ödmjuk vinmakarstjärna med komplett filosofi och skimrande viner

Det talas mycket om ekologi, hållbarhet och biologisk mångfald hos dagens medvetna och ansvarsfulla vinproducenter. Men när berättelsen är signerad Birgit Braunstein hamnar ämnet ändå i ett alldeles eget ljus – vackert, livgivande och betryggande. Birgit är vinmakare i Österrike med adress Purbach och här driver hon sedan ett par decennier den gamla familjeegendomen vidare under biodynamikens ledstjärna. Den kompletta filosofi och helhetssyn som präglar arbetet på gården ger viner som skimrar i glaset, helt naturligt och med stor självklarhet.

Birgit Braunstein

Purbach | Österrike

Ett porträtt av ett vin ur Birgits källare kan bestå av orden välbalanserat, lågmält och ödmjukt, samtidigt uttrycksfullt och karismatiskt. Det stämmer även in på vinmakaren själv och det inger hopp att höra Birgit beskriva sitt förhållande till vingårdarna, till djur och natur och till traditionen tillsammans med familj och släkt. Hur tog det då sin början för Birgits del och hur formades hennes filosofi? Vinproduktion fanns nedärvd i sinnet, men först blev det studier inom ekonomi och turism plus jobb på annat håll. Så landade Birgit på en vinfirma i Bordeaux för att göra praktik och här hade en omställning till biodynamisk inriktning precis genomförts. Året var 1995. Rankorna talade för sig själva och Birgit visste. Det kändes rätt att ta över efter pappa Paul och det här var utgångspunkten som gällde.

Gynnsamt läge och naturligt hantverk

Purbach ligger i östra Österrike, en knapp timme från Wien, med närhet till sjön Neusiedl. Klimatet skiljer sig från resten av Österrike. Läget är gynnsamt med sol och varma vindar från söder och öster som ger mognad, medan svalka från norr och väster saktar ner det hela och ger krispig fruktighet. I jordmånen samsas sval kalksten och varm gnejs i olika variation och på egendomen samsas rankorna med får och getter, bikupor, höns och körsbärsträd. Lite som Nangijala, rena himmelriket för vinhantverk.

”Det är helheten som berättar en historia om vår plats"

Mer än bara jordmån och läge

Egendomen är över 400 år gammal och en privat källare är ytterligare ett par hundra år. Körbärsodling finns med minst sedan farföräldrarnas tid och var deras inkomstkälla. Under senare år har Birgit och hennes familj planterat vidare, utvecklat vinnäringen och dragit upp riktlinjerna för en långsiktig satsning.

”Vi gör terroirviner”, säger Birgit. ”Vi utgår från det vingården uttrycker, vi använder naturlig jäst och vi tillsätter ingenting. Eftersom vi inte korrigerar något måste vi lägga stor omsorg vid odlingen. Allting är på plats från början och det blir rena, finstämda viner. Processerna får ta tid, exempelvis naturlig sedimentering, och vinerna får sätta sig. Vi jobbar med lågmäld fathantering, stora fat av österrikisk ek och akacia, och vi använder oss även av amforor. Terroir är inte bara jordmån och läge, för oss är det även hur vi tänker och arbetar, det är en helhet som berättar en historia om vår plats.”

Helhetssyn som kraftfullt redskap

Dagens drift innebär en holistisk syn på tillvaron, där alla delar samverkar och där naturen är en helande kraft. Ekologisk certifiering nåddes 2006 och sedan 2009 har Birgit biodynamisk certifiering enligt Demeter och är även medlem i ’La Renaissance des Appellations’, en grupp startad av franske förgrundsprofilen Nicolas Joly. Odlingen sköts med lärans naturliga preparat och gödsel från gårdens djur. Skogsdungar och häckar ger skydd för många arter, bin och fåglar får sina hem och mångfalden blomstrar. Klart vinrankorna gillar atmosfären och suger till sig av det goda som kommer ur en jordmån i balans. Klart att bästa vägen framåt är den energi som finns på platsen, som ger de där skimrande vinerna på druvor som weissburgunder, welschriesling, blaufränkisch och zweigelt. Plus pinot blanc, chardonnay, pinot noir och några till. Ett tjugotal etiketter produceras och flertalet är endruvsviner.

”Egentligen är det inga svåra beslut, naturen talar ett tydligt språk och kan själv övertyga den som är tveksam. Balans i ekosystemet betyder balans i vinet. Men vårt eget välmående är också viktigt och för mig har qigong blivit en passion som gör mig rotad och mer perceptiv, den skärper sinnet och bidrar till goda upplevelser.”

Den hållbara helheten betyder tre saker för Birgit. Biodynamiken, varsam resursanvändning med minimerat klimatavtryck och dessutom social hållbarhet. Långa relationer med gårdens anställda och med verksamhetens partners är ett fundament. Birgit deltar även i ett EU-projekt kallat Green Care, en besöksverksamhet med avstressande och helande upplevelser där vingården är ett uppskattat utflyktsmål.

"Tradition is not the worship of ashes, but the passing on of fire”

Wildwux – ett samverkansprojekt

Tillsammans med vännerna på vingården Geyerhof arbetar Birgit Braunstein och hennes team även med projektet Wildwux, det vildvuxna och samtidigt välartade. Ekologi är så mycket mer än att bara avstå från kemiska preparat i odlingen, det är grundtanken. Biologisk mångfald är centralt och projektet vill visa att den ambitionen gäller hela landskapet, inte bara vingårdarna.

”Sedan 2012 har vi arbetat tillsammans med att värna om och ge hem till många arter i flora och fauna i specifika habitat, utanför våra vingårdar. Från trädgrodor och jordekorrar till bikolonier. Pollinerande honungsbin står exempelvis för mycket av det viktiga arbetet på våra gårdar, medan andra arter är viktiga för balansen.”

Konceptet Wildwux presenteras även av två viner, stolta ambassadörer som vittnar om naturens tack för omsorgen. Ett vitt vin på grüner veltliner från Geyerhof och ett en röd blend av lokala druvor, signerad Birgit.

Braunstein Brothers – nästa generation på gång

Birgits tvillingsöner Max och Felix är med i verksamheten och har redan, 26 år gamla, en egen serie viner på gång. En vit blend, ett rött vin på blaufränkisch tillverkat på amfora och ett bubbel av samma blå druva. Årgång 2020 gav de första, naturligt och hantverksmässigt producerade vinerna.

”Jag vill föra glödjen och energin vidare till nästa generation”, säger Birigt. ”Max och Felix ska få göra sina tolkningar av våra druvor. Det handlar fortfarande om tradition, men det ska bli spännande att följa hur Braunstein Brothers tolkar och översätter den till sina viner.”

Viner i Sverige – uppskattade kändisar

Birgit Braunsteins viner är inga nykomlingar på den svenska marknaden, utan har hunnit bli kändisar med kvalitetsstämpel. Men de är nyheter i Handpicked Wines portfölj sedan våren 2024 och först ut är två flaskor. Dels en chardonnay från vingårdsläget Guttenberg med 50-åriga rankor som ger koncentration och fantastisk balans, dels en blaufränkisch med både fräschör och fin struktur, som lanseras i tillfälligt sortiment under våren.

Weingut Birgit Braunstein

Purbach | Österrike