Champagne Jacquinot Private Cuvée Extra Brut
Druvorna skördas för hand och kommer till 80 procent från årets skörd, resten är ”reserve-vin” för smaken skull och den personliga touch producentens önskar. Blenden med basvin som finns på hyllan sedan tidigare, liksom viner från olika lägen, är en viktig process i tillverkningen av en champagne för att få balans i vinet och just det uttryck man vill uppnå. Druvorna pressas i en hydraulisk vertikal Marmonier-press. Vinet buteljeras och ligger i hela 60 månader på sin jästfällning nere i producentens källare, 20 meter under marken.
Doft och smak
Vinet har en härlig guldskimrande färg, doften är inbjudande med toner av mogen citron och ananas. Smaken är frisk med fina små bubblor som stannar kvar länge. Här finns även toner av grönt äpple och citrus men även lite mer rostade toner och brioche. En balanserad champagne med lång och god eftersmak.
Produktfakta
Producent | Champagne Jacquinot & Fils |
---|---|
Vinmakare | Jean-Manuel Jacquinot |
Land | Frankrike |
Region | Champagne |
Druvor | 80% chardonnay, 20% pinot noir |
Alkohol | 12% |
Syra | 9 g/l |
Socker | 4,4 g/l |
Årgång | NV |
Lagring | 60 månader på sin jästfällning |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Förslutning | Champagnekork |
Kartong | 6 flaskor |
Varugrupp | Champagne |
Pris | 399:- inkl moms |
Restaurang | 319:- exkl moms |
Champagne Jacquinot & Fils
19 meter under jord
M. Pierre Jacquinot och hans två söner, Jacques och Jean-Guy startade sin vingård i Epernay 1947. I dag är det Jean-Manuel Jacquinot, son till Jean-Guy som sedan 1998 är oenolog och chef för produktionen tillsammans med François Nicolet, son till Jacques. På 17 hektar runt Epernay odlar man de traditionella druvorna chardonnay till 60 procent och resten är pinot noir och pinot meunier.
Jordmånen är till största delen kalkartad och man arbetar så hållbart man kan i både vingård och vineri enligt så kallad ”lutte raisonnée”. I dag är man medlem i ”Viticulture Durable en Champagne” som är en certifiering som tar ett helhetsgrepp om produktionen. Certifikatet är giltigt från och med 2017 års skörd. Se mer information på www.agricultur.gouv.fr. I den handgrävda vinkällaren från 1873, 19 meter under jord, får vinerna vila på sin andra jäsning i flera år innan man degorgerar.