Llanos Negros

Allt arbete sker för hand då ingenting annat är tillåtet

La Palma är den nordvästligaste ön i den spanska ögruppen Kanarieöarna.
Det är en vulkanö och det senaste stora utbrottet var på 1970-talet.
År 2002 blev La Palma utnämnt som biosfärreservat av Unesco. För att få en uppfattning om öns storlek så är La Palma hälften så stor som Öland.

Vingården Llanos Negros vinodlingar ligger i Fuencaliente längst ner på spetsen av La Palma och är formade som ett slutet landskap med unik skönhet i en svår och ömtålig miljö.
Det är omöjligt att bedöma vinerna från los Llanos Negros utan att känna till miljön de kommer ifrån och det mycket speciella arbete som krävs för deras produktion.

Gården omfattar 11 hektar som ligger mellan 300 till 400 meter över havet, med sydvästlig exponering och på en plats där det normalt sett inte blåser. Jordmånen på dessa branta sluttningar med en lutning på 10 procent, är täckta av vulkanisk aska med en obefintlig tillgång på vatten. Vinodlingarna har en utmärkt kvalitetspotential, men arbetet här är förenat med stora ekonomiska och mänskliga insatser.

På Llanos Negros arbetar man hela tiden med att utveckla och förbättra verksamheten med naturliga förebyggande åtgärder. Behandling med bekämpningsmedel sker endast i yttersta nödfall och när det verkligen finns risk för sjukdom, och då med de minst aggressiva bekämpningsmedlen.

Den vulkaniska askan täcker jordytan med mellan 1 till 5 centimeter. För att plantera vinstockarna måste man nå den sandiga blandjorden som ligger långt ner, vilket är förenat med hårt arbete. Den vulkaniska askan har dock sina fördelar då ogräs inte får fäste.

Allt arbete sker för hand då ingenting annat är tillåtet. Den långa skördesäsongen är tuff och lever upp till den typiska bilden av män och kvinnor med stora korgar. Det är ett ansträngande arbete men som också är fyllt av framtidstro.

Llanos Negros respekterar och främjar de inhemska ädla druvorna samt andra grödor som har planterats i århundraden och som ger landskapet sin speciella karaktär.

För majoriteten av spanjorerna är denna växtplats okänd. Därför är det med extra viktigt att upprätthålla det unika på vingården.

Vingården har 74 små vinlotter, som ägs av 54 vinodlare där var och en förfogar över i genomsnitt 2 000 kvadratmeter. Det är invånare som vanligtvis arbetar som lärare, snickare, fiskare, byggnadsarbetare … som har köpt eller ärvt vinlotterna från sina föräldrar och som delar sin kärlek till Llanos Negros ursprungliga vingårdar. Vinodlarna är stolta över sitt ursprung och tänker fortsätta med att behålla vinarvet i södra delen av ön La Palma.

På Llanos Negros har man haft möjlighet att behålla mer än 60 pre pfylloxera-sorter där några av dem är över 200 år gamla. På Llanos Negros produceras endast 20 000 flaskor. Vinodlarna har stått emot frestelsen att gå ifrån de inhemska druvsorterna med ett lågt skördeuttag till förmån för ”utländska druvsorter” med ett mycket högre uttag.

Vinerna från Llanos Negros sticker verkligen ut med sin varma, saltstänkta karaktär. Syran är högre än vad man förväntar sig för att vara viner från ett område där solen skiner nästan jämt och det knappt blåser någonting alls.