Wiston Estate

Dermot – en riktig bubblare

Wiston Estates har tillhört familjen Goring sedan 1743 och innefattar 2 400 hektar mark. Till största delen har marken under åren använts till uppfödning av kor och får, men även till ett betydande jordbruk. Det var dock inte förrän Pip Goring, gift med Harry Goring, anlände till Wiston Estate som vinodlingarna anlades. Harry Goring brukar säga att ”ingen var speciellt intresserad av alla hundratals hektar där vi odlade korn och vete, men 6,5 hektar vinodling och alla är väldigt fascinerade”. Odlingarna är belägna med sydlig exponering i de kalkrika sluttningarna i South Downs. Här odlas chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Jordmånen har samma komposition som i Côte de Blancs i Champagne. Inga kemiska bekämpningsmedel används, eftersom mikrobiologisk mångfald i vingården eftersträvas.

Bakom alla framgångar Wiston har haft under den relativt korta tiden som producent står till stor delvinmakaren Dermot Sugrue. Dermot har studerat vitikultur och enologi på Plumpton Agricultural College i Sussex. Efter det jobbade Dermot hos Chateau I’Eglise-Clinet i Pomerol och Chateau Leoville-Barton i St Julien. 2003 började Dermot hos Nyetimber, producenten som var tidig med engelsk mousserande vin, och bidrog till att skapa den framgångssaga som Nyetimber blivit. Efter några år träffade Dermot paret Goring, gemensamma drömmar fanns och Dermot startade en ny resa med Wiston Estate. En kul grej med Dermot är att han även har jobbat en säsong hos vår champagneproducent Jacquinot & Fils.

Framgångarna har inte låtit vänta på sig och 2017 fick Wiston Estate Cuvée 2013 det finaste priset av Decanter – Platinum. Månaden efter fick samma vin högsta pris i den välrenommerade tävlingen International Wine & Spirit Competition i kategorin bästa engelska mousserande vin 2017.