Garage Wine Company

Idag räcker vinet till fler än familjen…

Garage Wine Company startades 2001 av Derek Mossman Knapp tillsammans med hans hustru Pilar Miranda och deras gemensamma vän Alvaro Peña. Även om Garage Wine Company egentligen började som en hobby var den gemensamma intentionen att göra vin småskaligt, mer personligt och hantverksmässigt tillsammans med familjen. Detta i en tid när det mesta kring chilensk vinproduktion präglades av stordrift.

Till en början såldes allt vin till familj och vänner. De första åren jobbade man i det tysta men med stort fokus på kvalitet och att låta vinlägena få det största utrymmet i vinernas karaktär.

Utöver att bygga upp Garage Wine Company arbetade de tre delägarna till en början även hos stora vinproducenter. De var överens om att det gjordes väldigt mycket ”value for money” vin i Chile men desto färre personliga viner med eget uttryck och karaktär.

Ryktet om de fantastiska vinerna som producerades i Dereks garage spreds sig och vinerna började säljas på restauranger. Så småningom kom också okända och knackade på dörren för att få köpa vinerna.

Samtidigt som försäljningen av vinerna tog fart började man också samarbeta med likasinnade producenter. År 2009 startades MOVI som är en rörelse för oberoende vinbönder. Syftet med rörelsen var att man skulle kunna få möjlighet att köpa tillbehör såsom flaskor, korkar och etiketter. Detta var nämligen ett stort problem för de mindre producenter och ofta nonchalerades deras beställningar till fördel för landets alla stora producenter. Med hjälp av MOVI så gick de små ihop och kunde lägga större beställningar tillsammans och på detta vis kunna sälja vinerna till fler än familj och vänner.

Med tiden växte MOVI som i dag representeras av över 30 medlemmar. Numera ligger organisationens fokus på att visa upp ett Chile som inte bara står för massproducerade viner utan även en mer småskalig och personlig produktion. När MOVI blev inbjudna att delta i en vinmässa i England så kickade det igång exportverksamheten för flera av medlemmarna.

Garage Wine Company har från början buteljerat varje vin med ett Lot-nummer. Vingårdarna är mycket gamla och ägs av vinbönder som får mycket mer betalt än de tidigare fått när de levererat till de större aktörerna. Marken har alltid brukats med minsta möjliga påverkan och än i dag är det bokstavligt talat hästkraft som gäller.

I dag produceras cirka 40 000 flaskor från väldigt många olika vingårdslägen baserade i Maule, Maipo och Itata. Man fokuserar på flera olika druvor såsom cabernet sauvignon, carignan, país, garnacha och mataro. Vintillverkningen sker för hand, skalkappan trycks ner för hand, jäsningen sker spontant och temperaturen kontrolleras genom att man öppnar och stänger fönstren i byggnaden. Ekfaten är gamla för att ge så lite karaktär som möjligt.