Chianti Classico får nya byar

Rapport från Castellina och Fattoria Nittardi

När Chianti Classico delas in i nya underområden handlar det om ursprung, växtplats och terroir. Totalt 11 byar finns på den nya kartan. En av dessa är Castellina, där vår producent Fattoria Nittardi är belägen. Léon Femfert från Nittardi ger sin syn på utvecklingen och förutsättningarna, förankringen i traditionen och hur vinet möter konsten på ett samtida sätt – i leveranser från egendomen som Michelangelo en gång ägde.

Léon Femfert

Fattoria Nittardi

En viss chianti är minsann inte lik en annan, det är ett som är säkert. Självfallet handlar det inte bara om jordmån och klimat, utan även om vinmakning och inriktning vad gäller stil. Men platsen ger ändå förutsättningarna. I en tid då ursprung är det starkaste ledordet för många vinmakare känns det förstås angeläget att kunna etikettera vinets härkomst på ett begripligt och intressant sätt. Det är bakgrunden till att Chianti Classico slår in på samma väg som flera andra kvalitetsregioner och tänker ursprung på ännu bättre kartlagd nivå. Sedan 2014 finns klassificeringen Gran Selezione för viner från enskilda vingårdslägen med målsättningen att spegla växtplatsen, men nu tas alltså ett bredare grepp över regionen.

Castellina är en av byarna i området, tillika en av de 11 subregionerna i den nya indelningen i så kallade UGA – Unità Geographice Aggiuntive – och här ligger Fattoria Nittardi. En färd på den slingrande vägen genom det böljande landskapet bjuder på fantastiska vyer över sluttningar och djupa dalar, enastående kulturvibbar och en målande bild av vad mångfald betyder när det gäller lägen. Hur ser då förutsättningarna på kartan ut i verkligheten för Nittardis del? Frågan går till Léon Femfert.

”Själva byarna i Castellina högt belägna på en ås, med sluttningar på båda sidor. De allra flesta vingårdarna ligger på ena sidan, vi är bara fyra som ligger på den andra. Därmed är förutsättningarna faktiskt helt olika, även inom vår by, beroende på jordmån och exponering. Vårt läge får exempelvis skydd från åsen och har en jordmån som mer liknar den i Panzano, med mer kalksten. Även om den nya indelningen i 11 geografiska enheter är ett viktigt och mycket bra initiativ, kan vi vara ännu tydligare med att beskriva ursprung.”

”Druvan sangiovese är den starka länken till den tradition i Chianti Classico vi vill förvalta, men vi förfinar hela tiden uttrycket för att möta samtiden.”

Ekologisk certifiering och hållbarhet

Sedan Léon tog över 2013 har den allra största satsningen handlat om omställningen till ekologisk inriktning. Efter fyra års arbete nåddes certifieringen år 2017 och alla Nittardis viner är i dag ekologiskt certifierade. Och på tal om framtid och vision hamnar hållbarhet högt för Nittardi, ett brett område som innefattar mycket mer än den ekologiska inriktningen. Inte minst en social aspekt, vilken Léon ser som central.

”Vi försöker se över alla områden, från förpackningar, återvinning och transporter till vårt samlade koldioxidavtryck. Men jag ser social hållbarhet som helt fundamental för verksamheten. Missförhållanden i vinnäringen finns på många håll och det är viktigt för oss att agera på ett verkligt ansvarsfullt sätt, som arbetsgivare och samarbetspartner.”

”Konsten är dels en hyllning till Michelangelo, dels ett sätt att förankra vinet i en vidare kultur”

Vin och konst i skön förening

Tålamod och hängivet arbete ligger bakom all vinmakning av kvalitet, så även för Nittardi. ”Vin handlar inte om business, utan om passion”, säger Léon. Och i Nittardis fall inbegriper passionen även konst. Peter Femfert är verksam inom konstnäringen och äger gallerier i Frankfurt, där rötterna finns. Dessutom ägde den mångsysslande konstnären Michelangelo egendomen Nittardi på sin tid. Varför inte låta vinet möta konsten och göra upplevelsen ännu större?

”Redan från starten och allra första årgången av Casanuova di Nittaridi Vigna Doghessa, år 1981, har vi bjudit in en etablerad konstnär att göra två konstverk. Ett till etiketten och ett till det omslagspapper som pryder flaskan. Dels som en hyllning till Michelangelo, dels ett sätt att förankra vinet i en vidare kultur och bjuda på en intressant inramning.”

I skrivande stund gäller årgång 2018 och nummer 38 i en fantastisk serie av namnkunniga konstnärers alster – från Yoko Ono till Günter Grass och nu senast Johannes Heisig. När det är dags för nummer 40 i serien planeras en modern jubileumsutgåva där unga, kommande namn får möjlighet att bidra. Sex konstnärer ska väljas ut och en vinlådas sex flaskor kommer med olika konstverk i dubbel uppsättning, på etikett och papper – vi ser fram emot en laddning vinkultur i sin skönaste form!

”Jag ser social hållbarhet som helt fundamental för verksamheten”

Fattoria Nittardi

Castellina in Chianti | Italien