Alta Alella | Cau d`en Genís Red
Vingården ligger bara några kilometer från Medelhavet och rankorna är planterade på sluttningar och terrasser cirka 100–250 meter över havet. Området präglas av jordmånen Sauló vars unika egenskaper bidrar till att producera viner med speciell karaktär. Sauló består i huvudsak av den magmatiska bergarten granit som genomgår kemisk vittring och bryts ner till mindre partiklar över tid. Detta skapar en sandig och väldränerad jord som är fattig på organiskt material och näringsämnen. Detta tvingar vinrankorna att arbeta hårdare för att hitta näring, vilket ofta resulterar i druvor med högre koncentration av smaker och aromer.
Det här vinet är gjort av 100% garnacha peluda och som namnet antyder tillhör denna druva garnacha-familjen. Skillnaden är att skalet är ludet och vinerna blir ofta lite mer syrliga och med aningen mindre alkohol. Druvorna skördas för hand i små korgar och man gör även en noggrann selektering i vinhuset, ” druva för druva”. Efter en kort maceration sker en längre jäsning och mognad på jästfällningen under cirka sex månader i cementägg. När vinet har tappats på flaska får det vila i tre månader. Man vill genom vinet uttrycka dess terroir och lyfta fram garnachadruvan som växer nära havet.
Doft och smak
Vacker granatäppleröd färg med lila kant, extraherad doft av mogna jordgubbar och hallon med lite kryddiga toner och färska medelhavsörter. Smaken är pigg och frisk med en härlig syra, toner av röda bär och silkiga tanniner som är resultatet av mognaden i cementäggen.
Tillfällig lansering på Systembolaget 6 september 2024, 600 flaskor
Produktfakta
Producent | Alta Alella Mirgin |
---|---|
Vinmakare | JM Pujol-Busquets |
Land | Spanien |
Region | DO Alella |
Druvor | 100% garnacha peluda |
Alkohol | 14% |
Årgång | 2022 |
Lagring | 6 månader i cementägg |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Förslutning | Naturkork |
Kartong | 6 flaskor |
Varugrupp | Rött vin |
Pris | 269:- inkl moms |
Restaurang | 215:- exkl moms |
Ekologiskt | Ja |
Alta Alella
Med vin som livsstil
Vin är en livsstil, det menar familjen Pujol-Busquets Guillén. På egendomen i Katalonien har nästa generation bokstavligen vuxit upp bland vinrankor och druvor, vinnäringen finns liksom i blodet. Och det är ingen tokig vingård eller plats att växa upp på, bara en kort resväg från Barcelona och med härlig utsikt över havet ett par kilometer bort.
Alta Alella Mirgin är Barcelonas närmaste vineri, beläget mitt i ett naturreservat. Kring vingårdarna finns en grön krans av skogsområden som en barriär, det både hindrar exploatering och ger skyddade vingårdar med viktig biologisk mångfald. Odlingen är ekologiskt certifierad och har varit så sedan starten 1991. Ekosystemet har alltid stått i centrum. Gamla vingårdar har restaurerats och traditionella druvsorter som mataró och pansa blanca, eller xarel-lo som den senare oftast får heta, har återplanterats. En av familjens vingårdar har även nått den allra högsta klassificeringen.
Verksamheten har två produktionsdelar. Under namnet Alta Alella tillverkas både cava och stilla viner och under satsningen Celler de Les Aus, med start 2013, produceras fullt naturliga och helt tillsatsfria viner i serien Naturals, som omfattar pét nat, cava och stilla viner. Les Aus syftar på de fåglar som bebor naturreservatet där vineriet ligger och som även får pryda flaskornas etiketter.
När det gäller ursprunget cava har ett gediget arbete gjorts för att höja både status och kvalitet, tydligt geografiskt ursprung står i centrum. Nya klassificeringar har skapats och kvalitetsinriktade producenter har tagit flera kliv upp på stegen. Exempelvis till vingårdsbetecknad cava och till ”Paraje Calificado”. Alta Alella tillverkar flera kvalitetsklassningar av cava och har även DO Cavas betydelsefulla märkning ”Integral Producer”, för viner som produceras helt och hållet på egendomen och har full spårbarhet.