Matematik, ordning, struktur...

...och en smula slump

Inför årgång 2020 av vinet Chianti Classico Casanuova di Nittardi anordnade vår vinproducent Nittardi en tävling där konstnärer från hela världen bjöds in för att ge förslag på etikett och omslagspapper. En av vinnarna är den svenske konstnären Olle Borg. Vi tittade förbi hans ateljé på Kungsholmen i Stockholm. Både för att säga grattis och få lära känna Olle och hans konst lite bättre.

Olle Borg

Konstnär | Stockholm

Hej Olle, och stort grattis till att du valts ut som en av sex konstnärer som nu fått ta fram etikett och omslagspapper till Nittardi. Hur kommer det sig att du skickade in ett bidrag till tävlingen ”Premio Nittardi”?

”Det var några kompisar som tipsade om tävlingen och delade en länk med mig på sociala medier. Eftersom jag har en passion för vin blev jag nyfiken och tittade närmare på upplägget som jag tyckte passade både mig och mitt konstnärliga uttryck.”

Har du gjort något liknande tidigare?

”Spontant nej! Jag arbetar visserligen en hel del med olika typer av utsmyckningsuppdrag. Sedan driver jag ett eget litet projekt där jag gör slipsar. Moderna slipsar är alldeles för fula. De är för långa, för platta och stela och behöver bli lite roligare, helt enkelt. Men någon vinetikett har jag aldrig gjort.”

Hur vill du beskriva din konst?

”Hur läser vi bilder? Jag tror att det handlar mycket om att när vi försöker förstå världen vill vi hitta mönster i vår tillvaro som förklarar den och ger oss en känsla av mening. Mina verk består ofta av geometriska mönster som repeteras och förskjuts. I grunden finns matematiska beräkningar och talserier, men under resans gång, där lager läggs på lager av färg, uppstår också en lekfullhet. Färgskalan hämtar jag ofta från Humbrol som tillverkar hobbyfärger för militära modellbyggen”.

”När vi försöker förstå världen vill vi hitta mönster som förklarar den”

Berätta lite om ditt bidrag och hur du har tänkt kring det?

”Generellt sett så pendlar mitt arbete mellan matematik, ordning, struktur och slump. I arbetet med etiketten för Nittardi har jag utgått från ytan och etikettens fasta proportioner. Jag har tittat på hur stort det minsta måttet får vara. Färgmässigt har jag inte funderat alls. Att det blev som det blev var bara ett infall”.

Och vad kännetecknar en riktigt bra vinetikett, tycker du?

”För mig betyder det inte så mycket om en etikett är snygg eller inte. Det viktiga är att den ger mig fakta om innehållet. Jag går gärna på djupet och läser det finstilta. Har en vinflaska en alltför tilltalade etikett så kan jag faktiskt bli lite misstänksam. Är det kanske något med innehållet som man vill dölja?”.

"Det är intressant att få möta en ny publik och byta sammanhang”

Vad gillar du mest med att arbeta som konstnär?

”Det är bredden i yrket och alla spännande uppdrag jag får vara delaktig i och så förstås den sociala biten. Något som är roligt är att få ställa ut på lite oväntade platser där människor befinner sig och kan ta del av mina verk, som till exempel restauranger där bland annat Riche och Teatergrillen har haft min konst på väggarna. Det är intressant att få möta en ny publik och byta sammanhang. Det ser jag fram emot nu när mitt verk ”Sine Nomine” får synas på vinetiketten och omslagspapperet för Nittardi.”

OLLE BORG

Olle Borg är född 1960 och bor och arbetar i Stockholm. Han är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm med examen 1988. Sedan dess har han ställt ut både i Sverige, Europa och USA. Olle finns bland annat representerad på Moderna Museet i Stockholm, Göteborgs konstmuseum, Borås konstmuseum och Norrköpings konstmuseum.


Fattoria Nittardi

Nittardis klassiska vin – Chianti Classico Casanuova di Nittardi har som sagt en etikett som varje år är designad av en välkänd konstnär. Det som är speciellt med den här årgången är att det är den 40:e med konstnärsetikett. För att fira jubiléet arrangerade Nittardi en tävling där konstnärer från hela världen bjöds in för att ge förslag på etikett och omslagspapper. Sex konstnärer står nu som segrare och kommer att få se sina verk pryda både etikett och omslagspapper på årets vin. Jättehäftigt att Nittardi vände sina blickar mot oss här uppe i norr och utsåg Olle Borg till en av vinnarna. Här nedan ser du alla de segrande bidragen.

Årets segrande konstnärer

Chianti Classico Casanuova di Nittardi 2020

Chiara Mazzotti, Italien – “Purezza concreta” och “Celebrazione” | Fausto Maria Franchi, Italien – “Capriccio italiano” | Pengpeng Wang, Kina – “Pensieri” | Ulrike Seyboth, Tyskland – “Fructueux” och “Abondance” | Olle Borg, Sverige, – “Sine Nomine” | Andreas Floudas-Zygouras, Grekland. – “Per Edoardo” och “Wine stages”

I mitten tronar magnumflaskan där konstnärsetiketten ”Sutura” är framtagen av den italienske konstnären Roberto Maria Lino som blivit speciellt utvald av Nittardis ägare, familjen Canali-Femfert.

 


Fattoria Nittardi

Toscana | Italien