Matthew van Heerden Signature Wines

Signature Wines

Det här är ett fantastiskt roligt tillskott till sortimentet. Vi träffade på Mathew av en slump julen 2015 och föll pladask för hans chardonnay som vi nu har tagit till Sverige. Mathew Van Herden blev känd under sin tid på Uva Mira där han gjorde en chardonnay som fick superrecensioner världen runt. År 2007 började han hos Webersburg, som är ett butiksvineri i Stellenbosch, där han nu även gör sitt eget vin – Mathew Van Herden Signature Wines som lanserades 2015.

Redan första årgången av Matthews chardonnay fick högsta betyg i Sydafrika och det är inte svårt att förstå när man provar detta vin. Frågar man Matthew varför han är vinmakare är svaret att han gillar själva jordbruket. Han anser att det är en ynnest att få vara med från allra första början och att till sist få se slutprodukten avnjutas av konsumenten. Mathew gör vin där terroir får spela huvudrollen. Ett vin ska spegla årgång och plats och det ska göras på ett naturligt sätt. Mathew gillar inte tillsatser i vinet såsom jäst, enzymer eller andra ”funny things”.

När det gäller Matthews signaturviner gör han i dagsläget två etiketter, en chardonnay och en pinot noir. Han blandar olika växtplatser och ursprung utifrån filosofin att olika delar ger bästa slutresultat.