Alta Alella | AA Aus Pét-Nat
Ekologiskt
Mousserande och pärlande viner finns i en bredd av stilar, det gillar vi. Ur denna mångfald har Pét-Nat seglat upp som en verklig vinnare, speciellt inom hantverksmässigt framställda och naturligt producerade viner där stilen blivit verkligt populär. AA Aus är ett gott exempel på Pét-Nat när den är som bäst, tillverkad i den naturliga andan på ekologisk frukt och helt utan tillsatser.
Pétillant Naturel är vinstilens fulla namn, naturligt bubblande alltså. Vinet är tillverkat på ett sätt som ger ett lägre tryck i flaskan jämfört med en champagne. Metoden kallas ”ancestrale”, den ursprungliga metoden, och i detta fall sker sluttampen av vinets jäsning på en försluten flaska. Det var så bubbel uppstod en gång i tiden, när jäst fanns kvar i flaskorna.
Vinet jäses alltså bara en gång, medan en champagne tillverkas med en kontrollerad andra jäsning på flaska.
För vinet AA Aus gäller en lätt pressning av druvorna, spontanjäsning på naturlig jäst och ingen filtrering. Kapsylen på flaskan är densamma som suttit på under sista delen av jäsningen och vinet är alltså inte degorgerat. Flaskan kommer därmed med en härligt ursprunglig och nyansrik känsla.
Doft och smak
Vinet är blekgult med lätt gröna stråk och är inte helt klart. I doften finns blommighet, gröna frukter som äpple och päron och ett lätt drag av nötter. Här finns även en örtighet och en angenäm ton av fänkål. Smaken är lätt och frisk med fina bubblor och tonerna av blommighet och gröna frukter återkommer. Ett lättdrucket vin som du med fördel kan sätta till vegetariska rätter och sallader.
Produktfakta
Producent | Alta Alella Mirgin |
---|---|
Vinmakare | JM Pujol-Busquets |
Land | Spanien |
Region | Katalonien |
Druvor | Pansa Blanca (Xarel-lo) |
Alkohol | 11,5% |
Årgång | 2022 |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Förslutning | Kronkapsyl |
Kartong | 12 flaskor |
Varugrupp | Mousserande |
Pris | 219:- inkl moms |
Restaurang | 165:- exkl moms |
Ekologiskt | Ja |
Alta Alella
Med vin som livsstil
Vin är en livsstil, det menar familjen Pujol-Busquets Guillén. På egendomen i Katalonien har nästa generation bokstavligen vuxit upp bland vinrankor och druvor, vinnäringen finns liksom i blodet. Och det är ingen tokig vingård eller plats att växa upp på, bara en kort resväg från Barcelona och med härlig utsikt över havet ett par kilometer bort.
Alta Alella Mirgin är Barcelonas närmaste vineri, beläget mitt i ett naturreservat. Kring vingårdarna finns en grön krans av skogsområden som en barriär, det både hindrar exploatering och ger skyddade vingårdar med viktig biologisk mångfald. Odlingen är ekologiskt certifierad och har varit så sedan starten 1991. Ekosystemet har alltid stått i centrum. Gamla vingårdar har restaurerats och traditionella druvsorter som mataró och pansa blanca, eller xarel-lo som den senare oftast får heta, har återplanterats. En av familjens vingårdar har även nått den allra högsta klassificeringen.
Verksamheten har två produktionsdelar. Under namnet Alta Alella tillverkas både cava och stilla viner och under satsningen Celler de Les Aus, med start 2013, produceras fullt naturliga och helt tillsatsfria viner i serien Naturals, som omfattar pét nat, cava och stilla viner. Les Aus syftar på de fåglar som bebor naturreservatet där vineriet ligger och som även får pryda flaskornas etiketter.
När det gäller ursprunget cava har ett gediget arbete gjorts för att höja både status och kvalitet, tydligt geografiskt ursprung står i centrum. Nya klassificeringar har skapats och kvalitetsinriktade producenter har tagit flera kliv upp på stegen. Exempelvis till vingårdsbetecknad cava och till ”Paraje Calificado”. Alta Alella tillverkar flera kvalitetsklassningar av cava och har även DO Cavas betydelsefulla märkning ”Integral Producer”, för viner som produceras helt och hållet på egendomen och har full spårbarhet.