Zero waste winemaking

Antónios filosofi i orange tappning

Det här är vinet som blev en riktig hit i Portugal och som därefter hittade sin väg till allt fler marknaders nyfikna vindrickare. Nu är det dags för säsong två av storyn ”A Laranja Mechânica”, i flaskformat från ursprunget Alentejo. Vinmakare António Maçanita har en intressant filosofi bakom vinet, i vars tillverkning inget får gå till spillo. Zero waste, alltså. Den vintillverkning som annars fokuserar på must från en första, lätt pressning av druvorna utmanas nu av ett annat synsätt med smått förbryllande resultat. Antonio bjussar på både vinreceptet och mattips.

António Maçanita

Fitapreta

”Min filosofi är att ta tillvara allting så långt som möjligt, i det här fallet alla fraktioner från pressningen. Inspirationen är kockar som använder alla delar av ett djur eller grönsak, med åsikten att varje detalj har sin kvalitet, den måste bara tillredas på rätt sätt. Just det här vinet är gjort på den sista pressningen av druvmaterialet, vilket ger mer av allt. Djup färg och fruktighet med orange, nästan kristalliserade, toner. Men doft och smak förbryllar, här finns en oväntad kombination av stildrag som stökar till det.”

António beskriver vinet som Fitapretas version av ”A Clockwork Orange” och har namngett det därefter. Livets hårda press och tuffa villkor i buteljerad form. Det är ett vin som utmanar, menar han. Färgen leder i riktning mot ett orangevin, doften signalerar sen skörd medan smak och kropp är torr, silkeslen och rund utan för skarpa tanniner. Vinet är alltså inget av det förväntade. Hur ser då processen ut, mer i detalj?

”Druvorna odlas ekologiskt och utan bevattning, vi handskördar under nattetid och pressar sedan hela klasar. Den här typen av pressning, utan att druvorna har krossats först, gör att omkring 10 till 15 procent av juicen finns kvar i druvorna. Vi skiljer av den pressade musten och druvmaterialet får sedan macerera under en veckas tid. Därefter pressar vi en andra gång och får musten till vinet. Voilá, it’s done.”

”Min filosofi är att ta tillvara allting så långt som möjligt, i det här fallet alla fraktioner från pressningen."

”The golden wines”

Metoden med en sista pressning på detta sätt är rätt ovanlig, även i tider av hippa orangeviner från vinvärldens alla hörn. António har sin egen inspirationskälla i form av de gyllene viner som var vanliga fler hundra år tillbaka i tiden, före de fortifierade vinernas uppkomst. ”The golden wines” från Kreta, Madeira och Azorerna dracks av kungligheter och var tillverkade av must från en sista pressning. Den djupa färgen på vinet vi nu har i glaset kommer av skalmacerationen med hela sju lokala druvsorter med i spelet. Varför denna blend?

”I Alentejos varma klimat går mognaden olika snabbt för olika druvsorter. Det gör att vi, vid en viss tidpunkt, kan välja en andel druvor som tillför fruktighet, andra som ger bra syra och sedan de som ger socker. Det blir en blandning som ger vinet balans och ett särskilt djup, men även ursprungskaraktär.”

”Genom att djupdyka i gamla metoder och samtidigt testa nya idéer har vi förändrat vårt sätt att göra vin.”

Nya grepp som ger stora avtryck

A Laranja Mechânica tillhör Fitapretas produktserie Signature Wines, viner som är av experimentell karaktär. Men vad betyder egentligen experiment i sammanhanget?

”Vi tar nya grepp om vinmakning och lär oss mycket. Genom att djupdyka i gamla metoder och samtidigt testa nya idéer har vi tagit steg som både förändrat vårt eget sätt att göra vin och fått större avtryck. Vinet ”Terrantez do Pico” ledde till en smärre vinrevolution på Azorerna och ”Branco de Talha”, vitt vin på amfora, visade vägen för den vinstilen i Alentejo. Och med vinet ”Branco de Indigenas”, som kom 2010, gick vi över till att arbeta med naturlig jäst. Det ledde faktiskt även till en uppsats i ämnet på universitetet i Evora.”

Hur kombineras vinet med mat?

Experimentlustan på Fitapreta rymmer en satsning på att renovera gamla vingårdar med nästan utdöda druvsorter och prova dem i vintillverkning. Trincadeira das pratas och alicante branco, exempelvis. Dessa båda sorter ingår i A Laranja Mechânica tillsammans med arinto, roupeiro, verdelho, antão vaz och fernão pires. Vad händer då i glaset och hur kombineras vinet bäst med mat?

”Det är ett flexibelt vin, eftersom det har både fyllighet och syra. Tänk på det som ett torrt vin av sen skörd och börja menyn med en klassisk kombo med fois gras. Funkar även bra som ett fylligt vitvinsalternativ att sätta till tyngre fiskrätter, kyckling, anka eller ljust kött, säg ugnsrostad fläsksida. Eller varför inte som avslutning till en dessert med mer syra än sötma? Please enjoy!” 

Fitapreta

Alentejo | Portugal