Lär dig mer om vin hos oss!

Studio Handpicked, vår utbildningsdel, växer rejält. Det digitala formatet har blivit en veritabel succé och från vår studio kan vi nå ut till riktigt många vinintresserade vänner. Det är fantastiskt kul och vi tar nu digitala provningar vidare med fler teman och upplägg. Tips – boka en provning för alla kollegor, kompisgänget eller släkten, där ni kan träffas på Zoom, prata och prova vin tillsammans med oss.

Efter tre roliga säsonger i studion känner vi oss minsann riktigt etablerade. Det har till och med blivit möjligt att ha gäster på plats, ibland samtidigt med deltagare via Zoom. Allt är möjligt, så när önskemål om nya teman når oss spikar vi förstås datum direkt. Fantastiskt kul. Nedan hittar du kommande provningar, bara att boka. Och frågar du oss är den smakfullaste presenten till en vinintresserad vän förstås en provning. Håll utkik, så snart vi har fler datum satta dyker det upp här. Har du frågor eller önskemål, tveka inte att kontakta oss via e-post eller ring 08-510 691 00

Varmt välkommen att hänga med oss i vår! | Hälsar Margareta


Sydamerika på hög nivå

– TEMAPROVNING –

Hållbart hantverk och äkta vara

Höstens första resa går till fantastiska Sydamerika och nu snackar vi minsann hög nivå – i form av nyskapande satsningar, kreativitet och idérikedom i vineriet och inte minst högt belägna vingårdar som sköts med verklig kärlek till jord och stockar. Vi häller upp friska, rena fläktar från nya tidens Chile och Argentina – och bjuder på färska hälsningar från vinmakare som jobbar ansvarsfullt och hållbart, på riktigt alltså.

Plats: Bondegatan 21, 116 33 Stockholm

Datum: 8 september 2022
Klockan: 19.00 – 20.30
Pris: 350:- på plats i studion

#54057, 279:-

Eduardo Soler i Mendoza, Argentina, sätter ribban med en karaktärsfull personlighet från höga höjder. Druvan criolla blanca mognar på betongägg på sin jästfällning och får sedan möta en skvätt gewürtztraminer, viognier och sémillon som vilat på ekfat under ett jästtäcke. Hur kul som helst tycker vi, smakfull idérikedom inleder provningen.

#54510, 249:-

Nu till Garage Wine, paret Pilar och Derek och deras hållbara mission. Gamla vingårdar räddas, traditioner förvaltas med handkraft, sociala villkor förbättras och druvor glänser i naturliga viner. Det här är sémillon från 70 år gamla stockar som skördas med hjälp av häst och plog och som får utvecklas på amfora.

#92217, 219:-

Tillbaka till Eduardo Soler i Mendoza och hans läckra vin på garnacha, redan smått kultförklarat av alla som gillar finfina höghöjdsviners lätta men aromstinna uttryck. Det är ingen dum plats som druvorna växer på, Uco Valley med höjd kring 1100 meter över havet. Och Eduardo vet att varsamt översätta råvaran till friska, rena toner av hallon, körsbär och örter.

Privatimport

Roberto Henriquez, välkänd vinmakare i Chiles naturliga frontlinje, levererar här ett ärligt och personligt vin på cinsault från hundraåriga stockar. Druvorna tas om hand manuellt och varsamt hela vägen och insatsen i vineriet är minimal. Det ger ett vin som speglar Chiles historia och tradition kring vintillverkning – helt enligt Robertos motto.

Dolt artikelnummer | 4 x 750 ml |  749:-

Garage Wine har på rödvinssidan tagit ett nytt, kreativt grepp om druvan país och vi gillar det skarpt. Pandemin bjöd på svårigheter för den lokala vinnäringen, men Garage Wine fixade hjälp genom ett projekt där odlare fick resurser att restaurera sina gamla vingårdar och vettigt betalt för fina druvor. Vi investerade i förväg, Revival blev verklighet och nu är det dags att korka upp!

#70524, 199:-

Vi närmar oss tusentalet meter över havet igen, i Luján de Cuyo, där Mendel Wines förfogar över 90-år gamla, oympade stockar. Vinmakare Roberto de la Mota står för hantverket och avslutar det hela med att låta denna malbec ligga ett år på franska ekfat. Ovanligt elegant och fräscht, var det någon som tyckte om Robertos version av Argentinas signaturdruva – vi håller med.

Piemonte och Valtellina

– TEMAPROVNING –

Norra Italien levererar

Nu till en av de allra hetaste hörnorna i vinvärlden – inte till temperaturen förstås, men sett till kvalitet och finess. Piemonte levererar sedan gammalt, ingen tvekan om det. Nu lägger vi till Valtellina i Lombardiet, regionen som klättrat högt på de svala vinernas trendstege under senare tid men som minsann har kapacitet för en ständig topplacering. Vår utflykt till norra Italien betyder både vitt och rött. Nebbiolo får sällskap av barbera i bekanta, perfekta signaturer från trakten. Men har du testat härliga timorasso? Vi säger bara… norra Italien levererar!

Plats: Bondegatan 21, 116 33 Stockholm alt. Digitalt via Zoom

Datum: 6 oktober 2022
Klockan: 19.00 – 20.30
Pris: 350:- på plats i studion

Gratis att hänga med digitalt via Zoom + kostnad för vinerna som du själv beställer via Systembolaget

#53500, 174:-

Druvan timorasso är doldisen som bjuder på oanade kvaliteter. En riktigt gammal, medeltida druva som löpte risken att helt försvinna, men som på senare delen av 1900-talet återupptäcktes och fick ny piemontesisk luft under vingarna. En lite kinkig rackare, men som med rätta knycken kan ge härligt vin. Som nu i en ung, pigg och fruktig version – Piccolo Derthona.

#93113, 189:-

Nebbiolo är faktiskt druvan i detta vita vin från alptrakterna i Valtellina och de fina vingårdslägena Grumello och Berbenno. Hela klasar pressas, skalen plockas bort direkt och musten är ljus och klar. Lägg till lagring på fat av akacia och sex månaders tid på jästfällningen. Visst måste det bara testas?

#74096, 199:-

Nu befinner vi oss i Alto Piemonte och ursprunget Coste della Sesia, välförtjänt uppmärksammat. Här odlar Pietro Cassina flera lokala druvor med hållbara metoder, självfallet är nebbiolo centralfigur. Pietros tolkning av druvan i vinet Severina serverar syrliga körsbär, stråk av viol och lite kryddor på det. Personligt och piffigt.

#78412, 189:-

Alltid poppis i en provning, Gagliassos barbera vinner mångas hjärtan. Platsen är Novello i Piemonte och här blir druvan till en mörkfruktig och bjussig vinversion som fått 18 månaders uppfostran på nya franska ekfat. Ett matvin som riktigt ropar efter pasta med pancetta, svamp och parmesan.

#78358, 425:-

Som slutkläm kommer nebbiolo i en elegant version från Bruna Grimaldi, tillgänglig och inbjudande. Alla de rätta nyanserna är på plats, tänk hallon, rosor, viol, lite balsamvinäger och självklart tanniner i toppform. Stora ekfat tar hand om vinet under ett halvårs tid och vi avslutar därmed den norditalienska rundturen med fint skolad nebbiolo från en fantastisk plats.

Vi erbjuder...

Det här är provningar modell extra allt, faktiskt en kortkurs. Inga förkunskaper krävs, bara vinintresse och nyfikenhet. Under ett visst tema håller vi en digital provning via Zoom, där vi inleder med ett faktaavsnitt för att sedan gå över till en fyllig presentation av varje vin. Vi provar tillsammans mellan fyra och sex viner, beroende på tema och format. Ofta får du hälsningar direkt från våra vinmakare, genom aktuella filmsnuttar som speglar miljöer, arbete och intentioner. En givande inramning som ger vinerna en extra dimension. Planerade temakurser hittar du i vår kalender.

Våra temakurser kan även hållas som fysiska provningar. Dels i våra egna lokaler på Södermalm i Stockholm men även i Göteborg och Malmö. Du kan även boka en av våra temakurser som vi håller på plats hos dig, för ett sällskap av tillräcklig storlek. Dessa provningar passar exempelvis vinklubbar och företag. Kontakta oss så föreslår vi ett upplägg. Nedan hittar du förslag på aktuella teman, fler är möjliga. Håll koll på oss i våra sociala medier, instagram och Facebook, och se här vad som finns att boka redan nu.

Studio Handpickeds grundkurs spänner över tre tillfällen, där teori varvas med praktik. På ett lättsamt och kortfattat sätt får du en överblick över ämnet vin – från vinets geografi, odling, och druvor till vinstilar och vinframställning. Du får även praktiska råd och tips om hur du hittar, beställer, förvarar och serverar vin. Självklart pratar vi även vin och mat i kombination. Varje tillfälle inleds med teori och avslutas med en praktisk provning av fyra till sex viner. Studio Handpickeds grundkurser ges i digitalt format via Zoom eller fysisk i våra lokaler. Vi erbjuder dels öppna kurser som är möjliga för alla att boka, dels kurser för slutna grupper enligt beställning. Kontakta oss så berättar vi mer!

Vill du ha en skräddarsydd aktivitet för medarbetare eller kollegor, släkten eller kompisgänget? Mindre av utbildning och mer av inspiration och gemenskap? Vi ordnar lättsamma provningar med möjlighet till ”kul vinsnack”, tips och frågor. Vinträffarna hålls i våra lokaler eller via Zoom och din grupp träffas på ett sätt där alla kan vara aktiva och se varandra. Ett trevligt och givande sätt att mötas, oavsett deltagarnas adress. Hör av dig så ger vi passande förslag. Kontakta oss för mer information!

I samarbete med våra vänner på vinbarer och krogar håller vi med jämna mellanrum olika former av provningar med fokus på enkel och lättsam inspiration – från nyhetsprovningar till temaupplägg. Viner till säsongens mat eller krogens meny, fokus på viss druva, land, region, vinstil eller annat kul. Kolla vår kalender, där hittar du det som är på gång, land och rike runt. Håll även koll i våra sociala medier, Instagram och Facebook.

Studio Handpickeds dörr står självfallet öppen även för dig som jobbar i branschen. Många av våra temakurser passar utmärkt för dig som redan har en grund. Kunskap är ju som bekant en färskvara och det händer, som du vet, fantastiskt mycket spännande i vinvärlden som vi fångar upp på ett användbart sätt. Vi kan även ordna specifik utbildning för just din grupp av medarbetare eller kollegor, i digital eller fysisk form. Kontakt din säljare så får du veta mer eller e-posta oss för förslag.

Vid utbildningar, temakurser och provningar träffar du ett kompetent gäng. Vi är alla hängivna vinentusiaster som älskar att berätta om våra vinproducenters fantastiska arbete, hälla prisvärda kvalitetsviner i ditt glas och visa vägen till intressanta vinupplevelser. Team Studio Handpicked består av oss som jobbar på Handpicked och tycker det är kul att hålla provningar. Vi har alla stor kunskap och är utbildade antingen på Restaurangakademien eller Vinkällan.

Eventkalender

22

JULI


Fattoria Nittardi | Casanuova
Tillfällig lansering #93628, 199:-

28-29

AUGUSTI


Årets Stora Sortimentsprovning
Bondegatan 21, Sthlm, Södermalm

8

SEPTEMBER


Temaprovning | Sydamerika på hög nivå
I vår Studio, Bondegatan 21

6

OKTOBER


Temaprovning | Piemonte och Valtellina
I vår Studio, Bondegatan 21 och Zoom

Samma druva i två olika världsdelar

Här kommer vi att prova samma druva från två olika världsdelar. Smakar druvan lika eller skiljer den sig från växtplats till växtplats och om det är så, varför då? 

Vi kommer prova Anima Chenin Blanc från vår producent Avondale som har sitt vineri i Sydafrika Paarl. Detta vin är gjort av ekologiskt odlade druvor och skörden sker alltid för hand. Vinstockarna är upp till 30 år gamla och man håller skördeuttaget lågt för att uppnå hög koncentration i druvorna. Avondale är inte biodynamiskt certifierad, men metoderna som används har samma inriktning och nivå. En levande jordmån står i fokus och kretsloppstanken är tydlig. Avondale praktiserar så kallad “slow wine-making”, vilket betyder att vinerna får den tid de behöver för att utvecklas till sin fulla potential.

Det andra vinet hittar vi i Frankrike, närmare bestämt Loire. Vinet heter Vouvray Cuvée de Silex och kommer från Domaine des Auberdière som drivs av den talangfulla vinmakaren Bernard Fouquet. Här odlar Bernard druvan chenin blanc på domänens 26 hektar, som ligger på de bästa kalkstensjordarna i Vouvray. De arbetar enligt ”lutte raisonnée”, alltså så hållbart som möjligt, och strävar efter att arbeta på ekologisk nivå med så mycket som möjligt.  Bernards mål är att producera viner med drag av ursprung från den mineralrika jorden, men även med en tydlig fruktkaraktär från druvan chenin blanc som ger rena och välbalanserade viner.

Anima Chenin Blanc
Art: #2049 / 179:-

Vouvray Cuvée de Silex Bernard Fouquet
Art: #76953 / 159:-

BESTÄLLPROVDOKUMENT

Coola druvor och fantastiska vingårdar

Vi tar oss till Grekland och Portugal för att prova två fantastiska viner! Vad heter egentligen Greklands mest odlade druva? Och vad heter Portugals nationaldruva?

Vi börjar med att ta oss till Grekland och Estate Argyros Winery på Santorini. Vinet vi ska prova heter Argyros Atlantis White och druvorna till det här vinet kommer från noga utvalda odlingslotter i vingårdar med vacker klingande namn – Episkopi, Messaria, Karterados, Pyrgos, Megalochori och Akrotiri. Deras filosofi är att blanda gamla traditioner med nya tekniska metoder och till skörden 2015 stod ett nytt vinhus klart, med bland annat temperaturkontrollerande tankar. Santorinis stora druva assyrtiko är ledande och det här vinet är klassat som ett endruvsvin, men en liten del av athiri och aidani ingår också för fin balans.

För att prova det andra vinet reser vi vidare till Alentejo i Portugal och vingården Fitapreta. Vinmarkaren heter António Maçanita och är i dag en av Portugals mest omtalade vinmakare. ”Rei vai nua” betyder ”kungen går naken”. Touriga Vai Nua syftar på ett så kallat naket vin. Vinet är gjort på 100 procent touriga nacional, som oftast benämns som kungen av portugisiska druvor. Vinmakaren António Maçanita har gjort sig känd för viner med unik “twist”. Antónios metod är att alltid ha kvar en fot i traditionell vinmakning och med den andra kliva vidare mot nya, friska idéer. Precis som i det här vinet.

Argyros Atlantis White
Art: #75274 / 159:-

A Touriga Vai Nua Fitapreta Vinhos
Art: #95032 / 159:-

BESTÄLLPROVDOKUMENT

Hallå!

Håll kontakten med dina bästa vänner! Vi kan även göra virtuella provningar bara för er.