Ekologi i hjärtat...

…avskalad sangiovese och drickglädje i storformat
– varma hälsningar från Marche

Bröderna Tomassetti producerar välgjort vin med riktig ekobakgrund i regionen Marche vid italienska ostkusten. Vineriet är känt för läckra magnumbuteljer med klunkvänligt, fräscht innehåll och en filosofi som ger ett lättare, bärigare uttryck än det regionen ofta står för. Nu kommer nästa vin med samma förtecken, Renudo. Tänk beaujolais, fast från Italien och på druvan sangiovese. Från ekologiskt odlade, gamla stockar. Det måste väl bara testas?

Tomassetti

Marche | Italien

Det händer massor i vinets Marche. Kändisdruvan verdicchio har gått från enkla viner till betydligt bättre kvalitet, andra druvor och viner har klättrat uppför samma stege. I dag är Le Marche även en av de mest framsynta regionerna när det gäller ekologisk odling och hållbarhet blir ett allt tydligare ledord. Tomassetti är producenten som fick allt på plats från början. Bröderna Andrea och Matteo ärvde gammal vingårdsmark som var ekologiskt odlad sedan långt tillbaka i tiden och har fortsatt att jobba i samma anda.

”För oss är ekologisk odling en nödvändighet, det finns inget annat sätt att arbeta på. Men det ska göras med själ och hjärta, så att det verkligen handlar om en naturlig och hälsosam hållning hela vägen och inte en ihålig marknadsstämpel. Över hälften av Marches vingårdar har nu ekologisk certifiering, men det är inte alla som har hjärtat på rätta stället. Sedan finns det förstås många som jobbar på mycket bra nivå, men som inte har någon certifiering alls. Själva är vi ju inte biodynamiskt certifierade exempelvis, men vi är väldigt inspirerade av biodynamiken. Här finns mycket gott att hämta, för både människor och miljö.”

Tomassettis vingårdsmark, som nu omfattar 4 hektar och även utgörs av arrenderad odling, är utspridd av flera skäl. Dels handlar det om att få druvmaterial från flera platser som kan bygga bra cuvéer och sprida risker. Dels om att lokalisera vingårdar med gamla rankor som är rätt skötta och där stockarna har djupa rötter som bland annat klarar varma somrar. För vissa druvor är gamla rankor extra viktigt, exempelvis för sangiovese, menar bröderna. Andra druvor i odling är montepulciano, trebbiano, verdicchio och malvasia.

We use tradition – when tradition is smart and clever”

Drickvänligt i magnumformat

I Sverige känner vi sedan tidigare igen Tomassetti på de läckra magnumbuteljerna som signalerar välgjort, roligt husvin. Det är precis vad det är. Lättklunkad och prisvärd drickglädje med fin bakgrund. Stora flaskor är förstås alltid kul, men varför är det egentligen magnum som gäller för Vino Rosso och Vino Bianco?

”I vår region säljs ofta det lokala vinet som dricks på plats i stora dunkar på fem liter. Det förväntas nästan att du säljer bordsvin på det sättet. Men vi vill göra vinet rättvisa och en stor flaska är en mycket bättre förpackning. Den ger ändå känslan av det där lättdruckna, opretentiösa vinet som alla uppskattar”.

"Visst, det är ett rött vin, men kanske ännu mer som ett vitt vin i röda kläder”

Avskalad sangiovese får applåder

Nu hittar ytterligare ett vin från Tomassetti till Sverige. Renudo är sangiovese i avskalad form på butelj i normalstorlek. Namnet syftar på den nakne kejsaren och här får druvan gå naken, helt utan tillsatser. Den totala svavelhalten är därmed riktigt låg, oftast under 30 mg per liter. En nivå på max 50 mg per liter brukar vara gränsen i naturvinskretsar, som jämförelse. Intressant är också att Renudo är producerat med ”carbonic maceration”, den kolsyrejäsning som används för beaujolais i syfte att göra fruktiga, mjuka och tillgängliga viner. Renudo har slagit så väl ut att bröderna håller utkik efter fler av de där gamla vingårdslägena med sangiovese – med väletablerade, motståndskraftiga rankor som ger återkommande hög kvalitet på druvor och vin – för att kunna utöka produktionen till fler flaskor än de 4 000 som har tillverkats av senaste årgången.

”Vi gillar beaujolais och vi gillar verkligen Renudo. Det här är vår tappning av stilen, fast här på sangiovese. En favorit hos oss och en riktig storsäljare. Visst, det är ett rött vin, men kanske ännu mer som ett vitt vin i röda kläder. Lättheten, fräschören och strukturen gör att du gärna kan servera vinet till fisk, exempelvis. I receptet ligger hantverk, vi gör allting för hand.”

Vin och mat i Senigallia

Tomassettis sammantagna produktion hamnar på 25 000 flaskor, av varje etikett produceras omkring 4 000 och cirka 40 procent av helheten når exportmarknader. En hel del avnjuts alltså med italiensk inramning, väldigt gärna i Senigallia, vid kusten en bit norr om Ancona. Restips är aldrig fel, Andrea och Matteo bidrar med ett.

”Senigallia är ingen stor ort, kommunen har cirka 45 000 invånare, men här finns flera restauranger som håller toppklass och ett antal stjärnkockar. Vår plats har gjort sig känd som något av en kulinarisk skattkammare, en bra anledning att besöka oss och Le Marche.”

Tomassetti

Marche | Italien