Aruba

Bodegas Papiamento

När det gäller rom så är det i vårt tycke bara att sätta segel och styra kosan mot Karibiens glädjefyllda värld! För här blomstrar arvet från den mytomspunna drycken som många av oss, från helt andra breddgrader, lärt oss att älska.

Året var 2017 när de fyra bröderna Sydow (Hans, Franz, Erick och Klaus) tillsammans med sin nära vän Alfonso Mora fick en lysande och lite djärv idé om att skapa en premiumrom som helt och hållet skulle vara inspirerad av livet och miljön på den fantastiska ön Aruba. En idé inte helt tagen ur luften eftersom de alla, som venezuelanska invandrare, hade en stark koppling till ön och där fler av dem lever sina liv idag. Dessutom har de alla imponerande bakgrunder och inte minst spännande erfarenheter från sina yrkesliv på olika håll och i alla dess riktningar. Men att vara framgångsrika affärsmän till att börja tillverka rom kan onekligen kännas som ett stort steg.

Sagt och gjort, den mångkulturella atmosfären på Aruba kändes som en självklar plats som inspiration för skapandet av en egen dryck som skulle kunna fånga själen av öns ”One Happy” anda och hylla dess historia. Tänk dig en plats som är en smältdegel av olika kulturer – som en symfoni av afrikanska, spanska, portugisiska, engelska och holländska toner. Och sist men inte minst, influenser från Arawak, den ursprungsbefolkning som var först på ön.

Du som är bekant med Karibien känner kanske till språket papiamento som bland annat talas på Aruba. Det är ett språk med både skön rytm och känsla och som är en blandning av både ord och grammatik från de kulturmöten som utgör platsens fascinerande historia. Men det är också ett språk som står för allt det goda hos oss människor. Som inkludering och acceptans för att vi alla är så olika, men samtidigt har så mycket gemensamt.

Vad kunde då passa bättre än att döpa det nya projektet till – Bodegas Papiamento.

Att det inte odlas sockerrör på Aruba visade sig vara ett mindre problem än vad man först trodde. Istället valde man att blanda fem romtyper med olika ursprung från skilda platser i Karibien. Resultatet har blivit en komplex premiumrom med läcker fräschör, elegans och stor smakrikedom. Friskheten balanseras snyggt med citrus, honung, apelsin, vanilj, arrak och kakao. En stor del av framgången kan tillskrivas Master blender Don Pancho. Tack vare hans erfarenhet och breda kontaktnät har man lyckats med konststycket att få tillgång på rom från några av de absolut bästa destillerierna i Karibien. Papiamento Caribeean Carnival har lagrats på gamla amerikanska ekfat i upp till 8 år. Utöver Carnival så kommer vi att presentera mer rom från Papiamento framöver. En liten hint är Aruba Style som är lite mindre busig och drar åt det mer klassiska hållet.

Även om Papiamento är en nykomling så är varumärket förknippat med både traditioner och en rik historia. Det representerar generositet, glädje, mångfald och kommunikation över gränserna. Men mest av allt det en hyllning till Arubas avslappnade livsstil där man gärna samlas i goda vänners lag för att njuta av stunden, här och nu.