Studio Handpicked

Lär dig mer om vin hos oss!

Studio Handpicked, vår utbildningsdel, växer rejält. Det digitala formatet har blivit en veritabel succé och från vår studio kan vi nå ut till riktigt många vinintresserade vänner. Det är fantastiskt kul och vi tar nu digitala provningar vidare med fler teman och upplägg. Tips – boka en provning för alla kollegor, kompisgänget eller släkten, där ni kan träffas på Zoom, prata och prova vin tillsammans med oss.

Självklart vill vi även träffa alla vinvänner i fysisk form. Det känns fantastiskt att även kunna planera för givande möten med bra vinupplevelser som utgångspunkt. Med start våren 2022 erbjuder Studio Handpicked även en grundkurs, olika temakurser, nyhetsprovningar och vinkvällar i fysisk form. I våra egna lokaler, hos våra vinkrogar eller där du önskar.

Varmt välkommen att hänga med oss i höst! | Hälsar Margareta

Det här är provningar modell extra allt, faktiskt en kortkurs. Inga förkunskaper krävs, bara vinintresse och nyfikenhet. Under ett visst tema håller vi en digital provning via Zoom, där vi inleder med ett faktaavsnitt för att sedan gå över till en fyllig presentation av varje vin. Vi provar tillsammans mellan fyra och sex viner, beroende på tema och format. Ofta får du hälsningar direkt från våra vinmakare, genom aktuella filmsnuttar som speglar miljöer, arbete och intentioner. En givande inramning som ger vinerna en extra dimension. Planerade temakurser hittar du i vår kalender.

Våra temakurser kan även hållas som fysiska provningar. Dels i våra egna lokaler på Södermalm i Stockholm men även i Göteborg och Malmö. Du kan även boka en av våra temakurser som vi håller på plats hos dig, för ett sällskap av tillräcklig storlek. Dessa provningar passar exempelvis vinklubbar och företag. Kontakta oss så föreslår vi ett upplägg. Nedan hittar du förslag på aktuella teman, fler är möjliga.

Studio Handpickeds grundkurs spänner över tre tillfällen, där teori varvas med praktik. På ett lättsamt och kortfattat sätt får du en överblick över ämnet vin – från vinets geografi, odling, och druvor till vinstilar och vinframställning. Du får även praktiska råd och tips om hur du hittar, beställer, förvarar och serverar vin. Självklart pratar vi även vin och mat i kombination. Varje tillfälle inleds med teori och avslutas med en praktisk provning av fyra till sex viner. Studio Handpickeds grundkurser ges i digitalt format via Zoom. Vi erbjuder dels öppna kurser som är möjliga för alla att boka, dels kurser för slutna grupper enligt beställning. Vi planerar att även erbjuda fysiska kurser i våra lokaler framöver.

Vill du ha en skräddarsydd aktivitet för medarbetare eller kollegor, släkten eller kompisgänget? Mindre av utbildning och mer av inspiration och gemenskap? Vi ordnar lättsamma provningar med möjlighet till ”kul vinsnack”, tips och frågor. Vinträffarna hålls via Zoom (vi fixar det tekniska) och din grupp träffas på ett sätt där alla kan vara aktiva och se varandra. Ett trevligt och givande sätt att mötas, oavsett deltagarnas adress. Hör av dig så ger vi passande förslag.

I samarbete med våra vänner på vinbarer och krogar håller vi med jämna mellanrum olika former av provningar med fokus på enkel och lättsam inspiration – från nyhetsprovningar till temaupplägg. Viner till säsongens mat eller krogens meny, fokus på viss druva, land, region, vinstil eller annat kul. Kolla vår kalender, där hittar du det som är på gång, land och rike runt.

Studio Handpickeds dörr står självfallet öppen även för dig som jobbar i branschen. Många av våra temakurser passar utmärkt för dig som redan har en grund. Kunskap är ju som bekant en färskvara och det händer, som du vet, fantastiskt mycket spännande i vinvärlden som vi fångar upp på ett användbart sätt. Vi kan även ordna specifik utbildning för just din grupp av medarbetare eller kollegor, i digital eller fysisk form. Kontakt oss för förslag.

Vid utbildningar, temakurser och provningar träffar du ett kompetent gäng. Vi är alla hängivna vinentusiaster som älskar att berätta om våra vinproducenters fantastiska arbete, hälla prisvärda kvalitetsviner i ditt glas och visa vägen till intressanta vinupplevelser. Team Studio Handpicked består av oss som jobbar på Handpicked och tycker det är kul att hålla provningar. Vi har alla stor kunskap och är utbildade antingen på Restaurangakademien eller Vinkällan.

Nebbiolo

– TEMAKURS –

Kan det här vara världens bästa druva? Vi håller det inte för osannolikt. Nebbiolo kan vara lite kinkig och ställer vissa krav för att leverera fullt ut, men när den får som den vill kan resultatet bli helt fantastiskt. Nu tänker vi hylla druvan i en temaprovning där vi lyfter fram fyra fina tolkningar, alla med sin egen speciella karaktär, från producenter med rätt handlag.

Alto Piemonte, nordöstra delen av regionen, är först ut. Coste della Sesia DOC är ursprungsbeteckningen för vinet Severina som kommer med klara, röda bär, rosor, viol och kryddor från en naturligt brukad vingård och Pietro Cassinas vinmakarhänder. Vi tar oss sedan nordost till Valtellina i Lombardiet.

La Spia Valtellina Superiore är nämligen nästa flaska ut. Här är chiavennasca det lokala namnet på nebbiolo, platsen heter Sassella och närheten till höga alptoppar sätter sin härliga prägel på de friska vinerna.

Tillbaka till Piemonte och trakterna av Alba. Från Bruna Grimaldi provar vi en elegant Nebbiolo d’Alba och gör en spännande jämförelse med alplandskapens viner. Vad tycks?

Självfallet ska vi även till Barolo, närmare bestämt till La Morra, och här möter vi Gagliasso som står för vinet Tre Utin. Tanninerna är på plats, men vi vågar samtidigt utlova ett smakrikt vin som är drickvänligt redan nu.

Sätt gärna en nebbiolo till vintermenyn säger vi, och höjer en skål för denna mångfacetterade, svårslagna druva när vi ses i oktober.

Välkommen!

Datum: 27 oktober 2021
Klockan: 19:00
Pris: 300:- + kostnaden för vinerna. Tänk på att denna provning är kostnadsfri för medlemmar i vår kundklubb Friends of Handpicked – att bli medlem kostar heller inget och du kan när som helst välja att avsluta ditt medlemskap. Dessutom får du löpande information om nyheter och andra roliga saker som händer hos oss på Handpicked.

#74096 / 199:-

Nebbiolodruvorna har skördats för hand i vingårdarna som ligger på sluttningarna i nordöstra delen av Piemonte (Alto Piemonte) i Chignalungo.

Jordmånen här präglas av gammal glaciär och består av grus, sand och lerjord som innehåller mycket mineraler. Både ute i vingården och inne i vinhuset görs en noggrann selektering av druvorna, därefter tar man bort stjälken och pressar druvorna försiktigt för att sedan starta jäsningen med enbart naturlig jäst i temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet får mogna några månader för att sedan buteljeras och vila en extra tid i egendomen källare.

Doft och smak

Djup och klar rubinröd färg och en intensiv doft av blommor såsom rosor och violer, röda mogna bär och kryddor känns inbjudande. Smaken är rik och harmonisk med fina mogna tanniner och med toner av röda körsbär, skogshallon och en härlig kryddighet.

#78099 / 249:-

Druvorna till vinet kommer från regionen med klassificering Valtellina Superiore DOCG. Vingårdarna, som har en ålder på cirka 40 år, är planterade på branta sluttningar 350 till 450 meter över havet. Jordmånen består av sand som ligger direkt på berggrunden. Druvorna skördas för hand och pressas varsamt. Därefter får vinet enligt tradition jäsa i stora konformade ekfat för att sedan mogna i franska ekfat under 38 månader. Efter buteljering vilar vinet ytterligare sex månader på flaska.

Doft och smak

Vinet har en härligt klar, rubinröd färg och i doften finns en bukett av röda bär, kryddiga och söta toner av kanel samt vissa lädertoner. Vinet är elegant i smaken med tydliga tanniner, fin friskhet och ett långt avslut. Gott till det italienska köket med en krämig pasta.

#76901 / 159:-

Det här vinet har blivit en riktig favorit som man gärna återvänder till. Vinet är superelegant med bra balans och struktur. Det fungerar ofta som inkörsporten till viner från Barolo och Barbaresco, som är betydligt tuffare i sin struktur och ofta kräver längre lagring. Det här är ett mer tillgängligt vin, med samma fina nyanser.

Vinodlingarna i sammanhanget ligger vid gränsen till distriktet Barolo och har syd/sydvästlig exponering på en höjd mellan 250 och 450 meter över havet. Åldern på stockarna varierar och sträcker sig upp till 25 år. Man skördar druvorna under den andra halvan av september. Vid ankomst till källaren avstjälkas druvorna och jäsningen äger rum i temperaturkontrollerade ståltankar med där musten får ligga med skalkontakt under cirka 15 till 20 dagar. Den malolaktiska jäsningen sker spontant efter att alkoholjäsningen är klar. Vinet dras därefter över på gamla ekfat av varierande storlekar, mellan 500 liter och 2 000 liter, där det lagras under cirka sex månader.

Doft och smak

Doften är ljuvlig av hallon, rosor och viol. Vinet har en härlig textur med kännbara tanniner som lyfter fram den eleganta röda bärigheten, smaken av viol, balsamvinäger och det kryddiga avslutet.

#74329 / 279:-

Druvorna till detta vin kommer från flera olika växtplatser där tre ligger i Barolo, två i La Morra och en i Monforte. Produktionen är låg och man gör endast 6 500 flaskor per år. Druvorna är noga selekterade och skördas när de nått full mognad. Jäsningen sker med skal i temperaturkontrollerade ståltankar i cirka 15 till 20 dagar. Därefter genomgår vinet en spontan malolaktisk jäsning i rostfria stålkar. Vinet lagras sedan på stora ekfat (2 500 liter) i 30 månader och ytterligare 10 till 12 månader på flaska innan det släpps till försäljning.

Doft och smak

I både doft och smak finns röda bär, körsbär, mörka mogna plommon samt en hint av tobak och cederträ. Vinet har kraftfulla tanniner, hög syra och en fantastisk koncentration. Trots detta är Tre Utin ett vin som kan avnjutas redan nu, eftersom tanninerna är välintegrerade. Tillsammans med mat bjuder vinet på en fantastisk smakupplevelse. Servera det gärna till nöt, lamm eller vilt. Ett tips är hjortfilé med västerbottenspuré, gräddsås med messmör, rönnbärsgelé och vinkokta svartrötter.

Bubblor del 1

– TEMAKURS –

Festligt, spännande och sprudlande. Storhelgerna bjuder kanske på mousserande vin och vi vill gärna bredda registret och prata bubbel i många olika skepnader. Vi slår till med en minikurs i två delar som ger dig en praktisk grund för resonemang och vinval när det kommer till just mousserande vin från olika platser, i olika stilar och med olika produktionsmetoder.

Vi går igenom förloppet från druva till färdig flaska och provar första kvällen fyra olika sprudlande stilar – pétillant naturel, prosecco, cava och crémant. Vad skiljer, vad kan du förvänta dig av respektive stil, vad gillar du bäst och när dricker du det helst? Häng med!

Välkommen!

Datum: 17 november 2021
Klockan: 19:00
Pris: 300:- + kostnaden för vinerna. Tänk på att denna provning är kostnadsfri för medlemmar i vår kundklubb Friends of Handpicked – att bli medlem kostar heller inget och du kan när som helst välja att avsluta ditt medlemskap. Dessutom får du löpande information om nyheter och andra roliga saker som händer hos oss på Handpicked.

#95756 / 129:-

Till det här vinet används två druvor, verdicchio och trebbiano. Vingården omfattar totalt 12 hektar och är belägen i ett bergigt område cirka 440 meter över havet, nära byn Staffolo. Jordmånen består av lera och kalksten och vingården är planterad 1995.

Druvorna skördas för hand, pressas försiktigt och får sedan jäsa på sin egen naturliga jäst i ståltank. Därefter buteljeras vinet innan första jäsningen har jäst ut och det får sedan fortsätta att jäsa i flaskan. Pét Nat är en förkortning av Pétillant Naturel, vilket betyder naturligt bubblande. Det är alltså ett vin med bubblor, men utan samma hårda tryck som i champagne. Tillverkningsmetoden kallas ancestrale, ursprunglig metod, där sista delen av vinets jäsning sker i försluten flaska.

Doft och smak

Färgen är svagt gul med lite gröna toner. Doften är intensiv av färsk frukt såsom grönt äpple, grapefrukt och kiwi. Smaken är ren och frisk med en sprudlande syra och härlig mineralitet. Det är ett superhärligt bubblande vin med fin frukt såsom gröna äpplen, citrus och med toner av mandel som avslutning.

#51247 / 139:-

Salatin Winery, som ligger i Cordignano norr om Venedig och Treviso, är en av producenterna i detta proseccolandskap som har tagit steget att satsa lite extra. Familjen Salatin är inne på tredje generationen vinmakare. Med rejäl erfarenhet i ryggen har detta steg bland annat inneburit en ekologisk serie där hänsyn tas till allt det där som vi är måna om. Inga kemikalier, inga tillsatser, så lite påverkan som möjligt. Mottot är att jobbet i vingården ska ske i samklang med naturen, som genom rätt insatser får tillbaka allt gott den ger.

Vinet Carattere Prosecco är tillverkat av druvor som vuxit i den del av regionen som består av kullar och låga berg, det ger möjlighet till lite högre höjd och därmed bättre spänst och kvalitet. Druvan för prosecco är glera och vinifieringen sker som brukligt med en andra jäsning på ståltank. I övrigt gäller försiktig pressning, temperaturkontrollerad jäsning och utvald jäst.

Carattere är ett lättsamt vin, med relativt låg alkoholhalt. Restsötman ligger på 7-9 gram per liter. Det gör vinet perfekt som aperitif och till lättare småplock, lättdrucket och opretentiöst, men samtidigt funkar det fint till många milda rätter. Servera gärna vinet vid 6 till 8 grader.

Doft och smak

Färgtonen är halmgul med visst drag av grönt. I doft och smak finns en frisk blommighet, toner av gröna äpplen och citrusfrukter av olika slag. Vinet är fräscht och läckert bubbligt med gula stråk och bra längd i smaken. Servera som aperitif, neutrala skaldjur eller varför inte en skaldjursrisotto?

#53045, 199:-

Cava är en vintyp som har tagit ett rejält kliv framåt under senare år, tack vare ett strategiskt kvalitetsarbete som bland annat har lett till vingårdsbetecknade viner. Riktigt roligt säger vi och presenterar AA Bruant, som står för senaste snitt i Alta Alella Mirgins produktion och satsning på hållbara och ekologiska viner.

Vad sägs om en naturligt producerad cava, helt utan tillsatser? Inga sulfiter, ingen dosage med socker. Naturligt söt druvmust används och vinet spontanjäser på naturlig jäst i sval temperatur. Vinet ligger sedan på jästfällningen 15 till 24 månader för extra karaktär. AA Bruant faller in under producentens serie Naturals.

Doft och smak

Vinet är blekt gyllene i färgen och har en doft full av gröna äpplen, päron och vita blommor. Här finns även drag av mandel och hasselnötter. Smaken är lätt och fräsch med fina bubblor och nyanserna av frukt och nötter återkommer. Den torra stilen gör AA Bruant till ett riktigt bra matvin närhelst bubblor önskas i glaset. Riktigt bra blir det förstås om du sätter vinet till tapas, gambas eller en paella.

#79928 / 169:-

Vingården består till största delen av granitrik jord och den är belägen i Wettolsheim, cirka fem kilometer väster om staden Colmar i södra Alsace. De biodynamiskt odlade druvorna till detta mousserande vin är skördade för hand. En crémant är ett vin som produceras på den klassiska metoden på samma sätt som en champagne, med en andra jäsning på flaska, men som kommer från en annan region än Champagne. Denna crémant har fått ligga på sin jästfällning under hela 36 månader för extra smak, fyllighet och textur. Vinet är ekologiskt certifierat.

Doft och smak

Doft av citrus och fräsch frukt, bakad brioche och citronzest. Tonerna återkommer i smaken och här finns även nyanser av päron och drag av honung. Vinet är elegant och friskt med härligt livliga, små bubblor.

Bubblor del 2

– TEMAKURS –

I denna del av vår bubblande minikurs tar oss till distriktet Champagne, men faktiskt först till södra England. Vi djupdyker i den klassiska produktionsmetoden som är densamma för denna flight av viner, vi borrar djupare i jordmånen och vi pratar lite extra om druvor och cuvéer.

Kanske vågar vi oss även på en framtidsspaning, vem vet. Efter kväll nummer två hoppas vi i alla fall att du är fulltankad med info som gör den mousserande vinkartan enklare att tyda och som ger ett breddat register inför alla framtida bubblande vinval.

Välkommen!

Datum: 24 november 2021
Klockan: 19:00
Pris: 300:- + kostnaden för vinerna. Tänk på att denna provning är kostnadsfri för medlemmar i vår kundklubb Friends of Handpicked – att bli medlem kostar heller inget och du kan när som helst välja att avsluta ditt medlemskap. Dessutom får du löpande information om nyheter och andra roliga saker som händer hos oss på Handpicked.

#77644, 399:-

Ett härligt, mousserande krispigt vin med alla stildrag som önskas av ett bra bubbel. Det är komplext, krämigt, frisk och elegant. Det är en blend på druvorna chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Druvorna pressas i en Coquard-press som är den enda i sitt slag i England och det finns endast fyra exemplar utanför Frankrike. Coquard-pressen kallas även för ”The gentle giant”. Pressen är enorm och tar mycket plats, men fördelarna är att den pressar varsamt och snabbt, vilket är betydelsefullt. Efter pressningen vill vinmakare Dermot Sugrue arbeta med så lite intervention i vinmakningen som möjligt, med andra ord påverka processen minimalt. Vinet får jäsa på gamla franska ekfat och den andra jäsningen är hela sex år för denna cuvée. En liten dosage tillsätts före degorgeringen, för att den rena frukten ska få möjlighet att skina.

Vinet har fått många utmärkelser, bland annat ”Gold Outstanding Medal” 2020 i den årliga tävlingen The International Wine and Spirit Competition. Vinet har även erhållit 96 poäng i Wine Entusiast.

Doft och smak

Elegant och komplex doft av brioche, nougat, mogna gula äpplen och en härlig friskhet av citronzest. Vinet har en krämig mousse med fina bubblor och en djup och komplex smak av vit choklad och rostade hasselnötter samt aromatiska toner av citrus, mineralitet och viss blommighet, som ger vinet balans och struktur. Njut nu eller lagra ytterligare.

#53489, 399:-

Det här är vinet du dricker till gratinerade ostron eller tempuralax, om Thibaud Brocard får tipsa. Behöver vi säga något mer? Med både krispig fräschör av citrus, friska äpplen och lätt brödiga drag blir matchningen ypperlig.

Receptet för cuvéen är merparten pinot noir och lika delar av pinot blanc och chardonnay. Klassificeringen är Brut och med en dosage på 6 gram per liter ligger vinet åt det torrare hållet i klassen.

Processen i vineriet är skonsam, bland annat med varsam pressning för att extraktionen inte ska bli för tuff. Thibaud föredrar att jobba främst med ståltank för att fruktigheten och uttrycket av vingården ska vara så intakt som möjligt. Vid den andra jäsningen på flaska får vinet extra tid på jästfällningen för riktigt fina toner av brioche.

Doft och smak

Pinot noir dominerar i en harmonisk cuvée som känns frisk och sval. Toner av gröna äpplen, citrus, mineralitet, lågmäld brödighet och ett visst drag av menthol i avslutet.

#76324, 375:-

Chardonnaydruvorna till denna champagne kommer från ett enskilt vingårdsläge i departementet Aube som kallas l’Almeida. Druvorna är handskördade och pressas i en traditionell champagnepress. Alkoholjäsningen sker i tank där den malolaktiska jäsningen blockeras i syfte att bibehålla fräschör och frukt från druvorna innan man buteljerar och tar ner flaskorna i källaren. Här får vinet jäsa en andra gång och mogna på fällningen under 22 månader i en temperatur på cirka 12 grader. Man degorgerar, det vill säga tar bort jästfällningen, och buteljerar sedan vinet med en tillsatt dosage på  9,8 gram. För att dosagen, som innehållet socker, ska integreras med vinet får flaskorna vila ytterligare fyra månader innan man sätter etikett på dem och skickar champagnen till försäljning.

Doft och smak

Färgen på denna champagne är svagt guldskimrande och den har en fin sublim doft av färska citroner, vita blommor och lite sälta. Smaken är ung och elegant med mycket fina små bubblor och toner av mogen citron, äpplen, akaciahonung och här finns ett härligt avslut med mineralstruktur. Passar utmärkt till färska skaldjur såsom ostron och scampi.

#50098 / 319:-

Druvorna, som för detta vin är pinot meunier och pinot noir, kommer från fyra olika vingårdar – Romery, Eceuil, Damery och Olizy. Champagnen har lagrats på sin jästfällning i 30 månader, varav en del på stora, gamla ekfat vilket resulterar i mycket smak och elegans. Champagnen är en Brut Nature, vilket betyder att man inte tillsätter någon dosage alls, det vill säga lösning som innehåller socker, utan stilen blir helt torr och den fina frukten får skina.

Doft och smak

Fin färg med lite guldiga inslag och små, fina bubblor. Vinet har en inbjudande fruktig doft och en frisk smak av citrus, härligt delikata bubblor. En elegant, fruktig och aromatisk champagne.

Två korta med Kattis

ON DEMAND – TITTA NÄR DU VILL

Här kommer två lättsamma provningar som du kan titta på när det passar dig. Trots att de är korta, mellan tio minuter och en kvart, så ger de ändå en hel del information om både regioner, druvor och annan kuriosa som kan vara kul att få kunskap om. Till skillnad från våra streamade livesändningar så kan du såklart inte ställa några frågor till Kattis. Men då ska du veta att det går jättebra att skicka ett mejl eller lyfta på luren och slå oss en signal till kontoret så gör vi vårt bästa för att besvara din fråga.

Beställ hem vinerna och låt Kattis leda dig och kanske några vänner till nya smakupplevelser och lärdomar. Ett tips är att servera denna provning som annorlunda start på en trevlig kväll istället för den traditionella välkomstskålen. Precis som alla våra viner tål även dessa att sparas. Sätt bara korken i flaskan och ställ vinerna i kylen så kan du njuta av dem under flera dagar. Ibland kan faktiskt ett vin växa till sig om det får stå en tid. För den nyfikne går det även bra att tjuvkika innan du beställer vinerna.

Samma druva i två olika världsdelar

Här kommer vi att prova samma druva från två olika världsdelar. Smakar druvan lika eller skiljer den sig från växtplats till växtplats och om det är så, varför då? 

Vi kommer prova Anima Chenin Blanc från vår producent Avondale som har sitt vineri i Sydafrika Paarl. Detta vin är gjort av ekologiskt odlade druvor och skörden sker alltid för hand. Vinstockarna är upp till 30 år gamla och man håller skördeuttaget lågt för att uppnå hög koncentration i druvorna. Avondale är inte biodynamiskt certifierad, men metoderna som används har samma inriktning och nivå. En levande jordmån står i fokus och kretsloppstanken är tydlig. Avondale praktiserar så kallad “slow wine-making”, vilket betyder att vinerna får den tid de behöver för att utvecklas till sin fulla potential.

Det andra vinet hittar vi i Frankrike, närmare bestämt Loire. Vinet heter Vouvray Cuvée de Silex och kommer från Domaine des Auberdière som drivs av den talangfulla vinmakaren Bernard Fouquet. Här odlar Bernard druvan chenin blanc på domänens 26 hektar, som ligger på de bästa kalkstensjordarna i Vouvray. De arbetar enligt ”lutte raisonnée”, alltså så hållbart som möjligt, och strävar efter att arbeta på ekologisk nivå med så mycket som möjligt.  Bernards mål är att producera viner med drag av ursprung från den mineralrika jorden, men även med en tydlig fruktkaraktär från druvan chenin blanc som ger rena och välbalanserade viner.

Anima Chenin Blanc
Art: #2049 / 179:-

Vouvray Cuvée de Silex Bernard Fouquet
Art: #76953 / 159:-

BESTÄLLLADDA NER PROVDOK

Coola druvor och fantastiska vingårdar

Vi tar oss till Grekland och Portugal för att prova två fantastiska viner! Vad heter egentligen Greklands mest odlade druva? Och vad heter Portugals nationaldruva?

Vi börjar med att ta oss till Grekland och Estate Argyros Winery på Santorini. Vinet vi ska prova heter Argyros Atlantis White och druvorna till det här vinet kommer från noga utvalda odlingslotter i vingårdar med vacker klingande namn – Episkopi, Messaria, Karterados, Pyrgos, Megalochori och Akrotiri. Deras filosofi är att blanda gamla traditioner med nya tekniska metoder och till skörden 2015 stod ett nytt vinhus klart, med bland annat temperaturkontrollerande tankar. Santorinis stora druva assyrtiko är ledande och det här vinet är klassat som ett endruvsvin, men en liten del av athiri och aidani ingår också för fin balans.

För att prova det andra vinet reser vi vidare till Alentejo i Portugal och vingården Fitapreta. Vinmarkaren heter António Maçanita och är i dag en av Portugals mest omtalade vinmakare. ”Rei vai nua” betyder ”kungen går naken”. Touriga Vai Nua syftar på ett så kallat naket vin. Vinet är gjort på 100 procent touriga nacional, som oftast benämns som kungen av portugisiska druvor. Vinmakaren António Maçanita har gjort sig känd för viner med unik “twist”. Antónios metod är att alltid ha kvar en fot i traditionell vinmakning och med den andra kliva vidare mot nya, friska idéer. Precis som i det här vinet.

Argyros Atlantis White
Art: #75274 / 159:-

A Touriga Vai Nua Fitapreta Vinhos
Art: #95032 / 159:-

BESTÄLLLADDA NER PROVDOK

Hallå!

Håll kontakten med dina bästa vänner! Vi kan även göra virtuella provningar bara för er.