Ursprung med integritet och fokus – mästerligt från Montalcino
En knapp timmes resväg söderut från Siena ligger en av vinvärldens mest tydliga, sammanhållna och integritetsfulla vinplatser, Montalcino. Den gamla, lugna stadskärnan på toppen av kullen andas klassisk italiensk vinkultur i varje gathörn. En stilla miljö där kyrkklockans klämtande är det mest påtagliga och där det även i rusningstid för vinturism känns fridfullt. Helt rätt atmosfär för att avnjuta ett glas Brunello eller Rosso di Montalcino. Nu är det istället Stockholm som gäller, Alberto Machetti från Tenuta Buon Tempo är på besök och vi lär känna gårdens fyra viner som gör ett toppenjobb med att marknadsföra ursprunget.
Tenuta Buon Tempo
Montalcino | Italien
Montalcino är ett viktigt nav på vinkartan för en internationell publik av entusiaster och älskare av italiensk druvelegans. Likaså platsen för kvalitetsinriktade producenter som har ett gemensamt och skarpt fokus i att göra toppviner av druvan sangiovese modell grosso. Det är vad man gör i Montalcino, mycket annat finns inte på denna vackra karta.
Ursprunget och zonen som omger staden omfattar cirka 250 producenter. Det är stängt och bestämt, det kommer inte att expandera, det är eftertraktat och det vet sitt värde. Det är klart det finns intresse att investera i en sådan region, som förutom alla förutsättningar för toppvinerna är en fantastiskt vacker plats med alla vibbarna man önskar. Kommer möjligheten genom en försäljning är det förstås smart att slå till om man kan – och exempelvis norpa en fantastisk egendom som Tenuta Buon Tempo.
En ung vinmakare på köpet
När gården blev till salu år 2012 var det Janet och Per Landin som slog till och gav den sitt nya namn. Båda är verksamma inom vin sedan många år och tillbringar merparten av tiden i Bordeaux, men har även en koppling till Florens och hade nu blicken vänd mot Italien för ett en mer småskalig och just fokuserad satsning. Inte dumt att en vinmakare från bygden kunde ingå i köpet, Alberto Machetti, sonen i familjen som sedan 1994 hade byggt upp vinsatsningen och nu lät sälja egendomen. Per och Janet ville gärna att Alberto stannade kvar och i dag sköter han den praktiska driften av det mesta tillsammans med Janets son Filippo, även han i yrket. En family affair med bästa flexibilitet.
”Vi är tillräckligt små för att kunna vara väldigt fokuserade på det vi tror på"
Med blicken söderut
Tenuta Buon Tempo ligger i den södra delen av ursprungsområdet, i Castelnuovo dell’Albate, där förutsättningarna är som mest gynnsamma. Ett soligt läge som vaktas av berget Monte Amiata i fonden, en slocknad vulkan som bjuder på skydd från regn och rusk och som knyter molnigheten till sig. I forna tider var det olivolja som gällde, men i dag är hälften av Tenuta Buon Tempos 28 hektar planterade med vinrankor. Omkring 50-60 000 flaskor produceras årligen och en full uppställning viner betyder fyra etiketter – Rosso, Brunello, Brunello Riserva och ett IGT-vin åt det mer naturliga hållet, La Furba. Riservan tillverkas inte varje år, utan görs ibland som en brunello från enskilt vingårdsläge, Oliveto P56.
Vi träffar Alberto som besöker Sverige och håller givande provningar med denna flight. Hur vill du beskriva satsningen på Tenuta Buon Tempo och vad utmärker er?
”Vi är en liten vingård i sammanhanget, med ett team av passionerade och mångsidiga medarbetare. Vi är tillräckligt små för att det ska gå att vara väldigt fokuserade på det vi tror på, samtidigt finns det ändå resurser att ta idéerna vidare. Kombinationen är oslagbar. Vi kan driva Tenuta Buon Tempo i en tydlig riktning och vi tar ett steg i taget.”
Hur ser ägorna ut mer i detalj för de 14 hektar som odlas med vin?
”Merparten av vingårdarna ligger i den södra delen av zonen, i anslutning till vineriet. Här är det varmare och torrare, sangiovese mognar fint och vi väljer att plocka relativt tidigt. Jordmånen är i jämförelse något mer generös. Vi har även ett par hektar i den norra delen, där både klimat och jordmån är annorlunda. Det är kargare och svalare, skördarna bli mindre och kvaliteten åt det strama hållet. Vi använder frukten från det här läget främst som en del i vår brunello. Sedan har vi även ett mindre läge utanför själva appellationen, som vi använder i vårt IGT-klassade vin.”
"Vi jobbar löpande med att plantera om vingårdarna - allt ska bli ännu bättre”
Ekologiskt certifierade
Ni har stora projekt och planer på gården, vad är på gång just nu?
”Vi jobbar med att löpande plantera om vingårdarna som vi använder till vår Rosso di Montalcino och när allt är omplanterad kan vi kanske öka den produktionen något. Och så planerar vi för utveckling av vineriet. Vi ska bygga större ytor för bättre logistik och lagringsmöjligheter, bland annat för att kunna låta vissa viner ligga längre på flaska. Dessutom blir det ett nytt tasting room. Vi är ekologiskt certifierade sedan tidigare och vi utvecklar nu hållbarhetsarbetet ytterligare inom energi och miljö, men även de ekonomiska och sociala bitarna. Vi räknar med att mycket ska ha tagit form till 2026 när det gäller bygget och målet för minsta möjliga klimatavtryck är satt till 2030.”
Amfora cocciopesto
Vad händer då i själva vinkällaren, hur ser filosofin ut och vad skiljer de olika vinerna åt?
”Gemensamt för våra viner är spontanjäsning med hjälp av naturlig jäst och att klarning sker naturligt. Och så druvan förstås. Vår Rosso vinifieras på ståltank och lagras på betong, under ett års tid, och vilar minst två månader på flaska. Här är det fruktighet vi vill åt. Det är vårt största vin med en produktion på 35 000 flaskor. Brunellon macererar fyra veckor på stål och lagras tre år på stora botti av slavonsk ek plus sex månader på flaska, produktionen ligger på cirka 20 000 flaskor. Brunello Riserva gör vi bara när förutsättningarna ger helt rätt kvalitet och lagringspotential. Här tar vi druvorna från ett enskilt vingårdsläge, Oliveto P56, som har mager jordmån och ger lägre avkastning, men med toppkvalitet. Om vi inte gör en riserva kan vi alltså göra en single vineyard brunello. Receptet är vinifiering på trä, maceration sex veckor, mognad tre år på slavonsk ek och resten på flaska, beroende på klassning.”
För några år sedan tog ni även fram vinet La Furba i en annan stil och med IGT-klassificering. Berätta lite om tanken och karaktären.
”Vi ville skapa något nytt och tog fram ett vin som ligger mer åt det naturliga hållet i en egen stil. Vi använder läget utanför ursprungsområdet och har friare tyglar för produktionen, därav ett IGT-vin. La Furba har en andel hela klasar, lång maceration under sex månader på en speciell typ av amfora, cocciopesto. Sedan naturlig klarning på ståltank och flaskvila tre månader. Sammantaget ger det ett vin med väldigt ren fruktighet och potential att utvecklas intressant över tid. Satsningen har slagit väl ut, vi tillverkar omkring 2 500 flaskor och är väldigt nöjda med profilen på vinet.”
Den speciella typen av amfora som används, cocciopesto, tillverkas av ett ungt företag i närheten av Pisa. Namnet syftar på ett gammalt material som användes redan av romarna till bland annat fasader, terrasser och golv inomhus, men romarna började även använda cocciopesto vid vintillverkning. Nu har det hela fått en modern twist och blivit till ett funktionellt vinkärl med många fördelar. Vad finns att vinna på att använda cocciopesto?
”Cocciopesto är en blandning av krossad terracotta och betong. Vid produktionen torkar kärlen utan att behöva brännas och de tillverkas i två delar som sätts ihop. Två faktorer som gör det möjligt att tillverka riktigt stora amforor, vilket är en fördel vid den här typen av vintillverkning. Formen på behållaren hjälper också till att få musten och fällningen att cirkulera på ett bra sätt. Cocciopesto ger precis rätt mikrooxidation, inte för mycket, och sätter inga aromer eller smaker på vinet. Det är perfekt när man vill bevara vinets rena fruktighet, men samtidigt ge det en liten knuff framåt. Det är ett miljövänligt och hållbart val som även går hand i hand med filosofierna inom naturlig vinframställning.”
”En snygg balans mellan det förväntade och det nya"
Tenuta Buon Tempo
Montalcino | Italien
Tenuta Buon Tempo balanserar på ett snyggt sätt mellan det positivt förväntade och nya, intressanta uttryck – utifrån den långsiktiga visionen att göra välproducerade viner med ett stort mått av ursprung. Om du blickar framåt, vad skulle du önska i form av utveckling?
”När det gäller vår produktion skulle det vara roligt med något mer projekt på amfora, men som sagt, först blir det omplantering och byggprojekt. Vad gäller utvecklingen i stort tycker jag det vore intressant med en officiell indelning inom vinregionen Montalcino, för att komma åt ursprungsvariationer ännu tydligare. Vi får se vad som blir möjligt.”