Tornatore

Vulkanens mineraler gör vinet unikt

Vingården Tornatore har en lång historia när det kommer till vinproduktion. Gården är daterad till 1865 och var redan då i familjen Tornatores ägo. Redan då var man angelägen om gårdens unika terroir. De kommande generationerna har drivit gården vidare med respekt.

I dag drivs gården av flera olika ägare. Den är på hela 60 hektar, varav 46 hektar är vingårdar, 8 hektar olivträd och 5 hektar hasselnötsträd. Tornatore är den största vingården i regionen Etna DOC. Gården ligger i Castiglione di Sicilia på Etnas norra sluttning och sträcker sig till flera prestigefulla vingårdar såsom Crasà, Pietrarizzo, Malpasso och Pietramarina. Altituden varierar mellan 550 till 700 meter över havet och jordmånen består mest av vulkanisk jord, rik på mineraler.

Man odlar de inhemska sicilianska druvorna Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio för det röda vinet och för de vita har man Carricante och Cataratto. Man skördar druvorna för hand och de läggs i små korgar för att snabbt kunna transporteras till vinhuset. I dag förfogar man över modern utrustning för att även i vinhuset minska sin påverkan på miljön så mycket som möjligt. Hela vinhuset drivs med förnybar energi. Druvorna selekteras alltid ytterligare en gång manuellt och man använder nästan alltid gamla stora ekfat för jäsning och lagring. Tornatore arbetar hårt för att uttrycka det unika i sina viner så naturligt som möjligt.