Läsvärt om världens drycker

Nu har du hamnat hos vårt nya spännande projekt –  insight Handpicked. Här kommer vi löpande att presentera läsvärda reportage om allt möjligt som cirklar runt i vår värld. Det mesta kommer såklart att handla om våra vinmakare och deras idoga arbete med att trolla fram alla goda drycker som vi har möjlighet att få njuta av här hemma i Sverige. Men det kommer även att dyka upp andra intressanta reportage om en och annan personlighet som på ett eller annat sätt är värd lite extra uppmärksamhet. Du som är med i Friends of Handpicked får såklart tips när ett nytt reportage publiceras.

Trevlig läsning! | Margareta


Birgit Braunstein

Det talas mycket om ekologi, hållbarhet och biologisk mångfald hos dagens medvetna och ansvarsfulla vinproducenter. Men när berättelsen är signerad Birgit Braunstein hamnar ämnet ändå i ett alldeles eget ljus – vackert, livgivande och betryggande. Birgit är vinmakare i Österrike med adress Purbach och här driver hon sedan ett par decennier den gamla familjeegendomen vidare under biodynamikens ledstjärna. Den kompletta filosofi och helhetssyn som präglar arbetet på gården ger viner som skimrar i glaset, helt naturligt och med stor självklarhet.

LÄS REPORTAGET
Tenuta Buon Tempo

En knapp timmes resväg söderut från Siena ligger en av vinvärldens mest tydliga, sammanhållna och integritetsfulla vinplatser, Montalcino. Den gamla, lugna stadskärnan på toppen av kullen andas klassisk italiensk vinkultur i varje gathörn. En stilla miljö där kyrkklockans klämtande är det mest påtagliga och där det även i rusningstid för vinturism känns fridfullt. Helt rätt atmosfär för att avnjuta ett glas Brunello eller Rosso di Montalcino. Nu är det istället Stockholm som gäller, Alberto Machetti från Tenuta Buon Tempo är på besök och vi lär känna gårdens fyra viner som gör ett toppenjobb med att marknadsföra ursprunget.

LÄS REPORTAGET
Wingut Steintal

I tyska vinregionen Franken är det vita viner och gröna druvor som gäller, i alla fall till den absolut största delen. Silvaner, müller-thurgau och riesling dominerar men här finns även grogrund för pinot noir på absolut toppnivå. Fina vingårdar med denna blå druva, här kallad spätburgunder, förvaltas av Steintal, som inte bara går mot strömmen färgmässigt. Även i vinkällaren är riktningen en annan än den vedertagna och när grannarna ruskar på huvudet känner Steintal är de är på helt rätt väg. Möt Jonas Hirn som tillsammans med sin kollega Filip Aufderheide skapar viner med eftertraktad särprägel.

LÄS REPORTAGET
Sugrue Wines

Dermot Sugrue, en av Englands absolut främsta vinmakare, är på Sverigebesök och ger oss senaste nytt. Det handlar förstås om engelskt mousserande vin, om flaskorna från Wiston Estate och om Dermots eget varumärke Sugrue – med devisen ”The Trouble of Dreams.” Utmaningarna förknippade med Dermots vinmakardrömmar har vänts till framgång och nya spännande möjligheter – självfallet tack vare hårt arbete, långsiktighet och en stark vision. Dags för Dermots nästa steg, fler drömmar ska förverkligas. Tillsammans med hustrun Ana Sugrue, även hon vinmakare och numer Dermots businesspartner, dras riktlinjerna upp för Sugrues framtid.

LÄS REPORTAGET
Olle Borg

Inför årgång 2020 av vinet Chianti Classico Casanuova di Nittardi anordnade vår vinproducent Nittardi en tävling där konstnärer från hela världen bjöds in för att ge förslag på etikett och omslagspapper. En av vinnarna är den svenske konstnären Olle Borg. Vi tittade förbi hans ateljé på Kungsholmen i Stockholm. Både för att säga grattis och få lära känna Olle och hans konst lite bättre.

LÄS REPORTAGET
Tornatore

Vulkanviner är heta, minst sagt, speciellt från Sicilien och Etna. Begreppet har fått fäste och glasen fylls med ursprungstäta, mineralstinna kvalitetsviner på öns speciella druvor. Har du exempelvis träffat druvan nerello mascalese i Cantine Tornatores tappning är chansen stor att du ser den som en vän för livet. Vinmakare Angelo de Grazia och Export Manager Federica Campo är på Sverigebesök och ger en lägesrapport över utvecklingen inom Etna DOC, Tornatores planer och filosofin bakom vinmagin.

LÄS REPORTAGET
Bruna Grimaldi

Finns det någon annan bransch där familjer och släkter så ofta jobbar tillsammans, där nästa generation tar över med synbar stolthet och där arvet lockar mer än förpliktigar? Och där utflugna ungdomars resande, utlandsjobb och nätverkande snarast lägger grunden för att återvända och ta familjefirman vidare? Knappast. Långsiktigheten fascinerar med vinvärlden, där många kvalitetsfirmor visar prov på att greja rätta mixen av tung tradition och helt moderna anslag. Bruna Grimaldi i Grinzane Cavour, Barolo, är en av dessa generationsföretagare. Mor och dotter är på Sverigebesök, håller provningar, pratar viner och avslöjar hemligheten bakom ett ständigt samtida kulturarv – den stavas passion.

LÄS REPORTAGET
Domaine Bott

Druvan syrah och norra Rhônes terroir och är en svårslagen kombination som aldrig upphör att fascinera, inte ens om man är vinmakare. Julie och Graeme Bott är paret som byggt en vinfirma från grunden, på en plats där bra mark är verkligt svår att komma över. Av flera skäl. För den som ändå gör det, väntar utmaningar i form av verkligt branta sluttningar. Men paret Bott har gått från klarhet till klarhet, förfogar i dag över odlingar i fyra appellationer och producerar ursprungstydliga viner med potential att överträffa syrah-fansens alla förväntningar. En duo som gör jobbet är First Flight Syrah och Saint-Joseph Syrah från Domaine GJ Bott.

LÄS REPORTAGET
Greywacke

När nya årgångar från Greywacke anländer ligger alltid förväntan i luften. Kevin Judds vineri i Marlborough, Nya Zeeland, kör sin egen, personliga tolkning av ett vidunderligt vackert ursprung i en serie endruvsviner med årgångsvariation som positivt stildrag. Det gäller att lyssna på vingården och sedan låta frukten tala, menar vinmakare Richelle Tyney. Med lågmäld produktion, vildjäst och tillit till processen skapar Kevin och Richelle viner som faller utanför vad som vanligen förväntas från regionen. Årets samtal med vingård och druvor ger oss Greywacke Wild Sauvignon, Pinot Noir och nu senast Chardonnay – plus en bakgrund med hälsningar från Richelle.

LÄS REPORTAGET
Small Wonder

När möjligheten bjuds att ta över en vingård med förnämligt läge i Tamar Valley, Tasmanien, är det bara att slå till. Allra helst som platsen är svalare än de flesta, med fantastiska förutsättningar att producera eftertraktade ”cool climate wines”. På riktigt. Nya viner från satsningen Small Wonder utmanar positivt och presenterar dagens Tasmanien. Druvorna i fråga, chardonnay och pinot noir, älskar platsen och flaskorna tar för sig när Paul McArdle besöker Sverige och dukar upp en intressant jämförelse mellan norra och södra hemisfärens svalka.

LÄS REPORTAGET
Tomassetti

Bröderna Tomassetti producerar välgjort vin med riktig ekobakgrund i regionen Marche vid italienska ostkusten. Vineriet är känt för läckra magnumbuteljer med klunkvänligt, fräscht innehåll och en filosofi som ger ett lättare, bärigare uttryck än det regionen ofta står för. Nu kommer nästa vin med samma förtecken, Renudo. Tänk beaujolais, fast från Italien och på druvan sangiovese. Från ekologiskt odlade, gamla stockar. Det måste väl bara testas?

LÄS REPORTAGET
Alta Alella

Alta Alella är vineriet som ligger ett stenkast från Barcelona och visst handlar det om cava på toppnivå, men mycket mer. När Laura Bret, Export Manager, är på Sverigebesök har hon en hel uppställning intressanta viner i bagaget – alla med ekologi och hållbarhet som signum. Vingården är belägen mitt i ett naturreservat och i serien Naturals tillverkas viner helt utan tillsatser, en framsynt satsning där nästa generation stakar ut riktningen.

LÄS REPORTAGET
António Maçanita

Vinmakare António Maçanita har en intressant filosofi bakom sitt vin ”A Laranja Mechânica”, i vars tillverkning inget får gå till spillo. Zero waste, alltså. Den vintillverkning som annars fokuserar på must från en första, lätt pressning av druvorna utmanas nu av ett annat synsätt med smått förbryllande resultat. Antonio bjussar på både vinreceptet och mattips.

LÄS REPORTAGET
Derek Mossman

Derek Mossman, vinmakare vid Garage Wine i Maule Valley, är på besök i Sverige. Det är en annorlunda affärsresa, menar Derek, ett besök som utgår ifrån ett projekt snarare än vinförsäljning. Men som brukligt hos Garage Wine handlar det även i detta fall om att låta gamla vingårdar – om med dem lokalsamhället – blomstra på nytt. Nu senast i projektet Old Vine Revival.

LÄS REPORTAGET
Chaira Ciavolich

Montepulciano, pecorino, passerina, cococciola, trebbiano. Amforor, gamla fat och kärl av betong. Särprägel, identitet och tydligt signum. Sugen på att testa dagens Abruzzo i moderna, personliga och hantverksmässiga tolkningar kryddade med en fantastisk vinhistoria? Låt det stå Ciavolich 1853 på etiketten och låt Chiara Ciavolich stå för leveransen.

LÄS REPORTAGET
Fattoria Nittardi

När Chianti Classico delas in i nya underområden handlar det om ursprung, växtplats och terroir. Totalt 11 byar finns på den nya kartan. En av dessa är Castellina, där vår producent Fattoria Nittardi är belägen. Léon Femfert från Nittardi ger sin syn på utvecklingen och förutsättningarna, förankringen i traditionen och hur vinet möter konsten på ett samtida sätt – i leveranser från egendomen som Michelangelo en gång ägde.

LÄS REPORTAGET
Tribut Schloesser

Tribaut Schloesser, en av våra familjeproducenter i Champagne, värnar om traditionen samtidigt som nyskapande satsningar tar vinerna till en internationell publik som öppnar hela famnen. Inte konstigt, dessa bubblande buteljer håller hög kvalitet till ett rimligt pris. Med start denna säsong har varumärket tagit det designkliv som vinerna verkligen förtjänar – en sprillans ny etikett pryder flaskorna där vi faktiskt har haft ett finger med i spelet. Här hittar du en färsk intervju med exportchef Laurent Duménil.

LÄS REPORTAGET
Winegut Gysler

Biodynamisk vinodling funkar verkligen, det kan Alexander Gysler skriva under på. Hans vingårdar i Rheinhessen är alla ekologiskt och biodynamiskt certifierade, välmående och livfulla. Och egentligen har omställningen inte varit särskilt svår, menar Alexander. Det handlar mest om tid och tålamod, att låta naturen visa vägen och ordna balansen. Resultatet i flaskan är harmoniskt – enligt både vinmakaren själv och Friends of Handpicked.

LÄS REPORTAGET
Mick & Jeanine Craven

Mick och Jeanine Craven, vinmakare i Stellenbosch, sänder färska, smakfulla hälsningar i form av två viner på ingång vår och sommar 2022. Först ut är Craven Viognier, en nyhet som passar förträffligt i den grönskande säsongen. Och i juli månad är det dags för ny årgång av Craven Pinot Gris, ett läckert skalmacererat och bärnstensfärgat vin. Vi passar på att kolla läget med Craven Wines och Mick Craven.

LÄS REPORTAGET
Eduardo Soler

En hyllning till det avskalade, äkta och naturliga. Det är så vinmakare Eduardo Soler i Argentina vill beskriva sina drickvänliga viner, där frukten skiner. ”Vi strävar efter osminkade och klunkvänliga viner, som samtidigt är eleganta och lätta att sätta till mat”, säger Eduardo och beskriver uttrycken som en smula primitiva och jordnära, tillverkade med så liten påverkan som möjligt. Nu anländer tre ypperliga exempel på Eduardos filosofi, två på glänsande garnacha och ett på hemlig druvblend – Ver Sacrum, Gloria och Irreplicable.

LÄS REPORTAGET
Sandra Tavares da Silva

Välkänd och prisad vinprofil i hemlandet Portugal, med hjärtat i två vinregioner och ett starkt engagemang i landets mångfacetterade vinkultur. Möt Sandra Tavares Da Silva som växlar mellan Douro och Lisboa, står bakom Wine & Soul och Chocapalha, och som översätter vintraditionen till samtida, personliga viner som signalerar ursprung och öppnar dörren till det nya Portugal.

LÄS REPORTAGET

Eventkalender

20

APRIL


Vårsalongen vinmässa | Wine Table
Posthuset, Vasagatan 28 | Stockholm

22

APRIL


ENDAST BRANSCH | Vårprovning
NOFO Hotel & Wine bar | Stockholm

23

APRIL


Winemaker Dinner | Vinotek1
Karlsgatan 4 | Västerås

2

MAJ


Temaprovning Gamla Stockar
Stockholm & Göteborg