Wiston Estate

Dermot – en riktigt bubblare!

Wiston Estates har tillhört familjen Goring sedan 1743 och innefattar 2400 ha mark. Den mesta av marken har under åren använts till uppfödning av kor och får men också ett betydande jordbruk. Det var dock inte förrän Pip som är gift med Harry Goring anlände till Wiston Estate som man anlade vinodlingarna. Harry Goring brukar säga ”ingen var speciellt intresserad av alla hundratals hektar som vi odlade korn och vete men 6,5 hektar vinodling och folket är väldigt fascinerade”. Vinodlingarna är belägna med sydling exponering i de kalkrika sluttningarna i South Downs. Man odlar Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Jordmånen har samma komposition som Côte de Blancs i Champagne. Man sprayar inte med några kemiska medel eftersom man vill ha en mikrobiologisk mångfald i vingården.

En stor anledning till alla framgångar Wiston har haft under sin relativt korta tid som producent är vinmakaren Dermot Sugrue. Dermot har studerat vitikultur och enologi på Plumpton Agricultural College i Sussex. Efter det jobbade Dermot hos Chateau I’Eglise-Clinet i Pomerol och Chateau Leoville-Barton i St Julien. 2003 började Dermot hos Nyetimber och var med att skapa den framgångssaga som Nyetimber blivit. Efter några år träffade Dermot Harry och Pip Goring och de hade många gemensamma drömmar och därför blev det så att Dermot startade en ny resa för Wiston Estate. En kul grej med Dermot är att han jobbat en säsong med vår Champagneproducent Jacquinot & Fils.

Framgångarna har inte låtit sig vänta och 2017 fick 2013 Wiston Estate Cuvée det bästa pris man kan få av Decanter – Platinum. Månaden efter fick samma vin högsta pris i den välrenommerade tävlingen International Wine & Spirit Competition i kategorin bästa Engelska mousserande vin 2017.