Balassa Tokaj Hárslevelü Beltsek

István Balassa, i ungerska distriktet Tokaj, förfogar över vingårdar med en jordmån som är vulkanisk och många rankor har hunnit komma upp en del i ålder. Vingårdarna är planterade från 1940-talet och framåt, namngivna lägen klingar tjusigt – Dorgó, Hangács, Betsek, Kakas och Szent Tamás. Det här vinet har läget Beltsek som ursprung, med planteringar från 1972.

Druvan Hárslevelü känns igen från ungerska viner med sötma, men även torra vita viner görs alltså på druvan. Den vulkaniska jordmånen passar rankorna utmärkt och de bästa vinerna kommer från sådana lägen. Då bjuds det på aromatik, viss blommighet, hög syra och fin kropp. Precis som i detta vin, varsamt och naturligt producerat av István. En torr tokaj som heter duga.

I vineriet sker en varsam pressning. Vinet jäser sedan med hjälp av den naturliga jästen och mognaden sker på ekfat under åtta månader. Vinet klarnas och filtreras varsamt och endast en mindre dos svavel tillsätts. Av detta vin har István endast tillverkat 929 flaskor, som alla kommer med en fin berättelse om sitt ursprung,

Doft och smak

I vinet finns nyanser av citrus, grapefrukt och vita blommor, drag av honung och lite kryddig aromatik med lång eftersmak. Fin mineralitet, härlig kropp och bra syra gör vinet till ett riktigt bra matvin som blir en spännande följeslagare till en rad av rätter – säg fisk, fågel och mittemellan.

Restaurangsortiment


Artikelnr X570111701 Kategorier , , , , , Druvor

Produktfakta
Producent

Balassa Bor Kft.

Vinmakare

István Balassa

Land

Ungern

Region

Tokaj

Druvor

100% hárslevelü

Alkohol

14%

Syra

6,3 g/l

Socker

4,6 g/l

Årgång

2018

Lagring

Ekfat 8 månader

Förpackning

Flaska 750 ml

Förslutning

Naturkork

Kartong

6 flaskor

Varugrupp

Vitt vin

Pris

339:- inkl moms

Restaurang

269:- exkl moms

Balassa Bor Kft.

Biologiläraren som blev vinmakare

Denna producent tillverkar så små volymer att ni kan vara säkra på att aldrig få se deras viner på Systembolagets hyllor om det inte är något vin vi lyckas sälja in til det tillfälliga sortimentet. Vi är väldigt stolta att ha några av denna duktiga vinmakares viner i sortimentet, att erbjuda nyfikna vinälskare. Ungern är ett land som tar alltmer plats när det gäller viner av riktigt hög kvalitet, och då inte bara söta viner och ”tjurblodsviner”.

Det europeiska inlandsklimatet med torra och heta somrar, ganska långa och soliga höstar samt kalla vintrar ger bra förutsättningar för att odla vin. Jordmånen, som består av sand, vulkanisk sten, lera och sandsten, bidrar också till förutsättningarna att göra kvalitetsviner. I dag finns det cirka 150 000 hektar vinodlingar fördelade mellan regionerna Transdanubien, Nagy Alföld och Norra Massivet. Inom dessa områden finns 22 mindre vindistrikt med både internationella och inhemska druvsorter. Några exempel på druvor i Ungern är furmint, hárslevélü, juhfark, ezerjó, mezesfeher och chardonnay, cabernet sauvignon och merlot.

Balassa Bor Kft.

Mannen bakom våra utvalda viner är István Balassa och han halkade in på vinmakning av en ren slump år 1999. Tidigare arbetade István som biologilärare. Det tog inte lång tid innan han blev förälskad i vinets magi – dofterna av bivax, jäsande vinmust och källare fulla av vinflaskor. István hade den stora förmånen att få jobba med en erkänt duktig vinmakare som har betytt mycket för honom och 2005 var det dags för István att starta sin egen verksamhet. I dag både äger och hyr István vinodlingar. Filosofin är att varje årgång ska uppvisa den absolut bästa kvaliteten genom en hantverksmässig produktion där de bästa egenskaperna hos både druva och land kommer fram.


Balassa Furmint
Restaurangsortiment [145:-] 179:-
Balassa Szamorodni
Restaurangsortiment [359:-] 449:-

Privacy Preference Center