House of Smith | Golden West
Odlingen till det vinet är belägen på västra sidan av Frenchman Hills – ett område som kommer att tillhöra en ny AVA (American Viticultural Area som anger vinets geografiska ursprung) som heter Royal Slope. Platsen tillhör de svalare i Columbia Valley och vinodlingen är belägen på närmare 500 meters höjd, faktiskt på samma breddgrad som Bourgogne. Området delar även fler likheter med det klassiska franska distriktet, som en snarlik jordmån bestående av kalksten, fossila avlagringar från musslor, ostron och andra skaldjur mixat med sand och även inslag av vulkanisk sten (tufa).
Man har från första spadtaget odlat ekologiskt. Klonerna man använt sig av är 777, 115, 2A och Pommard 5 för att få balans och komplexitet i vinet. Vid ankomst till källaren avstjälkas 70 procent av druvorna medan resterande hela klasar får hänga med i jäsningen som pågår under 36 dagar med skalkontakt. Endast naturlig jäst används. Vinet lagras 11 månader på franska ekfat, varav 30 procent är nya.
Doft och smak
Må så vara att druvorna växer på samma breddgrad som Bourgogne och att jordmånen har likheter, men här har vi en pinot noir med en helt egen personlighet. Vinet har toner av skog och höstlöv, röda mogna bär och en fin kryddighet som ska finnas i en bra pinot noir. Här finns också plommon, en sudd nejlika och massor av mörka körsbär och hallon. Tanninerna är tydliga men mjuka och en fin vaniljton hänger kvar i avslutet. ”A new classic”, så att säga!
Produktfakta
Producent | House of Smith |
---|---|
Vinmakare | Charles Smith |
Land | USA |
Region | Washington |
Druvor | 100% pinot noir |
Alkohol | 13,5% |
Årgång | 2020 |
Lagring | 11 månader i franska ekfat (30% nya) |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Förslutning | Naturkork |
Kartong | 12 flaskor |
Varugrupp | Rött vin |
Pris | 259:- inkl moms |
Restaurang | 199:- exkl moms |
House of Smith
”It´s just wine – drink it!”
Vinproducent är kanske inte det första man tänker på när man träffar Charles Smith. Hans vildvuxna kalufs, mörka solglasögon och minst sagt oborstade attityd för snarare tankarna till rockmusik än sofistikerade viner. En gissning inte helt avlägsen sanningen eftersom Charles i sitt tidigare liv var manager och turnéledare för flera rockband.
Charles är en självlärd vinmakare som drivs av sitt intresse att skapa viner som smakar som platsen där druvan vuxit. Resultatet är välbalanserade viner fullastade med smaker och med vingårdens speciella signum, både när det gäller jordmån och klimat. Lika lite som Charles själv passerar obemärkt förbi gör hans viner det. Och de fantasifulla namnen glöms knappast bort i första taget. Inte heller de spektakulära etiketterna, formgivna av danska Rikke Korff som tidigare var designchef på Levi Strauss & Co.
Druvorna i Charles Smiths viner kommer från några av Washingtons bästa växtplatser och han prioriterar odlare som tillämpar metoder för hållbart jordbruk. Charles har alltid något nytt projekt på gång och i slutet av juli 2016 slog han upp de 6,5 meter höga portarna till sitt nya vineri i den hippa stadsdelen Jet City i Seattle. Vineriet ligger i en gammal sliten industrilokal som han låtit bygga om till en av den amerikanska västkustens i särklass hetaste samlingspunkter för både tillverkning och provning av vin.
Charles Smith är en sann naturbegåvning. En katt bland hermelinerna som drivs av sin passion att göra vin till folket. Utöver sina värstingar i små kvantiteter, lyckas han även med konststycket att göra kvalitetsviner i stor volym som alla har möjlighet att njuta av.
Vinsnack med Charles Smith
På "International Big Hair Day" så träffade Pär Strömberg från Wine Table Charles Smith för att snacka vin och... ja, allt annat som händer och sker kring vår udda vinmakare. Det blev inte så mycket fakta om ekfatens ålder, väderstreck på odlingslotter eller uppbindningsmetoder. Den här provningen handlar om vin såklart men också om så mycket annat.