Bruna Grimaldi Barolo Badarina 2020
De druvor som används till detta vin växer i vingården Badarina i södra delen av Serralunga d’Alba som är ett av de främsta lägena i Barolozonen. Nebbiolo från detta läge visar riktig kraft och fin mineralitet. Vingården är Bruna Grimaldis stolthet och något av en symbol för producenten.
Badarina är belägen i kommunen Serralunga d’Alba och har klassifikationen MGA (Menzione Geografiche Aggiuntive) vilket betyder att just denna växtplats anses ha mycket god potential och kan sälja sitt vin under vingårdsnamnet. Badarina sträcker sig österut och ligger på hela 450 meters höjd. Jordmånen består av ljus märgel och är rik på kalksten, lera och lager av sandsten som går under namnet Formazione di Lequio.
Vinodlingen har delats upp i olika delar beroende på bland annat exponering, vinstockens rot och jorden. Druvorna skördas för hand separat. En noggrann selektering sker både i vingården och när druvorna kommer till vinhuset. Jäsningen sker i temperaturkontrollerade ståltankar med lång skalkontakt under cirka 30 dagar. Den malolaktiska jäsningen äger rum i tankar av rostfritt material och cement. Vinet lagras därefter mellan 24–30 månader på stora slavonska fat och en liten del franska 500-liters fat (tonneaux). Innan buteljering får vinet ligga ytterligare tid på flaska. Regeln för Barolo DOCG är lagring minst 38 månader varav 18 månader måste vara lagring på fat av ek eller kastanj.
Doft och smak
Härlig doft av mörka bär, rosor, söta kryddor och en liten ton av mint som följs av en generös, ung smak. Vinet har fina tanniner som ger stöd åt frukten som består av mogna röda körsbär och tranbär. Här finns även kryddiga toner av lakrits och kanel.
► Systembolaget 439:-
Produktfakta
Producent | Bruna Grimaldi |
---|---|
Vinmakare | Bruna Grimaldi |
Land | Italien |
Region | Piemonte |
Druvor | 100% nebbiolo |
Alkohol | 14,5% |
Årgång | 2020 |
Lagring | Vinet lagras 24–30 månader i stora slovenska fat och en liten del på franska 500-liters ekfat |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Förslutning | Naturkork |
Kartong | 6 flaskor |
Varugrupp | Rött Vin |
Pris | 439:- inkl moms |
Restaurang | 399:- exkl moms |
Bruna Grimaldi
Kunskapen sitter i generna
Bruna Grimaldi är en familjeägd vingård sedan decennier, grundad utifrån en passion för vinmarkerna i Serralunga d’Alba och Grinzane Cavour. Det hela startade med att Giacomo Grimaldi i slutet av 1950-talet började sälja gårdens druvor medan hans bror Giovanni tidigt 1960-tal tog steget att producera vin. I dag drivs gården av Giovannis dotter Bruna och hennes man Franco Fiorino. De har sedan 1990-talet omvandlat företaget till ett modernt vinhus. Sedan 2013 är även deras son Simone, som är utbildad oenolog, involverad i verksamheten liksom dottern Martina.
Bruna Grimaldis filosofi är tydlig och bygger på att kvaliteten på vinet alltid startar med kvalitetsdruvor och hårt arbete ute i vingården. En noggrann ”green harvest” görs, vilket betyder att blad och druvor gallras bort före mognad för bättre exponering och koncentration i den frukt som finns kvar. Vid skörden, som sker för hand, kontrolleras druvorna noggrant. Inga kemiska bekämpningsmedel används heller i odlingen.
De senaste åren har stora investeringar gjorts i den gamla källaren som i dag är optimerad för vintillverkning. Grimaldi använder bara stora träfat och ”tonneaux” som rymmer 500 liter. Vinet får jäsa spontant på sin egen jäst i ståltank för att sedan dras om till de stora träfaten. Bruna Grimaldi producerar vin med stark identitet från sina olika vingårdslägen som omfattar 15 hektar vinodlingar. Druvorna som odlas är Piemontes egna klassiker – nebbiolo, dolcetto, barbera och arneis. Dessa odlingar är spridda över flera byar i Barolo och angränsande kommuner.
I Barolo odlar man vin från sex olika MGA:s belägna i norra och östra delen i Barolo; Badarina, Bricco Ambrogio, Raviole, Borzone, Roere di Santa Maria och San Lorenzo di Verduno.