En familjeaffär i Barolo

...med tradition och passion

Finns det någon annan bransch där familjer och släkter så ofta jobbar tillsammans, där nästa generation tar över med synbar stolthet och där arvet lockar mer än förpliktigar? Och där utflugna ungdomars resande, utlandsjobb och nätverkande snarast lägger grunden för att återvända och ta familjefirman vidare? Knappast. Långsiktigheten fascinerar med vinvärlden, där många kvalitetsfirmor visar prov på att greja rätta mixen av tung tradition och helt moderna anslag. Bruna Grimaldi i Grinzane Cavour, Barolo, är en av dessa generationsföretagare. Mor och dotter är på Sverigebesök, håller provningar, pratar viner och avslöjar hemligheten bakom ett ständigt samtida kulturarv – den stavas passion.

Bruna Grimaldi

Italien | Barolo

Vinerna från Barolo med omnejd toppar listan för många, platsen signalerar något alldeles speciellt för vinentusiaster och det konsumeras kvalitetsvin som aldrig förr från namngivna, förstklassiga vingårdslägen på ruskigt dyr jordmån. Men det har inte alltid varit så. En blick bakåt i tiden, dryga femtio år, visar en relativt fattig trakt med tuffa förhållanden. Att vinerna på nebbiolo behövde riktigt lång tid i källaren gjorde inte kassaflödet eller villkoren bättre. En utveckling skulle till och här fick just en generationsväxling stor betydelse. I dag finns både bredd och balans vad gäller stilar, viner på andra druvor har klättrat i kvalitet och trots att distriktets popularitet skjutit i höjden har varumärken och appellationer inte urholkats eller tappat stinget. Tvärtom. Vinmakaren Bruna Grimladi, tredje generationen, beskriver utvecklingen som enorm. Inte bara tack vare generationen som på 1980-talet introducerade moderna tankar i just Barolo, utan även genom den reglering och rejäla kvalitetshöjning överlag som blev följden av en italiensk vinskandal samma decennium, men det är en annan historia.

Ingen självklarhet att ungdomarna tar över

”Det är en ynnest att jobba som familjeföretagare på det sätt som vår släkt kunnat göra och vi har varit med om en smärre revolution när det gäller vinkvaliteten, sedan starten. Vi har gått från kvantitet till ursprungsorienterad kvalitet. Släktgårdarna är i dag moderna vinföretag med internationella marknader, fortfarande med stolthet som ryggrad. Men även om det finns otaliga exempel på firmor med flera generationer i produktionen, är det faktiskt ingen självklarhet att ungdomarna tar över. Vi har alla en speciell kärlek till vintraditionen, men det är samtidigt ett riktigt tufft och fysiskt krävande jobb. Visserligen flexibelt, men även väldigt osäkert. Jag har all respekt för den som väljer en annan väg, som mina två systrar gjorde. De hade inte den passion som krävs för att orka, passionen är helt avgörande. Själv hade jag inte kunnat syssla med något annat och jag känner mig väldigt lyckligt lottad.”

”Passionen är helt avgörande för att klara av det här jobbet"

Fyra generationer i Grinzane Cavour

Vinfirma Bruna Grimaldi går tillbaka över 100 år i tiden, till tidigt 1900-tal då nonno Giacomo drev jordbruk i Grinzane Cavour, strax söder om Alba. Diverse grödor och djurhållning kompletterades med vinrankor och där tog det sin början, faktiskt med en cirkulär ekonomi av dagens bästa hållbarhetmodell. Men kvinnor i vinnäringen? Absolut inte. Nonno Giacomo fick två söner och generation två väckte inga frågor, bröderna tog över och styrde om inriktningen med koncentration på vinodling och vinproduktion. Men när Brunas pappa fick tre döttrar var det många som beklagade läget och ställde sig frågande till hans framtidstro.

”Ingen kunde se framför sig att någon av oss tre systrar skulle vilja och klara av att ta över. Men min pappa tvivlade inte, utan fortsatte att investera i verksamheten trots att många avrådde honom. Som sagt, mina systrar valde en annan väg, men för mig kändes framtiden självklar och jag började en enologiutbildning i Alba som en av tre kvinnor bland trettio män. Här träffade jag även min man och det har varit underbart att kunna jobba tillsammans. När jag har värnat om traditionen är det han som har drivit utveckling och investering, en bra kombination. Och yrket har faktiskt blivit något mindre fysiskt krävande, vi jobbar annorlunda i vingårdarna numer. Vi håller nere skörden väsentligt för kvalitetens skull, det handlar mycket mer om precision. Nu har vi glädjen att ha våra barn Martina och Simone med oss i verksamheten och det är ett bra läge för dem att utgå ifrån. “Non potrei fare altro lavoro”. “Jag hade inte kunnat syssla med något annat”.
 | Bruna Grimaldi

"Vi har alla en speciell kärlek till vintraditionen”

Framtidsplaner med fokus på hållbarhet

Den fjärde generationen har kommit en bra bit på väg och är etablerade i familjens vinbusiness före 30 års ålder. Hur har det känts att i vår tid som ungdom axla rollen som kräver passion och vad ligger främst i planen? Martina Grimaldi är den av syskonen som står för det affärsmässiga.

”Vi är väldigt stolta över vår tradition och det känns ansvarsfullt, på ett positivt sätt, att ta den vidare. Våra föräldrar har aldrig pushat oss, vi har vuxit in i det på ett naturligt sätt och vi har haft möjlighet att ändå välja vilket område vi vill satsa på. Simone har studerat enologi medan jag har gått en affärsutbildning och riktat in mig på marknadsföring och försäljning. Jag jobbade en tid i England som inköpare av vin och jag har faktiskt även pluggat ett år i Sverige, det gav mig även språk. Engelska är nödvändigt för vår generation, men det stod inte på vanliga schemat när min bror började skolan och definitivt inte på mina föräldrars. Planen för mig och min generation handlar annars mycket om hållbarhet och att ta så många steg som möjligt i den riktningen. Inte bara miljömässigt, även ekonomisk hållbarhet är viktig, det är en helhet som ska fungera över tid.”

Givande nätverk och lovande utveckling

Förutom att vinproduktion är slitsamt är det även ett ensamt jobb. Nätverkande och kontakt med andra producenter är viktigt, för den sociala biten och för att utbyta erfarenheter. Simone har många vänner sedan studietiden, som i dag driver vinfirmor runt omkring i regionen. Gänget träffas regelbundet för att bolla olika frågor – och självklart för att testa varandras viner, säger Martina. Mamma Bruna är med i nätverket ”Le Donne del vino”, en ledande organisation för kvinnor inom vin i Italiens alla regioner. För Martinas del gäller nätverket ”Sbarbatelle ”, här knyts banden med andra kvinnliga vinföretagare som är under 35 år.

Framtiden i Grinzane Cavour känns lovande, av många skäl. Bröllop står för dörren, generation fem i familjen föds inom kort och numer beklagar minsann ingen döttrar. Lägg till fantastiska viner från fina odlingslägen med förnämlig jordmån – några av vinerna kan du läsa mer om genom att klicka på knappen här nedan.

”“Non potrei fare altro lavoro." Jag hade inte kunnat syssla med något annat.
 Bruna Grimaldi

Bruna Grimaldi

Barolo | Italien