Sverige

Bedstekilde

Äppelvin – perfekt till den fräscha maten

Bedstekilde är en liten äppelvinsproducent på Österlen som producerar friska, torra äppelviner av hög kvalitet. I produktionen används minimalt med tillsatser och man praktiserar de regler som gäller för oenologisk produktion av druvvin enligt EU.

Äpplena som används kommer från kvalitetscertifierade odlare där en del är KRAV-märkta, men även från vilda träd som är så nära man kommer ekologisk frukt utan att den är certifierad. Läget på Österlen är optimalt med förutsättningar som har en stor inverkan på äpplets aromer – långsam vår, tempererad sommar, lång höst och mycket sol under fruktperioden, vilket sammantaget ger en lång växtsäsong.

På Bedstekilde användes fyra äppelsorter i dagsläget – gråsten/gravensteiner för en lätt och fruktig arom, sommarröd för friskhet, cox orange för det aromatiska inslaget och friska syra samt belle de boskoop som ger fyllighet, struktur och mycket syra.

Äpplena plockas lite tidigare för att ta tillvara på primära fruktaromer och äppelsyra. Man pressar försiktigt och klarnar musten före jäsning, vilken sker långsamt och i låg temperatur i kylkontrollerande tankar. I dag produceras både stilla och mousserande äppelviner med väldigt lite restsötma och riktigt frisk äppelsyra, vilket ofta gör dem till perfekta matviner.