Ver Sacrum La Dama Del Abrigo Rojo Nebbiolo
Ännu ett läckert hantverksvin från hyllade Ver Sacrum i Argentina. Den här gången är det nebbiolo som har översatts till personlig och välsmakande drickglädje med naturliga förtecken i vinet La Dama Del Abrigo Rojo – damen i den röda kappan.
Eduardo Soler är vinmakaren som förvaltar de fina odlingslägena i Uco Valley på bästa sätt. På 1100 meters höjd över havet odlas främst medelhavsdruvor som blir till fräscha, svala viner med smakrikedom. Vingården som ger druvorna till det här vinet är ett enskilt läge i Vista Flores, IG Los Chacayes. Jordmånen är ypperlig med stenig, alluvial karaktär på en före detta flodbotten.
I tillverkningen sker fottrampning av hela klasar och druvorna jäser med hjälp av den naturliga jästen. Vinet får mogna under 11 månader på 225-liters gamla, franska ekfat. La Dama Del Abrigo Rojo har större djup och fyllighet än många av Eduardos andra viner, tack vare mer av skalkontakt under produktionen, och har samtidigt en raffinerad och snyggt skuren röd dräkt. En personlig tolkning av nebbiolo!
Doft och smak
Vinet har nyanser av mörk, röd frukt med körsbär i spetsen, florala drag av rosenblad, toner av chark och örter, kanel och torra löv. I smaken finns även blåbär. Fin syra, bra kropp och längd. En god följeslagare till vilt. Eduardo rekommenderar att vinet serveras vid 14 grader.
Tillfällig lansering på Systembolaget 22 november 2024, 600 flaskor
Produktfakta
Producent | Ver Sacrum |
---|---|
Vinmakare | Eduardo Soler |
Land | Argentina |
Region | Mendoza |
Druvor | 100% nebbiolo |
Alkohol | 13% |
Årgång | 2021 |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Förslutning | Naturkork |
Kartong | 6 flaskor |
Varugrupp | Rött vin |
Pris | 299:- inkl moms |
Restaurang | 239:- exkl moms |
Ver Sacrum
Med passion för en mångfald av druvor
Platsen är Mendoza i Argentina och här arbetar vinmakarparet Eduardo och Emila Soler, både i Maipo och Uco Valley. Från deras adresser levereras en bredd av fantastiska hantverksviner.
Det hela började med projektet Ver Sacrum 2011-2012, där Eduardo Soler tillsammans med en grupp småskaliga vinodlare som kallar sig “Team Garnachista” ville fokusera på medelhavsdruvor. Många sorter rycktes upp i Argentina på 1950-talet till förmån för malbec. Nationaldruvan i all ära, men förutsättningarna för exempelvis garnacha, är fantastiska på vissa ställen i Mendoza och på många ställen kan man verkligen tala om höghöjdsodling.
Ver Sacrum utgår från Uco Valley med odlingar i Los Chacayes. Ytterligare odlingar finns i Cruz de Piedra, Maipo, och fem hektar finns i Alto Verde som ligger öster om Mendoza City. Druvorna som odlas är främst garnacha, monastrell, carignan, rousanne, marsanne och syrah, men även teroldego, nebbiolo, mencia, cabernet franc och pinot noir.
Egendomen La Cayetana i Maipo planterades ursprungligen 1860, stod övergiven under slutet av förra seklet, men 2013 köptes den av Eduardo och Emilia. Viner i serien La Cayetana är bland andra ett druvrent vin på pinot noir från odlingar på 1100 meters höjd och vitt vin på criolla blanca med sällskap av tre andra medelhavsdruvor.
Eduardo vill i första hand låta växtplatsen tala sitt tydliga språk. Här gäller hållbara och primitiva metoder för att producera vin. Det innebär att majoriteten av druvorna skördas för hand, det mesta fottrampas, endast naturlig jäst används, ingen filtrering görs och fathanteringen är sparsam. Vinerna är fantastiska! De är friska, rena och har ofta bara haft en kort skalkontakt. Klunkvänligt, ärligt och avskalat. En frisk fläkt sett till det traditionella Argentina.
”When the old sent their young to find new villages, bringing grape vines to start new vineyards, they gave off by a ceremony called sacred spring or Ver Sacrum. Since then the Ver Sacrum is a symbol of the new tribe, new art, new wine. We renew this ancient vow, with the audacity to create something new. This is our Ver Sacrum” – Eduardo Soler