La Staffa Verdicchio
Vingården ligger nära byn Staffolo på ca 450 m över havet som heter Contrada Castellaretta, exponering och ålder på vinrankorna skiljer sig lite och några är planterade så tidigt som 1972 och de yngsta år 2010. Staffolo terroir är känd för sin rika mineral halt och här består jordmånen mestadels av kalksten och lera.
Skörden av druvan verdicchio sker för hand och druvorna anländer i små korgar, varsamt hanterade, till vinkällaren. Vid ankomsten till källaren pressas druvorna för att sedan jäsa spontant på druvans egna jäst svalt i cement och rostfritt stål, för att vinet ska behålla sina friska och fina fruktighet. Efter jäsningen får vinet ligga kvar tillsammans med sin jästfällning i sex månader. Fällningen ger vinet extra struktur och fin kropp. Innan det är dags för buteljering filtreras vinet mycket lätt innan buteljering.
Doft och smak
Doften är härlig av gröna äpplen, kiwi, citrus och en lätt örtighet. Smaken är frisk med de klassiska karaktärerna i form av äpple, mandel, en lätt sälta och en uppfriskande mineralitet. Detta vin är mycket gott till en färsk pasta serverad med skaldjur och gremolata.
Produktfakta
Producent | La Staffa |
---|---|
Vinmakare | Riccardo Baldi |
Land | Italien |
Region | Marche |
Druvor | 100% verdicchio |
Alkohol | 12% |
Årgång | 2023 |
Lagring | Cement & Ståltank |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Förslutning | Naturkork |
Kartong | 12 flaskor |
Varugrupp | Vitt Vin |
Pris | 185:- inkl moms |
Restaurang | 140:- exkl moms |
Ekologiskt | Ja |
Veganskt | Ja |
La Staffa
Verdicchio – kanske Italiens viktigaste vitvinsdruva?
Verdicchio dei Castelli di Jesi är en vitvinsappellation i norra delen av regionen Marche i Italien. Som namnet avslöjar är det druvan verdicchio som gäller här. Många menar att verdicchio är en av de viktigaste italienska vitvinsdruvorna och att välgjorda viner på verdicchio inte bara är fantastiskt goda, utan dessutom har utmärkt lagringspotential.
Trots sin ringa ålder har Riccardo Baldi hunnit bli en riktigt etablerad vinmakare i Marche. Med stor energi och riktigt naturnära arbete har han nästan uppnått stjärnstatus i regionen för sina välgjorda och finurliga viner. Han tog över driften av La Staffa från sin pappa när han var 19 år och har sedan dess hunnit utveckla gården på ett enastående sätt. La Staffa har vuxit från 2 hektar till 12 hektar och i dag producerar man bara ekologiska viner på gården.
Vinodlingarna ligger mellan 400 och 550 meter över havet i kommunen Staffolo. Vinstockarna planterades 1995 och jordmånen består av kalkrik lerjord som lämpar sig mycket bra för regionens stora druva verdicchio. Det sägs att namnet Staffolo kommer från det grekiska ordet ”staphile” som kan översättas till ”en massa druvor”. Det passar ju perfekt på den här lilla orten, som har över 20 vingårdar och kallas för ”The Hills of Verdicchio”.
I sin moderna källare vinifierar Riccardo sina viner med stor respekt för druvan och ursprunget: “For me, wine has a soul – it´s a living entity. In my winery nature reigns over everything. We farmers need to interpret what nature itself expresses so perfectly in each vintage, we must try not to alter its essence.”