade, Skånegatan 51

12

DECEMBER


Temaprovning vin & ost | Göteborg
Riverton Hotel

22

JANUARI


Världsrekord i digital Vinprovning
Digitalt via Zoom

26

JANUARI


Temaprovning | Stockholm
Handpicked Studio, Bondegatan 21