Finland

Ainoa Winery

Låt dig överraskas om vad bärviner kan vara.

Paola och David Cohen var hobbyvinmakare i USA innan de flyttade till Finland 2008 där David hade fått arbete som ingenjör. Eftersom de inte kunde få tag på druvor i Finland började de snart experimentera med lokala ingredienser då de inte ville ge upp sin hobby. Efter många av år av försök och misslyckanden så utvecklade de med hjälp av klassiska vinmakningsmetoder en teknik att göra vin av bär. De blev överraskade av att bärvinerna i Finland blev bättre än vinerna de producerat av druvor i USA. Någonting de kunde tacka de finska bärens höga kvalitet för.

Eftersom Paola och David ville visa världen vad de lyckats producera med hjälp av bär från de finska skogarna, grundade de 2014 Ainoa Winery. Till en början var det mycket svårt att få någon att ens prova deras viner. Varför dricka bärviner när det är så lätt att få tag på klassiska viner? Det var frågan många ställde sig.

Det här ändrade sig dock 2017 när ett av deras viner var det första vinet från Norden och det första bärvinet internationellt att vinna en guldmedalj i Vinalies Internationales i Paris. De efterföljande åren har tävlingen delat ut elva guldmedaljer till nordiska viner där samtliga gått till Ainoa!

I dag fortsätter Paola och David att skapa intressanta viner i sitt lilla vineri i Hollola. Deras styrka är söta viner. Balanserade och nyanserade viner med hög syra och en lång eftersmak som passar till diverse rätter. Så som många kritiker upptäckt – att prova ett vin från Ainoa förändrar vårt tankesätt om vad bärviner kan vara.


Ainoa Winery | Kuningatar
Restaurangsortiment [249:-] 315:-
Ainoa Winery | Valokki
Restaurangsortiment [249:-] 315:-