När naturen är den ständige inspiratören

Tänk dig en stor amfiteater av grönska, där sidorna utgörs av sluttande, solbelysta vingårdar. En lummig gryta omgiven av skogar som ger skydd från staden nedanför, är hem för fågelarter och utgör bästa basen för biologisk mångfald. Poetiskt, eller hur? Här känns ekologisk hållning så naturlig och självklar att vingårdarnas ägare, Alta Alella, ibland faktiskt glömmer att nämna den. Men ska firmans hållbara arbete göras rättvisa blir det till att dyka djupare än så. Det gör vi tillsammans med Mireia Pujol-Busquets – biolog, vinmakare och dotter i familjen som driver Alta Alella på egendomen Can Genís.

Alta Alella

Alella | Barcelona

Alta Alella har ett minst sagt fördelaktigt läge mitt i nationalparken Serralada de Marina, bara någon dryg mil norr om Barcelona och ett stenkast från havet. Härifrån skymtas toppen på Sagrada Familia, stadens välkända basilika, över skogskanten. Mireia Pujol-Busquets betonar att det är just den gröna cirkeln av skog kring odlingarna som ger förutsättningar att jobba så naturligt som Alta Alella gör, med ekologisk odling som bas och biologisk mångfald som ledord. Skogen är hem för en bredd av arter som hjälper till att hålla allt i balans. Nationalparkens flora och fauna ger ständig inspiration till allt från nyskapande vinframställning och vinserier tillägnade parkens fåglar till forskningsprojekt.

”Jag har vuxit upp i denna miljö, praktiskt taget mellan vinrankor, och har alltid varit intresserad av naturen och odlingen” säger Mireia. ” Eller kanske snarare biologi, grunden för allt levande, vilket även blev min inriktning. När man bor och verkar i vår miljö blir vikten av biologisk mångfald så påtaglig. Vårt jobb handlar om att trygga den för framtiden och våra barn. Ansvarsfull vinodling på vår plats, så nära Barcelona, är ett viktigt bidrag till balansen i regionen.”

Alta Alella startades 1991 av Mireias föräldrar på den gamla egendomen Can Genís, då med bara en hektar mark. Gamla odlingar togs omhand och nyplantering av lokala druvor påbörjades, till exempel pansa blanca (xarel.lo) och mataró, sorter som är knutna till platsen. I dag förfogar Alta Alella över närmare 70 hektar och utvecklingen har varit otrolig. Omkring 300 000 flaksor per år når marknaderna, varav närmare hälften går på export. Produktionen är alltså rejäl men samtidigt omsorgsfull och verkligt kvalitetsinriktad, från arbetet i vingården till en produktion med minsta möjliga ingrepp.

”Vår målsättning är att producera transparenta viner”, säger Mireia. ”Med det menar jag viner som speglar både jordmån och årgång. Vi vill påverka vinet så lite som möjligt och få äkta uttryck med skillnader beroende på förutsättningarna, först då blir det intressant. Vi har nyligen blivit medlemmar i Grandes Pagos de España, en förening för ett antal vingårdar som fått ett erkännande när det gäller att verkligen jobba i linje med platsens kvaliteter. Vår sandiga, granithaltiga jordmån, som kallas sauló, har stor betydelse. Den ger naturligt hög syra och präglar vinerna från vårt ursprung.”

Senaste faktabladet med flaskor i Alta Alellas serier presenterar elva stilla viner, varav två söta, och åtta mousserande. DO Alta Alella är det ena ursprunget för vinerna, ett gammalt sådant och ett av Spaniens allra minsta. Det andra är DO Cava, som har utvecklats under senare år med bland annat subzoner och nya klassificeringar – reserva, gran reserva, guarda superior och cava de paraje med vingårdsbeteckning. Det finns även ett fåtal Paraje Calificadoni Spanien, lägen med speciellt bra förutsättningar. Alta Alella har ett av dessa och kan därmed göra vin även med den benämningen. Mireia menar att satsningarna inom DO Cava har haft otroligt stor betydelse för att påvisa kvalitet och knyta vinerna till geografisk plats. Dagens hela regelverk presenteras på ett trevligt och informativt sätt här.

Celler de les Aus – fåglarnas vineri

Med Alta Alellas ekologiska arbete som bas blev det intressant att ta den naturliga inriktningen ett steg längre. Det gjordes med Celler de les Aus, fåglarnas vineri. En hyllning till arterna som lever i naturparken och som även pryder flaskornas etiketter. Inom denna linje produceras serien Naturals med tre stilla viner samt två pét-nat och två cava. Det är tillsatsfria viner utan svavel, vilket har krävt både forskning och noggrannhet.

”Vi kunde lansera den allra första cavan utan sulfit 2006. För att klara det krävs superfina druvor, en helt fräsch skörd utan defekter. I vineriet använder vi sedan torris av koldioxid som kylmetod, för att motverka oxidation och hålla allt i fortsatt fräscht skick. Det är även viktigt att hela processen är absolut ren. Kvittot på att det funkar får vi när vi öppnar en flaska med lite ålder, som fortfarande har härlig fruktighet.”

”Full kontroll i detalj för att hålla miljöpåverkan så låg som möjligt"

Hållbarhet, tålamod och tydlig vision

Platsens terroir, hårt jobb, kunskap och brinnande intresse gör att Alta Alella ligger i framkant inom hållbarhet. Utöver ekologisk certifiering ryms mycket annat i begreppet, från den internationella standarden EMS för miljöansvar och ett program för minskat koldioxidavtryck till solcellsdrift, återanvändning av flaskor och extra lätta flaskalternativ. Alta Alella har även certifikatet Elaboradors Integrals, som innebär kontroll på hela produktionskedjan och full spårbarhet. För odlingen har Mireia och teamet olika digitala program till sin hjälp och kan kontrollera allt i detalj för att hålla miljöpåverkan så låg som möjligt. Och så blickas det framåt inom viktiga, långsiktiga forskningsprojekt som kan få en avgörande betydelse för morgondagens vinnäring.

”Tanken är att få fram vinstockar som är anpassade till platsen utifrån klimatförändringarna som sker och som även är resistenta mot olika typer av angrepp, för att kunna odla utan bekämpning. Vi driver ett projekt tillsammans med en forskare och ett par andra vingårdar. Målsättningen är nya plantor som inte behöver någon typ av behandling, är resistenta mot exempelvis mjöldagg, och som även klarar torka bättre.”

"En naturlig väg till de bästa plantorna”

År 2012 påbörjades det långsiktiga forskningsprojektet med experimentodling som beräknas ge önskat material kring 2028. Tålamod och tydlig vision är på sin plats i det rätt mariga jobb som görs. Förutom motståndskraft mot angrepp önskas även senare mognad. Slår allt väl ut säkerställs skördens kvalitet, bekämpning kan nästan uteslutas, produktionskostnaden kan sänkas och arbetsmiljön förbättras.

”Reproduktion av vinrankor kan ske på två sätt”, förklarar Mireia. ”Antingen tar man ett skott, då har plantorna samma DNA. Eller så sker en sexuell förökning via pollinering. Vi använder moderplantor av våra egna sorter och korsar dem med plantor som redan är resistenta. Mödrarna är våra lokala druvor som pansa blanca, macabeu, parellada och garnatxa negra. Vi tar alltså bort pollen från dessa rankor och ersätter det med annat. Vi kan säga att det handlar om att provocera fram mutationer som i kommande steg ger oss plantor med de egenskaper vi vill åt.”

De nya rankorna ska även utsättas för påfrestningar och klara av en anpassning till platsen. Det ger ett naturligt urval och på så sätt vaskas de bästa plantorna fram. Ett imponerande, värdefullt och långsiktigt arbete med goda förutsättningar att bli lyckosamt. Mer om projektet finns att läsa här.

Nyhet med förnämlig bakgrund

Den hållbara verksamheten vid Alta Alella har försett den svenska marknaden med uppskattade viner under flera år. Dels cava och stilla viner från huvudkällaren, del pét-nat och cava från Celler de les Aus. Den som har provat cava med kvalitet är oftast fast och kan glädjas åt lanseringar av vinerna i Systembolagets tillfälliga sortiment mellan varven. Och nu kommer en glädjande nyhet – Alta Alella Mirgin Brut Reserva lanseras i Systembolagets fasta sortiment. Ett vin som har med sig mycket mer än priser anger. Väg in Alta Alellas framtidsorienterade arbete och upplevelsen blir extra bra.

Alta Alella Mirgin Brut Reserva är ett vin på de klassiska druvorna pansa blanca (xarel.lo), macabeu och parellada. Som för all cava gäller klassisk metod med en andra jäsning på flaska och vinet har vilat minst 18 månader på jästfällningen. Mirgin Brut har klassificeringen Cava de Guarda Superior. Vinrankorna på egen mark är minst 10 år gamla, vinet är ekologiskt certifierat och årgångsbetecknat. På etiketten finns info om hur många månader den aktuella flaskan har vilat på jästfällningen och när den är degorgerad. Vinet ligger åt det torrare hållet inom klassningen brut med dosage 6 g per liter, men med rund och mjuk textur och med toner av citrus, vita frukter, örter, krispig syra och drag av sälta. Förnämligt buffévin med hälsningar från Barcelona.

Alta Alella Mirgin

Katalonien | Spanien

Privacy Preference Center