Fragas do Lecer

Med Galiciens vindar och stark tradition i ryggen

Platsen är Galicien, Spaniens nordvästra hörna, norr om Portugal. En grönskande miljö med influenser från havet och speciella druvor som ger mersmak. Rías Baixas, Ribeira Sacra, Valderorras och Ribeiro är ursprung som ofta låter tala om sig, men har du hört talas om Monterrei? Det femte ursprunget i Galicien, ett litet distrikt som ligger en bit in landet från kusten sett och direkt mot gränsen till Portugal. I Monterrei finns omkring 25 vinerier – ett av dem är Fragas do Lecer.

I Monterrei har vinet varit en affär sedan urminnes tider. Romarna har lämnat sina spår och på medeltiden var Monterrei något av en hubb inom politik, ekonomi och kultur i Galicien, som även ställde vinet i centrum. Så småningom hittade vinerna från distriktet över havet, i samband med spanska kolonisationer i Amerika. I vår tid har det varit tuffare på grund av dålig lönsamhet i vinnäringen, men sedan appellationssystemet med de fem ursprungsbeteckningarna tillkom och inriktningen styrdes om mot kvalitetsvin har Monterrei verkligen fötts på nytt. Vinerna från Fragas do Locer är exempel på strålande utveckling, från en adress som förstås blir alltmer känd.

Satsningen Fragas do Lecer grundades 2005 av familjen Boo-Rivero som har flera decenniers erfarenhet som vinmakare i regionen, som under alla år har nyplanterat lokala druvor och som har en speciell förkärlek till godello och mencía. Målet var att lyfta fram de inhemska sorterna, även albariño och treixadura, från platsen där de hör hemma och visar sin fulla potential. Familjens vingårdar omfattar nu 18 hektar och 28 olika lägen, här finns några av regionens äldsta planteringar med stockar på drygt 50 år. Jordmånen, klimatet och höjden på sluttningarna längs floden Támaga bjuder på perfekta förhållanden.

Verksamheten ligger i Vilaza i Monterrei-dalen och i det moderna vineriet tas varje druvsort och vingårdsläge omhand separat. Hållbara metoder används genomgående, inga kemiska bekämpningsmedel används exempelvis i odlingen, och minimal påverkan gäller i produktionen. Receptet för vinerna innefattar kallmaceration, varsam pressning och ett halvårs vila på jästfällningen på ståltankar för att låta de karaktärsfulla favoritdruvorna få säga sitt.

Själva namnet då, Fragas do Lecer? Jo, ”fraga” syftar på Galiciens berg och skogar medan ”lecer” betyder ”leisure”. Ursprung plus njutbar upplevelse, var tanken. Mitt i prick, säger vi.


Fraga do Corvo Tinto
Restaurangsortiment [145:-] 185:-