Smakfulla hälsningar från Craven Wines

Mick och Jeanine Craven, vinmakare i Stellenbosch, sänder färska, smakfulla hälsningar i form av två viner på ingång vår och sommar 2022. Först ut är Craven Viognier, en nyhet som passar förträffligt i den grönskande säsongen. Och i juli månad är det dags för ny årgång av Craven Pinot Gris, ett läckert skalmacererat och bärnstensfärgat vin. Vi passar på att kolla läget med Craven Wines och Mick Craven.

Mick & Jeanine

Hallå Mick, hur har säsongen varit och vad är på gång?

”Allt är bara bra hos oss, vi fick en fantastisk skörd och kvaliteten ser ut att bli riktigt bra. Just nu tar vi hand om det senaste vinet från 2022 med ”racking” för att få bort den grova jästfällningen. Sedan ska vinet få vila över vintern, alltså från maj till augusti ungefär. Vi jobbar i vårt nya vineri för andra året och har nu fullt fokus på de sex viner vi tillverkar. All övrig tid läggs i vingårdarna.”

Det projekt du och Jeanine startade tillsammans år 2013 har fått otroligt fin uppmärksamhet, även internationellt. Bakom vinerna ni producerar finns ett nära samarbete med utvalda odlare och naturlig hållning hela vägen i er produktion. Vad skulle du säga är utmärkande och viktigast för er?

”För oss handlar det om att göra riktigt gott vin som är rent och som på riktigt speglar platsen där druvorna har vuxit. Vi kör bara enskilda vingårdslägen och endruvsviner. Tänk en vingård, en druvsort, ett vin. I källaren tar vi det vidare genom att bara använda naturlig jäst och inga andra tillsatser förutom en liten dos sulfit. På så sätt kan vi verkligen visa upp vingården bakom vinet.”

Hållbarhet och ekologi är viktiga ledstjärnor, även i vinvärlden. Hur ser läget ut hos er ur det perspektivet?


”Alla våra vingårdar är skötta med ekologiska metoder och vi jobbar väldigt nära odlarna. Vissa har hunnit med alla steg för en ekologisk certifiering och andra är på god väg. Vi är på plats i vingårdarna och tar del av jobbet, det är viktigt. Gott vin görs på druvor från odlingar som sköts på ett sätt som respekterar jorden och miljön, det är vår övertygelse.”

”Alla våra vingårdar är skötta med ekologiska metoder och vi jobbar väldigt nära odlarna.”

"Det bästa sättet att njuta av det här vinet– drick en flaska till!"

Nu anländer Craven Viognier till Sverige, superkul. Vad står denna druva för hos er och hur skulle du beskriva vinet?

”Viognier är en intressant druva, den kan bli lite ”uppblåst” om den får mogna för länge, vi gillar att skörda rätt tidigt och fånga vitaliteten i druvan. Då får vi även så bra syra som möjligt. Frukten kommer från en väldigt bra vingård, som vi vanligtvis jobbar med för vår chardonnay. Den har sandig jordmån, ligger bara 8-9 kilometer från kusten och drar nytta av en härlig, svalkande vind från havet. Nu ville vi testa vad viognier från platsen kan ge.”

Vad kan vi förvänta oss i flaskan och hur serverar och njuter vi bäst av vinet?

”Målsättningen var ett lite slankare och krispigare vin med stor fräschör, jämfört med viognier över lag, och vi är väldigt nöjda. Det här är ett vin som funkar fint både som aperitif och till mat. Det har en koncentrerad ton av stenfrukt och härlig textur från jäsningsprocessen. Det bästa sättet att njuta av det här vinet är förstås att dricka en flaska till! Nej, men i matväg är vegetariskt och smakrika fiskrätter.” 

”Vi kör bara enskilda vingårdslägen och endruvsviner. Tänk en vingård, en druvsort, ett vin.”

Pinot Gris – en fantastisk druva

Craven Pinot Gris är ett vin som nästan vunnit kultstatus och ny årgång når oss i sommar, vi längtar. Vad säger du då om den här druvan och ser receptet för vinet ut?

”Pinot gris är en helt fantastisk druva, men jag upplever att den ofta används på ett rätt trist, fegt och ointressant sätt. Pinot gris har ordentlig färg och vi betraktar den faktiskt som en blå druva och gör vin därefter, skalen kan ge härlig aromatik och textur. Vi tillverkar alltså vinet som ett lätt rött vin, det får jäsa med skalkontakt i sex-sju dagar och när rätt tanninstruktur är på plats pressar vi musten från skalen. Tiden på skal ger en läcker färgton i rosa och koppar, det lyfter vinet ytterligare.”

Och om du jämför nya årgången med den förra, hittar vi några tydliga skillnader?

”Skörden 2021 var helt fantastisk, precis rätt avvägd i mängd och mognaden blev perfekt. Det ger bra balans. Men den största skillnaden jämfört med föregående årgångar är att det senaste vinet har jäst och vilat enbart på betongkärl, under sex månaders tid. Tidigare har vi använt gamla fat, men nu har vi alltså bara kört betong för att behålla fräschören och vitaliteten i vinet, samtidigt som det får fin textur.”

Klart vi gärna njuter även av detta vin genom en extra flaska, men om vi tänker mat, vad säger du då?

”Craven Pinot Gris är ett superflexibelt vin, det kan antingen serveras kylt och drickas mer som ett rosévin, som har lite tryck och textur. Eller serveras i temperatur lagom för ett lätt rött vin, kring 14-16 grader, tack vare den aromatik och kropp som vinet har. Det har en läskande karaktär och funkar som aptitretare, det passar till det mesta i lite lättare väg. Please enjoy, and best wishes to you all!” Mick & Jeanine

Craven Wines | Sydafrika

Läs mer om Mick och Jeanine här