Förnämlig terroir och fängslande druva

Julie och Graeme lever drömmen i Rhône

Druvan syrah och norra Rhônes terroir och är en svårslagen kombination som aldrig upphör att fascinera, inte ens om man är vinmakare. Julie och Graeme Bott är paret som byggt en vinfirma från grunden, på en plats där bra mark är verkligt svår att komma över. Av flera skäl. För den som ändå gör det, väntar utmaningar i form av verkligt branta sluttningar. Men paret Bott har gått från klarhet till klarhet, förfogar i dag över odlingar i fyra appellationer och producerar ursprungstydliga viner med potential att överträffa syrah-fansens alla förväntningar. En duo som gör jobbet är First Flight Syrah och Saint-Joseph Syrah från Domaine GJ Bott.

Domaine Bott

Rhône | Frankrike

Det är inte dumt att ha en förstklassig vinodling i sin trädgård. Det var förstås inte drömhuset som stod på tomten, men en rejäl bit mark med bästa läge i Condrieu och en jordmån av vittrad granit gjorde att Julie och Graeme Bott slog till. Så tog verksamheten sin början, med rankorna runt knuten och vineriet i garaget. I dag finns lokaler i Ampuis och odling sker på 7 hektar av den där åtråvärda, svårfångade vingårdsmarken inom appellationerna Condrieu, Seyssuel, Saint-Joseph och Côte-Rôtie.

”Det är inte lätt att starta från grunden på den här platsen”, säger Julie. ”Det är sällan mark till salu och framför allt inte till nykomlingar i gänget, kretsen är sluten. Men man trodde ändå på vårt projekt när vi berättade vad vi ville göra. Vi har kunnat köpa gammal vingårdsmark som vi har restaurerat och utöver det hyr vi vingårdslägen. Vi visste precis vilken terroir vi ville åt och den ger oss fantastiska förutsättningar.”

För en dubbel kärleks skull

Graeme har sin bakgrund i Nya Zeeland och när han hunnit slå in på vinets bana lockade Rhône, han ville utforska vad druvan syrah kan prestera på sin verkliga hemmaplan. Och här träffade han samtidigt Julie, som är uppvuxen i regionen. Det var inte meningen att Graeme skulle fastna i Rhône, men efter en vända hem kom han tillbaka, för en dubbel kärleks skull. Julie skojar och säger att det var nog ändå platsens syrah som främst fick Graeme på fall. Men vad är det då med denna druva som är så fängslande?

”Jordmånen i vår region är helt fantastiskt för syrah”, säger Graeme. ”Här presterar druvan på ett enastående sätt och ger silkiga, eleganta viner. Våra olika växtlägen, och även delar inom vingårdar, har skiftande karaktär beroende på jordens exakta sammansättning och läget på micronivå. Syrah har en alldeles speciell förmåga att plocka upp dragen från varje enskilt, litet läge. Vi håller oss med många små tankar och kan vinifiera olika lägen separat. Det ger oss ett underbart spektrum av terroir att jobba med och det går verkligen att uppleva skillnader i vinerna.”

”It’s a truly amazing terroir in northern Rhône, we are delighted to work here”

Att följa det friska, fina druvmaterialet på vägen

First Flight Syrah och Saint-Joseph Syrah är de två vinerna som nu gör entré i Systembolagets tillfälliga sortiment i november 2022. I ordersortimentet finns även First Flight Viognier från Domaine GJ Bott. Vad finns att vänta i flaskorna, vilken stil har Julie och Graeme varit ute efter i vinerna och vilka är knepen?

”När det gäller First Flight Viognier och våra vita viner är det mineralitet och fräschör som vi främst är på jakt efter. Druvorna behöver skyddas för att inte få för mycket sol, vi måste hålla tillbaka det hela och det gör vi bland annat genom en speciell uppbindning. Vi slår ner träpålar som spaljéer, bladverket binds upp över druvorna och bildar skyddande tunnlar. Och för viognier är exakt rätt skördetid också viktig, vi har ett fönster på ett par-tre dagar på oss. I de röda vinerna är vi ute efter hög syra, lite lägre alkohol och även här en bra fräschör, förstås. Vi jobbar bara med naturlig jäst och i vineriet håller vi egentligen inte på med tillverkning, vi behöver bara följa det friska, fina druvmaterialet på vägen.”

“Syrah is very, very site sensitive and our different parcels give us a beautiful spectrum of terroir to work with”

Att spendera tid i vingården

De första stegen mot ekologisk odling är tagna hos Domaine GJ Bott. Certifieringen behövs inte för att jobba på rätt sätt, det gör vi redan, menar Graeme och Julie, men visst har den ändå betydelse. Klimatet på platsen är fördelaktigt med mycket vind, det underlättar jobbet, men de branta sluttningarna är utmanande eftersom jorden inte kan brukas på vilket sätt som helst. Allt arbete är helt manuellt och tidskrävande, men att merparten av tiden spenderas i vingården betyder även möjlighet att upptäcka minst behov direkt. Det är precisionsjobb, säger Graeme, vilket är det enda som funkar. Det finns fler utmaningar som kan bli mer påtagliga på sikt, men det finns förstås även framtidsplaner.

”Vi ser att klimatet ändras och det blir allt varmare. Ännu så länge behöver vi inte tänka på att anpassa oss genom att satsa på andra druvsorter just här, men skillnaden i medeltemperatur är ändå påtaglig om vi ser tio år tillbaka. Om det tidigare kunde vara tufft att komma upp i alkoholnivå är läget det motsatta i dag. Vattenbrist kan också bli ett bekymmer och vi behöver ta hänsyn till den här utvecklingen. Samtidigt har vi självklart roliga framtidsplaner. Målet är inte att växa oss stora, men vi skulle vilja nå upp till 10 hektar odling, det är en perfekt storlek på vingård för oss. Då kan vi fortfarande fördela tiden som vi vill mellan vingård och vineri.” 

Perfekt för dig som vill upptäcka syrah

Domaine GJ Botts två röda Rhôneviner står alltså på Systembolagets tillfälliga hylla i november. Det är viner från en odlingssäsong som Graeme ser som den allra bästa hittills, tack vare stabilt väder och svala nätter. Julie och Graeme skickar med en hint om skillnaden i stil mellan vinerna plus ett par mattips.

”First Flight Syrah är det lite lättare och fruktigare vinet av de två. Klassificeringen är IGP Collines Rhodanniennes och druvorna kommer från olika lägen precis utanför appellationsområdena. Där här är en perfekt start för den som vill upptäcka syrah – och vår vinstil, förstås. Ställ gärna fram en charkbricka till det här vinet, eller testa det till en svamprisotto. Vår Saint-Joseph kommer från branta, soliga granitsluttningar, ett fantastiskt läge och vinet vittnar om det. Lite djupare, mer kraftfullt, en smula kryddigt, både robust och elegant. Vi tänker viltkött och annat mörkt kött, gärna med något rökt som inslag. Riktigt läckert till vinet är faktiskt även en mörk chokladkaka, vi lovar!”

”Our focus is precision winemaking, that’s the only way we can do it”

Domaine Bott

Rhône | Frankrike