The beauty of dreams...
...dags för nästa steg
Dermot Sugrue, en av Englands absolut främsta vinmakare, är på Sverigebesök och ger oss senaste nytt. Det handlar förstås om engelskt mousserande vin, om flaskorna från Wiston Estate och om Dermots eget varumärke Sugrue – med devisen ”The Trouble of Dreams.” Utmaningarna förknippade med Dermots vinmakardrömmar har vänts till framgång och nya spännande möjligheter – självfallet tack vare hårt arbete, långsiktighet och en stark vision. Dags för Dermots nästa steg, fler drömmar ska förverkligas. Tillsammans med hustrun Ana Sugrue, även hon vinmakare och numer Dermots businesspartner, dras riktlinjerna upp för Sugrues framtid.
Sugrue Wines
South Downs | England
Det är ingen tvekan om att mousserande viner från England placerar sig högt på kvalitetsstegen, med kalkrik jordmån och svalt klimat som förutsättningar och krispighet som starkt kort. Samtidigt menar Dermot Sugrue att det är på grund av, eller faktiskt tack vare, klimatförändringarna som det går att göra vin av den här kalibern i England i dag. Viner med både syrlig fräschör och fullmatad kropp. Superba matviner, förstås.
Dermot besöker Sverige med jämna mellanrum för att prata och servera vin till en entusiastisk publik. Den här gången gör han det tillsammans med Richard Goring, som i dag driver Wiston Estate tillsammans med sin fru Kirsty. The trouble of dreams, som sagt. I Wistons fall fanns drömmen om vinodling hos Pip Goring, Richards mor med ursprung i Sydafrika, som höll den vid liv i 30 års tid innan den blev till verklighet 2006. Familjen Goring mötte Dermot, som då hade tagit varumärket Nyetimber till stor framgång, och Wiston blev Dermots nya utmaning. Under närmare två decennier har samarbetet inneburit toppviner som skördat internationell framgång. Samtidigt har Dermot utvecklat sitt varumärke Sugrue South Downs, träffat sin fru Ana och tillsammans med henne lagt den fortsatta planen. Dessa två vinmakare har nya drömmar, men främst en välplanerad vision.
”Det som kännetecknar engelskt mousserande vin i dag är kombinationen av mognad och en ung fräschör som håller över tid"
På ritbordet
Dermot lämnar nu över ledarskapet för Wistons vineri och satsar på Sugrue fullt ut. Första steget är ”coworking” i vineri med delad utrustning och därefter är ett nytt, eget vineri på annan adress på ritbordet. Just nu en jordbruksfastighet med tom lada, men visionen är som sagt tydlig. Vingårdarna för Sugrue South Downs finns på olika adresser. Dermot skissar upp kartan och färdvägen mellan odlingar och vineri passerar Wiston Estate. Inga problem att stanna på en kopp, behålla kontakten kring allt som byggts upp och planera fler gemensamma resor till olika marknader. I Sverige kommer varumärkena Wiston och Sugrue även fortsättningsvis att komplettera varandra, intressant nog med lite olika filosofi bakom produktionen.
"Vinet har faktiskt potential att utvecklas ännu mer. Ibland är det faktiskt med dubbla känslor jag öppnar ett vin”
Receptet bakom vinerna
Medan Sugrues viner domineras av chardonnay och har mindre eller ingen fathantering, har Wistons cuvéer ofta dominans av blå druvor och mer av fat i produktionen. Tiden som vinerna får ligga på sin jästfällning är lång, ibland mycket lång. Dermot menar att rejäl lagring är absolut avgörande för engelskt mousserande vin av hög kvalitet. Markant syra rundas av och komplexitet byggs upp.
”Ett bra år betyder frukt med höga nivåer av syra i kombination med full mognad i druvan, det ger material till årgångsviner. Svala årgångar påverkar främst mängden druvor och innebär en mindre skörd, men kvaliteten kan fortfarande vara mycket bra. Det vi har att brottas med är vädrets makter, men som sagt, utvecklingen vad gäller klimatet spelar oss i händerna. I kombination med lång tid på jästfällningen bygger vi lagringsdugliga kvalitetsviner. Det som kännetecknar engelskt mousserande vin i dag är kombinationen av mognad och en ung fräschör som håller över tid.”
Lagra och upplev nästa dimension
Det är viner med potential att utvecklas under många år som lämnar Wiston och Sugrue. Vinets komponenter, balansen och kvaliteten gör det möjligt att glömma bort flaskan under något decennium eller mer och få en fantastisk upplevelse när den väl korkas upp, menar Richard Goring. En fantastisk utvecklingskurva påvisas av vinet Library Collection Blanc de Blancs 2010, som ingår i en serie viner i begränsad upplaga, framtagna för att just påvisa och hylla lagringsdugligheten. Sedan starten och första buteljeringen 2008 har vissa kvantiteter från de bästa årgångarna lagts åt sidan och dessa flaskor kan nu stoltsera med sitt ursprung. Glöms flaskan bort den där extra tiden kan förtjänsten bli ett ökat djup och komplexitet i vinet och en utvecklad aromatik med drag av tryffel, bakade aprikos, rostad brioche och karamell, enligt Richard.
”Årgång 2010 var fantastisk, vi hade perfekt balans mellan druvornas kvantitet och mognad. Library Collection Blanc de Blancs står för single vineyard, single variety och single year. Hälften har jäst på stål och hälften på ek. Buteljering gjordes 2011 och degorgering 2018. Underbart att dricka nu, men vinet har faktiskt potential att utvecklas ännu mer. Ibland är det faktiskt med dubbla känslor jag öppnar ett vin. Även om jag vet att det är perfekt drickmoget, vet jag samtidigt att det kommer ännu mer av intressant utveckling om flaskan får mer tid på sig.”
"This ancient chalk downland landscape is a unique environment in which people, nature and enterprise can flourish"
Engelskt bubbel i Sverige
Ett tips är att lagra något av Wistons eller Sugrues viner som finns att beställa på Systembolaget och följa vad utvecklingen har att bjuda på – följ gärna Richards tips att glömma bort en flaska svalt och mörkt under några år. Klicka på knapparna här nedan så kan du se vilka viner som just nu är aktuella från Wiston respektive Sugrue.
Sugrue Wines
South Downs | England
Wiston Estate
South Downs | England