Svart jord och vinmagi...

...Etna lockar och fängslar

Vulkanviner är heta, minst sagt, speciellt från Sicilien och Etna. Begreppet har fått fäste och glasen fylls med ursprungstäta, mineralstinna kvalitetsviner på öns speciella druvor. Har du exempelvis träffat druvan nerello mascalese i Cantine Tornatores tappning är chansen stor att du ser den som en vän för livet. Vinmakare Angelo de Grazia och Export Manager Federica Campo är på Sverigebesök och ger en lägesrapport över utvecklingen inom Etna DOC, Tornatores planer och filosofin bakom vinmagin.

Tornatore

Etna | Sicilien

Att tillverka bra vin i större skala vid foten av Etna har inte varit någon självklarhet under särskilt många decennier, men som ursprung har Etna DOC spirat och grott i askan och haft en otrolig utveckling som har lett till dagens dunderpopulära viner. Själva ursprunget föddes 1968, men det allra mesta har hänt under de senaste 25 åren. Det menar vinmakare Angelo de Grazia som tillsammans med Federica Campo, Export Manager vid Tornatore, besöker ett kallt och vintrigt Stockholm. En kontrast förstås, senaste julhelgen firades i över 20 graders värme på Sicilien, men det betyder även att andra halvan av året, under odling och skörd, kan vara tokvarm.

Att Etnas sluttningar bjuder på hög höjd över havet med odlingar på 500 till 750 meters höjd är en stor fördel, det ger svalare nätter med en chans för druvan att återhämta sig och med bra syra som resultat – plus en möjlighet att skörda i svalka nattetid. I vinerna från Etna kombineras syran med den intressanta, åtråvärda mineraliteten från den vulkaniska jordmånen. Allt är på plats med elegans och skaran vinvänner växer stadigt.

”Under min tid i Piemonte lärde jag mig förstå värdet av enskilda vingårdslägen."

Il signor Tornatore och utvecklingen

Allt började med dåtidens signor Tornatore som kring 1865 köpte den första jordbruksmarken, bland annat med hasselnötsodling, i Castiglione di Sicilia. Under tiden som gått har vinodling tillkommit, mer mark har köpts och i dag är ytan för vin 65 värdefulla hektar. Numer är det snarast omöjligt att hitta mark att köpa på rätt höjd. Dagens Mister Tornatore, dryga 70 år gammal, har främst varit intresserad odling, men när sonen Giuiseppe för ett tiotal år sedan föreslog egen produktion satt det minsann inte fast. Vinmakaren Vincenzo Bambina rekryterades och från 2014 har druvorna blivit till buteljerat vin. Federica kom också till Tornatore, från början för att jobba med besök, men nu upptar export och resande till firmans marknader hennes tid.

”Det var nog 2017-2018 som det lossnade ordentligt, då började alla på allvar tro på framgång och vinerna började bli ordentligt uppskattade”, säger Federica. ”När Angelo tillträdde som operativ vinmakare 2019, med stor erfarenhet från just Etna-området, fick vi vårt dream team med en gemensam vision och utvecklingen har varit stark. Kring 2017 exporterade vi till ett tiotal marknader, den siffran har nu dubblats. Sverige har fått upp ögonen för Etna DOC under de senaste 5-7 åren, skulle jag tro, och faktiskt har även Frankrike blivit en viktig marknad.”

"Innehållet i jordmånen kan skifta mycket mellan varje plats, beroende var lavan har runnit och vad den har innehållit.”

Värdet av contradas

Odlingsytan kring Etna löper som en krans kring den östra sidan, från norr till söder, och jordmånen varierar. Högre upp på berget är det stenigare och här finns i stor utsträckning riktigt gamla stockar. På dessa branta lägen med karg jordmån är rankorna oftast uppbundna med albarello etneo, det traditionella systemet med ett vertikalt växtsätt. Varje ranka växer var för sig rakt uppåt – precis som ett litet träd med kort stam – och samtidigt djupt ner i den vulkaniska marken, vilket gör dem tåliga. Tänk små terrasser och genomgående handarbete.

Alla Tornatores vingårdar ligger på Etnas norra sida, där jordmånen ger mer finstämda och strukturerade viner, medan den södra sidan ger en yppigare stil, ofta med högre allkoholhalt. Men även på den norra sluttningen finns stor variation mellan olika vingårdslägen, så kallade contradas, som i sin tur kan omfatta flera mindre vingårdar. Angelo ser Tornatores 12 olika contradas som en fantastisk rikedom.

”Innehållet i jordmånen kan skifta mycket mellan varje plats, beroende var lavan har runnit och vad den har innehållit. Varje contrada ger unika kvaliteter som vi är måna om att förvalta i våra vingårdsbetecknade viner, medan övriga viner innehåller druvor från flera lägen i en mix som ger bra balans. Jag kommer från Syracusa här på ön, men har jobbat och studerat sju år i Piemonte. Där lärde jag av de kända namnen och förstod verkligen vikten av enskilda lägen och separat vinifiering, det är en rikedom vi har att jobba med. Pietrarizzo och Calderara är två exempel. Ett nytt fint läge är Santo Spirito med otrolig druvkvalitet.”

Filosofin i vinkällaren

Etnas kvaliteter lockar vinfirmor från bland annat Piemonte och Toskana att etablera sig här. Marken har gått åt, som sagt, och inte blir det mindre intressant av öns kvalitetsdruvor. Angelo beskriver nerello mascalese, huvuddruva för de röda vinerna, som Siciliens nebbiolo. Tunnskalig, ljus och elegant. För att få lite mer färg och stuns tillsätts en liten skvätt nerello capuccio i vissa viner, som Etna Rosso på druvor från olika lägen och även Calderada på frukt från gamla prephylloxera-stockar. Pietrarizzo är däremot ett rent endruvsvin.

På den gröna druvsidan gäller carricante som bland annat blir till vinerna Etna Bianco och Pietrarizzo Bianco. Dessutom tillverkas ett rosévin med härligt färgdjup och smakrik stil på nerello mascalese. Gemensam nämnare i vinkällaren är egenodlad jäst på stammar från vingården och en lagring där ekfat varvas med betongkärl. Efter tiden på ek flyttas vinet oftast över till betong, Angelo menar att det ger en speciell mognad och bättre balans i vinet. Även ståltankslagrade viner får en extra tid på betong för att mjukas upp.

Morgondagens Etna och Tornatore

Hos Tornatore är det just nu full fart med byggnation av nytt vineri och utrymmen för besökare. Redan nu är det möjligt att besöka vineriet, prova vin och ta del av allt som redan är på plats. Inom ett par år räknar Federica med att allt ska vara färdigställt.

I detta utvecklingsarbete finns det förstås möjlighet att tänka hållbarhet genomgående i bygget och planera för resurssnålhet och minskad användning av exempelvis el. Ett sätt är att förflytta vinet med hjälp av gravitation, det vill säga tyngdlagen, istället för att använda pumpar. Och själva vinutvecklingen har Angelo planer för, den tuggar på mot det framtida målet på en halv miljon intressanta, ursprungsstarka och lika omsorgsfullt tillverkade flaskor.

"Vi säljer inte bara vin. Vi säljer det vi står för, en känsla och vad vi tycker om vinet"

Vi både älskar och tror på denna plats

”Vi har inte nått toppen ännu, kurvan pekar rakt uppåt men det finns ännu mer att göra på vinsidan. Vi gillar nya satsningar och att experimentera en hel del, med varje årgång lär vi oss något nytt. Det som kan vara lite bekymmersamt är tillgången på kompetens. Dels handlar det om att traditionen är ung, vi har inte flera generationer av arv att falla tillbaka på. Dels om attityd. Dagens unga har inte alltid tålamod, ödmjukhet och passion. Något som faktiskt krävs för att göra ett bra jobb som vinmakare. Vi säljer inte bara vin rakt upp och ner. Vi säljer det vi står för, en känsla och det vi tycker om vinet. Men för den som verkligen vill satsa på yrket kommer det säkert finnas intressanta jobbmöjligheter i vårt område, som gör att det möjligt att återvända efter utbildning. Vi både älskar och tror på denna plats.”

Fattoria Agricola Tornatore

Etna | Sicilien | Italien