Handelsresande i gamla vingårdar och samhällsengagemang

Möt vår vän Derek från Chile

Derek Mossman, vinmakare vid Garage Wine Company i Maule Valley, är på besök i Sverige. Det är en annorlunda affärsresa, menar Derek, ett besök som utgår ifrån ett projekt snarare än vinförsäljning. Men som brukligt hos Garage Wine handlar det även i detta fall om att låta gamla vingårdar – om med dem lokalsamhället – blomstra på nytt. Nu senast i projektet Old Vine Revival.

Derek Mossman

Garage Wine Company

Det är i södra Chile det händer, den småskaliga och hantverksmässiga vinmakningen på druvor från svalt belägna odlingar och platser med fördelaktig jordmån. I söder är vinverksamheterna mindre och ödmjukheten större. Orden är Derek Mossman Knapps och efter flera decennier på platsen har denne kanadensare koll på odlingsläget. Det var skidåkning som tog Derek hit från första början. Här fanns även hans blivande hustru Pilar och här fanns dessutom möjligheten att jobba med vin på det småskaliga, naturliga och ansvarsfulla sätt som kom att bli Dereks intresse och parets signum. Träget arbete enligt en tydlig vision har tagit Garage Wine till topplistor, utmärkelser och fina recensioner. Det som faktiskt började i ett garage har vuxit till ett livskraftigt företag som i dag producerar kring 100 000 flaskor per år, fortfarande i samma anda. Det Derek kallar ”underdog wines” har hamnat i finrummen och efter senaste svängen av topprecensioner är intresset för Garage Wine stort på den internationella marknaden.

“Vintillverkning är min tredje profession i livet och det handlar faktiskt inte om business först och främst, utan om att ge någonting tillbaka. Absolut, Garage Wine ska vara lönsamt för långsiktighetens skull, men drivkraften finns i något större. Vi tar vara på gamla rankor och gamla odlares kunskap, samtidigt som vi skapar förutsättningar för vinbonden att leva på sin verksamhet. Tidigare såldes frukten billigt till de stora vinindustrierna, nu får odlaren bra betalt för de koncentrerade kvalitetsdruvor som är kvittot på vårt gemensamma arbete med att restaurera vingårdsmarken och väcka den till liv.”

”Garage Wine ska vara lönsamt för långsiktighetens skull, men drivkraften finns i något större."

Utmaningar möts med kreativitet

När pandemin seglade upp 2020 ställdes saker och ting återigen på sin spets, efter senare års tuffa jordbävningar och bränder. Men Pilar och Derek är kreativa själar som är vana vid utmaningar, som har vuxit sig starka genom att alliera sig med andra småskaliga vinföretag och som fixar det mesta i praktisk väg på egen hand. Från etiketter och flaskförslutning till att svetsa fler ståltankar, när så krävs. Och nu var det dags att utöka vingårdsprojekten, stödja odlare och än en gång klara krisen.

”Projektet Revival handlar om att restaurera ett antal gamla vingårdar med druvan país, sådana finns det relativt gott om i södra Chile. Lägen som har övergetts på grund av otillgänglighet eller låg avkastning, men som kan ge fantastiskt druvmaterial, vettig ekonomi för odlaren och arbetstillfällen. Platserna ligger vid Chiles kustberg, här är jordmånen äldre än vid Anderna och består av vittrad granit med djupa sprickor, det innebär rankor som växer riktigt djupt. Värdet i en vingård finns faktiskt under jorden, här finns förutsättningarna för kvalitetsvin”.

”För mig är målsättningen ett modernt företagande som gör ett gott avtryck i lokalsamhället”

Partnerskap som ger avtryck

Att restaurera vingårdar kostar förstås pengar. Projektet Revival blev möjligt genom ett samarbete med marknaderna Sverige och Storbritannien. Handpicked Wines och den brittiske importören agerar partners genom förbeställningar av vinet Revival. Hösten 2022 är det dags för lansering i Systembolagets tillfälliga sortiment, men innan dess anländer flaskor till den som har bokat och beställt i förväg via Friends of Handpicked och kundklubbens erbjudande.

”Mitt besök i Sverige är faktiskt en annorlunda affärsresa som handlar om hur vi tillsammans kan bygga en långsiktig affär av Revival. För mig är målsättningen ett modernt företagande som gör ett gott avtryck i lokalsamhället – samtidigt som vi producerar ärliga hantverksviner med fokus på ursprung och tradition. På fler druvor och från fler lägen.”

Kulturarv och hållbar nytta i glaset

Flaskor med vinet Revival har Derek i princip tagit under armen inför besöket i Sverige och i den här tappningen får druvan país chansen att visa upp sig på ett nytt sätt. En lite djupare, tätare och mer smakrik version än den vi känner från senare tids lätta tolkningar och Derek menar att Revival bjuder på ett sannare uttryck för traditionen och platsen. Och att dricka kulturarv och hållbar samhällsnytta är minsann inte dumt. Den möjligheten bjuds förstås även genom Garage Wines övriga viner. Vad sägs om en rundlagd sémillon från 70-åriga stockar, som har vilat med skalen i amforor och bjussar på aprikoser, honung och mogna gula äpplen? Eller fylligt, smakrikt hantverk på cabernet franc respektive cabernet sauvignon med rena uttryck? Eller en läcker blend på cariñena, garnacha och monastrell från gamla bush vines på kustbergens ypperliga jordmån?

Sammantaget är Revival och Garage Wines verksamhet i stort förstås bästa sortens hållbarhetsarbete. Miljömässigt, ekonomiskt och socialt. Projektet Old Vine Revival har framtiden för sig och Derek målar bilden av en livskraftig kunskapsbank där fler och fler satsningar, liksom familjer, ingår. To be continued, med andra ord.

Garage Wine Company

Maule | Chile