Roero – ungt och dynamiskt på sandig jordmån

På vinkartan duggar Piemontes alla förstklassiga ursprung tätt. Zonerna överlappar varandra, möjliggör en flora av kvalitetsviner och regionen stoltserar med många välkända byar, etiketter och begrepp. Om du befinner dig i staden Alba ligger kändisar som Barolo och Barbaresco precis intill. Vänd dig mot nordväst, korsa floden Tanaro och du kommer istället till Roero. Kanske inte lika bekant, men det är bara en tidsfråga. Här finns en nyfikenhet och entusiasm hos dagens generation vinmakare som stolt presenterar ett ursprung med egna, intressanta kvaliteter. En av dessa producenter är Cantina Tibaldi, som startats och drivs av unga systrarna Monica och Daniela. Vi höjer glaset och säger grattis till de tio första åren och till förträffliga viner på traktens druvor.

Cantina Tibaldi

Roero | Piemonte | Italien

Som ursprung har Roero DOCG-status sedan 2004 och är därmed en ung uppstickare i traktens liga. Här finns omkring 250 producenter som är medlemmar i det konsortium som håller i vinregelverket. För den som vill göra vin enligt DOCG-klassificering finns ett par alternativ. Antingen Roero DOCG på 95 procent nebbiolo eller Roero Arneis DOCG för vitt vin, stilla eller mousserande, och även här med 95 procent av druvan. Det går förstås utmärkt att göra toppenbra vin även på DOC-nivå. Vad gäller planterad yta leder arneis kraftigt över nebbiolo. Från att främst ha odlats för att dra till sig fåglar och insekter med sin starka doft, och på så sätt skydda nebbiolo från angrepp, har fräscha, fruktiga arneis fått en välförtjänt plats i ljuset. Druvan var i det närmaste utrotad på 1970-talet, men med målinriktade satsningar har den återhämtat sig rejält med fäste i just i Roeros sandiga jordmån.

Det här med ursprung kan tyckas komplicerat, i och med att zonerna överlappar varandra. Langhe Nebbiolo är exempelvis en stor zon med lite lättsammare regelverk, medan Barolo och Barbaresco är snävare odlingsområden med striktare regler. Nebbiolo d’Alba befinner sig någonstans mitt emellan och täcker områden både söder, väster och norr om staden Alba, alltså även Roero. Men den speciella identiteten för vinerna i nordväst om floden behövde ändå en egen appellation med en snävare gräns och Roero DOC föddes 1985. Regeln angav minst 95 procent nebbiolo plus 2 till 5 procent arneis och max tre procent andra, lokala druvor. Allt enligt traditionen och receptet för att bygga mer lättillgängliga viner i en yngre stil. Sedan dess har de flesta gått över till enbart nebbiolo på den röda sidan. Numer sitter identiteten för dagens DOCG främst i jordmånen, vilken är omkring 20 miljoner år yngre i Roero än söderut i Langhe. I praktiken betyder det sandstensklippor och en mjukare, betydligt mer sandig jordmån, perfekt grund för vinodling som ger elegant nebbiolo med florala drag och trevliga tanniner. För den som vill vara mer detaljrik kring specifika lägen med olika förutsättningar finns systemet MGA, Menzione Geografica Aggiuntiva, med hela 135 särskilt namngivna odlingslägen.

” För oss  är biologisk mångfald det absolut viktigaste"

Drivkraft och personlig stil

Inom Roero finns 19 byar eller kommuner, Pocapaglia är en av dem och här ligger vinfirman Cantina Tibaldi. Familjetradition finns förstås, mor- och farföräldrar var jordbrukare och odlade vin för husbehov, som de flesta i trakten. Det enkla vinet med låg alkohol var en viktig källa till näring. Systrarnas pappa tog ett nästa steg 1989, planterade vingården Bricco delle Passere, bokstavligen med toppläge, och började odla traktens druvor kommersiellt. Monica var ett år gammal och Daniela skulle födas året därpå. Odlingen blev en passion och upptog det mesta av tiden. Den satte även sin prägel på döttrarna, framför allt skörden och allt som hörde den till, och gav ett yrkesmässigt intresse av vinproduktion, med start hos Monica.

”Daniela och jag har vuxit upp bland vinrankor och odlingen har alltid varit vår fars passion, han är helt outtröttlig och har alltid varit i vingårdarna. Vi har fantastiska minnen av skördetiden, då alla samlades för att hjälpas åt, umgås och fira. Ganska tidigt bestämde jag mig för plugga och jobba med vin och jag ville starta egen produktion så snart som möjligt efter studier och praktik. Jag fick med mig Daniela, som tur var, och det blev vinutbildning även för henne. Erfarenhet finns det gott om i trakten och i början tog vi konsulthjälp i vineriet, men numer sköter vi allting själva. Från odlingen, där pappa fortfarande är en stor hjälp, till jobbet i vinkällaren och på kontoret. Plus mässor och resor till våra marknader, förstås.”

Mest slående är drivkraften och den personliga stil som systrarna står för, fint fångat i en grafisk profil utöver de vanliga. Etiketternas akvarellporträtt, gjorda av en god vän och barnboksillustratör, förmedlar rätta uttrycket. Färgskalan har fått sätta sprätt även på vineriets fasad. Ungt, nyskapande och karaktärsfullt gäller för Tibaldi, men även för ursprunget Roero i stort. Monicas beskrivning av dagens Roero innefattar begrepp som hantverk, nyfikenhet, hållbarhet och dynamik. Plus sandig jordmån och ett landskap med gott om skog och gröna ytor, som stort plus.

”Roero känns ungt. Dels är det en yngre plats än ursprungen söder om floden rent geologiskt, dels har vinproduktion med kvalitet och högre nivå på klassning kommit senare. Men det jag framför allt tänker på är en ung attityd och stil. Vi är många unga vinmakare nu, vår generation tänker lite annorlunda och det känns väldigt dynamiskt. Det handlar inte bara om att producera och sälja vin, utan om en långsiktig plan för att ta hand om jorden och landskapet, att hjälpas åt och utbyta erfarenheter. Biologisk mångfald är det absolut viktigaste, vi måste ha en levande jord för att kunna få riktig kvalitet och intressanta uttryck i vinerna, och här tror jag att min generation tänker helhet på ett annat sätt.”

Nödvändig biologisk mångfald

Det hållbara arbetet och det långsiktiga ansvaret tar sig flera uttryck. Tibaldi odlar ekologiskt men utan certifiering. Här finns olika alternativ och någon form av märkning är planen, för att påvisa det ekojobb som görs i odlingen, den naturliga hållningen i vineriet och det totala hållbarhetsarbetet. Sedan 2020 har vingårdsläget Roccapalea i Santa Vittori d’Alba tillkommit, med både ägd och hyrd mark, skött enligt samma goda principer.

”Allt handlar egentligen om biologisk mångfald och balans. I vingårdarna har vi mycket växtlighet och täckgrödor, av flera skäl. Dels ger det näring till och struktur till jorden, dels hålls den svalare. Det är viktigt för att alla mikroorganismer, som hjälper till att hålla rätt balans, ska vara aktiva. Först då kan vi få den kvalitet vi vill ha för att sedan jobba så naturligt som möjligt i vineriet. Vi använder naturlig jäst för alla viner, både vita och röda, och hittills har det alltid fungerat bra med spontanjäsning. I övrigt gör vi så lite vi kan med vinet och vi är även försiktiga med fatlagringen. Här har vi fått prova oss fram, första årgången fick för mycket ekkaraktär och vi vill ju inte dölja fruktigheten eller ursprungskänslan. Men nu har vi hittat rätt nivå och en mix av stora fat, nytt och gammalt.”

"Vi vill göra Piemontes vita viner mer kända”

Sju etiketter hittar sin marknad

När Tibaldi nu firar sina första tio år av tillverkning är produktionen uppe i närmare 40 000 flaskor per år, hälften vitt och hälften rött, och 85 procent går till exportmarknader i Europa, USA, Asien och Australien. Dagens produktion består av två röda viner på nebbiolo, dels en DOCG från läget Rocapalea, dels en Langhe Nebbiolo DOC. Vidare görs en Barbera d’Alba DOC. På den vita sidan produceras två DOCG-viner, Roero Arneis och en vingårdsbetecknad riserva från Bricco delle Passere. Båda fruktiga ståltanksviner, den senare med skalkontakt som ger både färgdjup och textur. Därutöver kommer ett stilla vitt på druvan favorita och en mousserande DOCG-klassad arneis enligt traditionell metod.

”Alla fyra druvorna har stor betydelse för oss, de tillhör vår tradition, men de gröna druvorna är nog mest speciella. I Piemonte finns favorita (vermentino) främst här i Roero, på vänstra sidan av Tanaro. Arneis är Roeros stora, gröna druva, den är väldigt viktig för vår produktion och att göra sparkling arneis är extra kul, vi är bara fem-sex vinerier som gör det. Vi producerar en liten serie på 600 till 800 flaskor, ett helt torrt vin utan dosage på druvor från lägen i Santa Vittoria och Pocapaglia.”

Det har varit en otrolig utveckling för systrarna Tibaldi sedan starten i lagerlokalen, en typ av stort garage som Monica beskriver det, nära föräldrahemmet. Här har det jobbats och fixats under åren, nu senast med nytt tasting room. Byggnaden ligger i en sluttning och planen är att bygga ut lagringsytorna med en källare in i berget, bakom fastigheten. Systrarnas verksamhetsidé, med att värna om de lokala druvsorterna och att jobba hantverksmässigt, har slagit väl ut. Ambitionen på sikt är att samarbeta mer med likasinnade vinproducenter och att kanske utöka teamet med kollegor med rätta passionen. Inte växa till något storskaligt, men till en marknadsmässig nivå med ordentlig chans att berätta om det Roero erbjuder.

”Vi vill kommunicera på ett nytt sätt. Lyfta Roero och visa vad ursprunget präglas av och hur vi arbetar i dag. Även göra Piemontes vita viner mer kända. Genomgående står Roero verkligen för en egen inriktning och en karaktär som vi vill värna om och visa upp.”

Cantina Tibaldi

Roero | Piemonte | Italien