Studio Handpicked

Lär dig mer om vin hos oss

För några månader sedan var vi precis i startgroparna med att starta egna små personliga utbildningar och kurser för dig och alla andra som vill veta mer om vin. Hur det produceras, vad som gör att det ena smakar si och de andra så. Hur klimat, jordmån och vind påverkar både smaker och färger. Och vad gör en vinmakare och vad betyder alla termer? Vad är ett naturvin? För att inte tala om alla druvor. Lättsamma och intressanta föreläsningar och frågestunder för alla som har fler tankar och personliga funderingar kring det som serveras i glaset.

Men nu är det som det är och vi har insett att det kan dröja ytterligare ett tag innan vi alla får träffas på riktigt igen. Samtidigt gillar vi inte att lägga bra idéer i skrivbordslådan. Så för att vi inte helt ska gå i idé så är vårt förslag att vi gör så här. Under hösten kommer vi att anordna virtuella kurser/föreläsningar under olika teman. Dels kommer vi ha en introduktionskurs under tre kvällar. Kursen är för dig som gillar vin men är helt novis.

Dels kommer vi att ha mer djuplodande kurser där vi pratar mer om en t ex en specifik druva eller viner från vulkanjord. Det här blir lite mer nördigt men väldigt kul. Här nedan kan du läsa mer om våra kurser och vad det kostar att vara med.

Kurserna kommer hållas av oss på Handpicked Wines men vi kommer också anlita andra duktiga i vår bransch som sitter på specialistkunskap. Vi ska såklart också ta hjälp av våra duktiga producenter som sitter på massa kunskap.

Vi tycker såklart att det är allra bäst om du handlar eller beställer hem de viner som presenteras vid varje tillfälle. Alla viner tål att man sätter tillbaka korken och avnjutes under flera dagar. Det är också helt okej att ta med make, make, partner, brorsa, syrra, morsa, farsa eller vem mer som är intresserad och som ryms framför skärmen. Tänk på det fysiska avståndet bara.

Varmt välkommen att följa med oss under hösten – För att allt ska fungera bra och att vi ska kunna svara på frågor och så måste vi även begränsa antalet virtuella platser. Var ute i god tid med din bokning alltså. | Hälsar Margareta

Introduktionskurs

Tre kvällar - tre delkurser

Den här introduktionskursen vänder sig till dig som har börjat intressera dig för vin och vill veta mer. Vi kommer på ett lättsamt sätt att gå igenom metodiken när man provar vin, hur man gör vin, olika vinstilar, ursprung och de mest vanliga druvorna. Vi reder också ut begrepp som ekologiskt, biodynamiskt och vad som är naturviner. Vinetiketter kan vara både informativa och förvillande så även detta kommer vi kika på för att få lite mer klarhet. Vi kommer också prata om hur vårt monopol fungerar. Är alla viner  på Systembolaget ”kvalitetssäkrade”, vad är småpartier och hur funkar det att beställa vin. Plus lite mer beroende på vilka frågor som dyker upp och andra aktualiteter.

Eftersom vi vill att det ska kännas som om vi är tillsammans på riktigt och att känslan ska vara som om man sitter i ett “klassrum” begränsar vi antalet virtuella deltagare till 25 stycken (skärmar). Då kan den som vill trycka på “räcka-upp-handen-knappen” och ställa frågor under utbildningens gång och man kan också ha en diskussion när vi provar viner.

Såklart väljer man själv om man vill interagera, precis som i ett vanligt klassrum då alla inte har lust att räcka upp handen och hellre bara hänger med och väger lite skönt på stolen längst bak i “klassrummet”. Alla är lika välkomna!

Priset för tre kurstillfällen är 750:- och utöver detta tillkommer såklart kostnaden för vinerna som du beställer genom att klicka på knappen. Du kan både lägga till och dra bort ett vin som du kanske redan har hemma. Och som jag sagt tidigare så funkar det att sätta tillbaka korken i våra viner så att du kan spara dem under några dagar. Vissa viner kan faktiskt bli ännu bättre om de får stå någon dag. Det ska vi också prata om. Och ett tips är som sagt att ta sällskap av någon mer framför skärmen.

Du kan välja mellan att vara med i september (tisdagar) eller november (torsdagar). Exakta datum finns under varje kurstillfälle. Missar du ett kurstillfälle så kommer du även att ha möjlighet att se det inspelade avsnittet i efterhand.

Den här kursen håller Margareta Lundeberg på Handpicked tillsammans med Lena Ekberg från Wine Inspiration Stockholm. Lena är sommelier, creative director inom vin och vinskribent och delar intresset med oss för hantverksvin från hängivna och omsorgsfulla producenter.

Delkurs #1

Datum: Tisd. 15/9 eller torsd. 5/11
Klockan: 19:00

Vinodling och vinets geografi

Vi går igenom vinkartan och tittar på geografiska förutsättningar för vinodling och skillnader i vinets uttryck beroende på plats. Vad krävs egentligen för att odla vin och vad blir skillnaden om vinrankan växer i dal eller många hundra meter över havet? Vi tar upp några vanligt förekommande jordmåner och pratar kort om ursprung och begreppet terroir.

#73543 / 173:-

Vi börjar med ett otroligt druvtypiskt vin. Sauvignon Blanc är verkligen en mångfacetterad druva som ger helt olika uttryck beroende av vinets växtplats. En Sancerre från Loiredalen, ett vitt vin med appellation Sancerre är alltid 100% sauvignon blanc, ger ofta stramare vin med mycket mineralitet i smaken. Sauvignon blanc från Nya Zeeland är istället väldigt expressiv med karaktär av grön sparris, krusbär och hög syra. I bland låter man också viner gjorda på sauvignon blanc på ligga på ekfat och då kallas druvan ibland för fumé blanc. Min erfarenhet av lagringen att det kan bli både flip eller flopp.

Neumeister Straden kommer från Österrike där jordmånen är vulkanisk vilket också kommer att ge sig tillkänna under provningen. Ett superhärligt vin med spännande ursprung och perfekt druvkaraktär.

#76632 / 139:-

I vår kurs kommer vi som sagt att prata ursprung och vad är då bättra att prova en en klassisk Rioja som är en av de mest populära vintyperna i Sverige.

I Rioja är det mest vanligt att man blandar flera druvor och många viner ligger ofta på ekfat, både franska och amerikanska. Druvorna man använder är tempranilllo, garnacha mazuelo och graciano. Vår Lanave speglar en typisk ung Rioja. En smak man ofta hittar i röda viner från Rioja är faktiskt hur konstigt den än låter – dill.

Delkurs #2

Datum: Tisd. 22/9 eller torsd. 12/11
Klockan: 19:00

Vintillverkning och vinstilar

Vi tittar närmare på vintillverkning, hur processen går till och vad som skiljer olika vintyper. Kan vitt vin verkligen framställas av en blå druva? Hur spelar ekfat in? Hur kan ett sött vin produceras utan att använda socker? Vi går igenom en vinmakares viktiga val, vilka bestämmer slutproduktens uttryck. Vi berör främst vita och röda viner, men nämner även kort rosé, mousserande vin och starkvin.

#70569 / 189:-

Här kommer ett vin som vi tyvärr endast får en väldigt liten och begränsad volym av. Ett praktexempel och klockren chardonnay. En druva som av många anses vara den viktigaste vitvinsdruvan. Chardonnay är kanske mest känt i Chablis och Bourgogne men även i Kalifornien görs viner av druvan med prislappar så man baxnar. Egentligen gör man nog Chardonnay i stort sett i alla vinproducerande länder men med väldigt varierande kvalitet. De kan vara syrliga, mineraliska som i Chablis eller tropiska fullsmockade med gula äpplen, aprikos och vanilj från ekfat – och massor däremellan. Vår Viré Clesse som kommer från Macon är precis lagom av allt detta och vi ska nog hitta alla smaker under provningen.

#78412 / 189:-

Sist men inte minst denna gång så har vi ett vin med både druva och ursprung i fokus – ett vin lätt att älska. Det kommer från Piemonte och är där ett klassiskt “vardagsvin”. Ett vin som  avnjutes en torsdagskväll till en pasta Piemontese eller om det är en lättare barbera som inte legat på fat kan man med fördel dricka den lite svalt som en aperitif.

Vi har valt en barbera från vår härlig producent Gagliasso. En snygg och elegant Barbera med lagringspotential och som med fördel kan serveras till finaste söndagssteken. Vinet har mörk frukt och toner av svartpeppar och anis. Vill du inte vänta tills på söndag så rekommenderas jag att du redan i kväll serverar den till en pasta med pincetta, svamp och parmesanost.

Delkurs #3

Datum: Tisd. 29/9 eller torsd. 19/11
Klockan: 19:00

Druvor, trender och heta begrepp

Vi tar upp de senaste trenderna och vad sommeliervärlden pratar om just nu. De hetaste druvorna, platserna och stilarna. Vi sneglar österut mot spännande vinproducerande länder och mot platser som är mindre kända. Vi reder även ut skillnaderna mellan konventionellt vin, veganvin, biodynamiskt vin, ekologiskt odlat vin och så kallat naturvin. Sist, men inte minst, vill vi uppmuntra dig till att hitta din egen smak genom att vara nyfiken och våga prova nytt.

#79928 / 163:-
Går att beställa från den 3 augusti.

Här kommer ett bubbel är ett utmärkt exempel på ett mousserande vin som är gjort på den så kallade champagnemetoden. Det betyder att den andra jäsningen sker på flaska vilket även kallas den traditionella metoden. Andra metoder att få bubbel i vinet är att tillsätta kolsyra eller att låta vinet jäsa en andra gång på tank. Det finns en uppsjö olika bubbel såsom Champagne, Cava, Sekt, Cremant, Prosecco, Franciakorta, Cap Classique. Vi kommer gå igenom de flesta av skillnaderna. Som att Champagne har de absolut striktaste reglerna på både druvor och hur lång tid vinet måste ligga med sin jästfällning. Andra områden och länder har generösare regler och är inte riktigt lika strikta med lagringstiden – vilket inte betyder att vinerna skulle vara mindre goda eller bra.

Självklart spelar också växtplats en stor roll. Vår Saint Remy Cremant d’Alsace är ekologisk och biodynamisk och är gjord på druvorna chardonnay, pinot noir och auuxerrois. Chardonnay och Pinot Noir är för övrigt de två vanligaste druvorna man använder i Champagne. Vinet har legat längre på sin jästfällning än vad som är vanligt i Alsace, hela 36 månader vilket resulterat i ett superhärligt vin med karaktär av bakad brioche, citronzest och honung och päron. Moussen är ljuvlig och likaså priset.

#79447 / 139:-

WOW Riesling – vilken druva. När man provat en riktigt bra riesling är förälskelsen total. En riesling har allt, balanserad, hög syra, den är mångfacetterad med mineralitet och komplexitet, torr, halvtorr eller söt. Klunkvänlig! liksom! Alexander Gysler som är vår vinmakare är grymt duktig och jobbar ekologiskt och biodynamiskt. Han bryr sig om helheten och Alexander varken klarnar, filtrerar eller tillsätter något. Utom minimalt med sulfiter.

Vi har valt ett av hans viner som har en liten sötma men balanseras av en superfrisk syra. Vinet har fin koncentration och smak av persika, mogen lime och en fin örtighet. Vinet har en tydlig mineralitet av jordmånen som kallas ”Rothliegend” och består av vittrande sandsten. Vi tycker det här är ett strålande exempel på en tysk riesling med kvaliteten som vida överträffar priset. Ett fynd rent utsagt.

#74083 / 179:-

Vi kommer också prata om trender och vad som är hippt i vinvärlden. Det är viktigt att veta att det faktiskt händer massor inom vinindustrin. Man glömmer ibland utvecklingen när man besöker producenter i Italien och Frankrike där egendomarna är hundratals år gamla och där vinmakarna kan vara både femte och sjätte generation som driver egendomen.

Men allt sitter inte i gener och arv. Det här vinet, Substance Cs är riktigt hett och jag skulle säga supertrendig. Vinmakaren heter Charles Smith och har en bakgrund som turnéledare! En vildhjärna som gör fantastiska viner flera olika prissegment som är både coola och komplexa. Viner som belönats med skyhöga poäng i betydande internationella vinmagasin.

Regionen är också ny på vinscenen. Vi pratar staten Washington där vinproduktionen fullkomligt exploderat under senare år och vilka viner sen! På det glada 80-talet fans det cirka 20 producenter, själv var jag där för första gången 2008 och då fanns det runt 300 stycken. Idag har antalet vuxit till över 900. Som du redan räknat ut så är det väldigt bra förhållanden för vinproduktion i toppklass. Vanligaste druvorna är syrah, cabernet sauvignon, chardonnay och även riesling.

BESTÄLL VIN

Obs! Domaine Saint Rémy finns att beställa tidigast den 3 augusti.

Temakurs nr 1

Trendiga Grenache

Grenache är verkligen supertrendig just nu och en druva som många vinmakare fått upp ögonen för. Den används ofta som huvuddruva i viner från södra Rhône som till exempel Châteauneuf-du-Pape. Denna afton kommer vi prata om druvans egenskaper, olika ursprung och så kommer vi prova fyra superhärliga viner. Det kan påpekas att det här är en kär druva med många namn. På Sardinien heter den till exempel cannonau och i Spanien kallas den för garnacha.

Först ut i provningen är Birichino Grenache från Besson Vineyard i Kalifornien. Vinstockarna är över 105 år gamla och det är verkligen häftigt med ett vin som är så snyggt och häpnadsväckande ungt i smaken.

Det andra vinet kommer från Rioja och vår producent MacRobert & Canals. I Rioja brukar man vanligtvis blanda grenache med tempranillo och kanske ytterligare ett par druvor, men det vin som vi ska prova är 100 procent grenache och med sin snygga koncentration ett bra exempel på en modern Rioja.

Det tredje vinet är från Chile och från Garage Wine Company som är en av mina absoluta favoritproducenter. Här pratar vi hantverksvin av högsta rang. Vinet skördas för hand med hjälp av arbetshäst. Jäsningen sker i öppna fat och lagras därefter cirka 15 månader på stora gamla fat. Sist, men inte minst provar vi ett vin från Rhône och även om det inte är 100 procent grenache så är det ett bra referensvin för både druva och ursprung. Det är vårt ekologiska vin från Domaine de Verquière och den spännande appellationen Rasteau. Vinet finns i Systembolagets ordinarie sortimentet och oj vilka fina recensioner vi fått.

TIPS: Om ni vill prova en grym grenache för att få lite ”feeling” för vad denna druva kan prestera så kan jag varmt rekommendera ett vin som kommer lanseras på Systembolaget i augusti. Det är ”The Boy Grenache” från vår rufsiga vinmakare i Washington State – Charles Smith. Lanseringen är 11 augusti och endast 300 flaskor släpps av detta 97 poängsvin (Robert Parker, Wine Advocate). Mer info kommer såklart, men gör redan nu en markering i kalendern för detta vin är en riktig smash hit!

Datum: 29 oktober 2020
Klockan: 19:00
Pris: 250:- + kostnad för vinerna som ni kommer att kunna njuta av flera dagar efter provningen. Och ett tips är som sagt att ta sällskap av någon mer framför skärmen.

Vi gör en djupdykning i druvan Grenache där vi pratar om egenskaper, olika ursprung och vad som kännetecknar druvan. Grenache har haft rykte om sig att vara en dussindruva. Men det finns producenter som verkligen lyckats göra viner av mycket hög kvalitet. Några av dessa kommer du att få bekanta dig med under kvällen och inte minst prova deras viner.

#2179/ 149:-

Druvorna till detta vin kommer från 50 till 80 år gamla stockar. Jordmånen består av stora stenar, så kallade galets som är täckta av lerblandad kalkstensjord. Vinodlingen är utsatt för de kända mistralvindarna som drar över regionen. Det leder både till små druvor och ett mycket lågt skördeuttag. Dessutom bidrar det till en fantastisk koncentration med intensiv doft och smak och ett vin som lämpar sig utmärkt för lagring. Skörden sker för hand när druvorna nått perfekt mognad. Vinifikationen är traditionell med jäsning i kontrolltempererade tankar i 25-30 dagar. Därefter lagras vinet på stora fat i sex månader innan buteljering

Doft och smak
Doften är stor av mörka röda bär såsom plommon, mogna jordgubbar och en aning kvitten. Vinet har en härlig textur och smakerna avlöser varandra. Till en början är det den mörka frukten och tanninerna som framträder tydligast för att därefter följas av en härlig kryddighet från nejlika. I avslutet dröjer sig en moccaton kvar. Ett tips på god mat att servera till Domaine de Verquière Rasteau är grillad lammytterfilé med getostgratäng.

 

#9290 / 239:-

Från Central Coast kommer detta vin som är gjort på 100% Grenache. Druvorna kommer från Besson Vineyard och vinstockarna är 105 år gamla. Druvorna handplockades och efter noggrann selektering avstjälkades de flesta druvorna men en liten del valde man att pressa i hela klasar. Jäsningen sker utan tillsatt jäst och pågår ca 3 veckor innan vinet hamnar på franska ekfat där den malolaktiska jäsningen får äga rum. Vinet får ligga på ekfat fram till sommaren innan vinet buteljeras. Man har valt att varken filtrera eller klara vinet för att kunna utvinna så mycket som möjligt av vinets fantastiska aromer. 2010 var första året man gjorde denna Grenache Vieilles Vignes.

Doft och smak
Färgen är mörkt röd och doften är svart pepprig med massor av mogna körsbär och en touch av lavendel. Vinet har välintegrerade tanniner redan nu.

 

#73548 / 249:-

Druvorna till det här vinet kommer från en enskild växtplats som heter Bagual och ligger i Caliboro vid floden Perquilauquen. Till skillnad från många andra floder i Chile rinner Perquilauquen från bergen vid kusten och vidare in i landet mot Anderna. Det gör att floden får med sig silt av granit vilket påverkar jordmånen.

På platsen där just den här vinodlingen ligger är floden väldigt bred vilket gör att den stora vattenmassan bidrar till ett svalare klimat än närliggande områden. Druvorna skördas traditionellt för hand med hjälp av arbetshäst. Man har inte temperaturkontrollerade tankar utan öppnar och stänger fönstren för att hålla önskad temperatur. Endast en nypa svavel tillsätts efter den malolaktiska jäsningen.

Vinet består av cirka 88 % garnacha och 12 % syrah. Druvorna får vildjäsa på sin naturliga jäst i öppna fat. Som brukligt för Garage Wine lagras vinet över två vintrar. Totalt producerades 2 222 flaskor av detta vin som Garage Wine gjort i samarbete med odlarfamiljen Solar.

Doft och smak
Doften är stor av mörka bär, lavendel och en fin kryddighet. Smaken är frisk med en härlig syra. Vinet uppvisar flera lager och smakerna av plommon, bigarråer, sötlakrits, peppar och viol avlöser varandra.

 

#70055 / 149:-

Bryan är medlem i Rioja´n´Roll en grupp av flera unga producenter som arbetar tillsammans för att främja viner som speglar personligheten hos sina vingårdar och terroir. Han strävar efter att respektera och behålla andan i traditionell Rioja, samtidigt som han använder modern vinteknik. Han anser att även om det nuvarande systemet är erkänt av konsumenterna, är det också restriktivt.

“Jag vill göra Rioja som den en gång var. Jag försöker göra äkta viner.”
Minsta ingripande och mindre ek är två av egenskaperna hos Bryans expressiva Riojas.

Laventura Garnacha kommer från lilla byn Tudelilla med sydöstlig exponering och 580 möh i Sierra La Hez. Det milda medelhavsklimatet hjälper Grenachdruvan att mogna och kombinationen med den höga höjden och den väl dränerade steniga jordmånen får druvan till att bli komplex men ändå förfinad. Vinet får sedan mogna på stora ekfat. Produktionen är endast 3000 fl detta året.

Doft och smak
Vinet är svagt rubinfärgad med intensiv doft av röd frukt som tranbär, hallon, jordgubbar och röda körsbär. Därefter ligger undertoner av brioche, vanilj och kanel som framträder pga skalkontakten och åldrande under ett år på fat. Smaken är lätt och strukturerad med mjuka tanniner.

 

Temakurs nr 2

Vulkaniska viner

Det tisslas och tasslas om vulkanviner, men vad är det egentligen man menar?

Under den här provningen kommer vi grotta in oss i så kallade vulkanviner och prova fyra olika viner som alla har den vulkaniska jordmånen gemensamt.

Det första vinet är relativt nytt i vårt sortiment och kommer från Österrike och regionen med det så passande namnet Vulkanland. Producenten heter Weingut Neumeister och vi provar ett av deras viner som bjuder på allt det som är så typiskt för viner från vulkanjord, till exempel sälta och mineralitet. Druvan heter weissburgunder (samma som pinot blanc) och är väldigt underskattad, om ni frågar mig.

Vin nummer två kommer från regionen Soave i norra Italien som också har vulkanisk jord vilket inte alla känner till. Druvan heter garganega och här pratar vi om ett vin som lyckats charma alla jag känner. Frisk härlig syra med en fantastisk frukt och samtidigt elegant och svalt. Sandro de Bruno heter vår producent och vi fullkomligt älskar detta vin.

Det tredje vinet är gjort på min favoritdruva aglianico. Smak- och tanninrikt, djupt rött och med massa mörk frukt och en snygg kryddighet. Bästa höstvinet ever, om ni frågar mig! Producenten heter Grifalco och drivs av bröderna Lorenzo och Andrea som verkligen vet vad de håller på med. Deras föräldrar Cecilia och Fabrizio hade en egendom i Toskana som de tröttnade på och köpte mark i Basilikata istället. Nu har sönerna tagit över och gör verkligen sin grej. Bland annat har de sett till att alla viner är ekologiskt certifierade. Basilikata är en rätt outforskad region och likaså druvan aglianico så här får ni chansen att kanske prova något för första gången.

Vi avslutar provningen med vårt Etna Rosso från producenten Tornatore. Jag skulle vilja säga att Etna är vulkanvinernas Mecka. Det finns så många skrönor och historia om denna vulkan och sista åren har många både nya och kända producenter slagit sig ner runt den mäktiga vulkanen ”La mamma”, som Etna kallas i folkmun. Tornatore Etna Rosso är ett vin som levererar otroligt bra prismässigt samtidigt som det är väldigt ursprungstypisk. Det är ett väldigt läckert vin som vi är otroligt stolta över att ha i vår portfölj.

Datum: 26 november 2020
Klockan: 19:00
Pris: 250:- + kostnad för vinerna som ni kommer att kunna njuta av flera dagar efter provningen. Och ett tips är som sagt att ta sällskap av någon mer framför skärmen.

Var i världen hittar vi de där typiska vulkanvinerna som får sitt speciella uttryck tack vare den jordmån de växer i? Vilka egenskaper kan vi förvänta oss av dem och är det så att vissa druvor passar bättre för vulkanjord än andra? Det är några av de frågor vi kommer att fördjupa oss i under en kväll när vi provar riktigt heta och rykande goda viner.

#78542 / 173:-

Druvorna kommer från vingårdarna Klausen, Weissenberg och Augenweide som alla ligger runt staden Straden. Här hittar vi en jordmån bestående av mycket kalk och krita men även sand och vulkanisk jord. Vinrankorna är mellan 15-20 år gamla och växer i branta sluttningar. Man skördar druvorna för hand och gör en noggrann selektering innan de macereras under cirka 12 timmar för att sedan gå till pressning. Musten jäser på druvans egen naturliga jäst och får vila i cirka 4 månader på sin jästfällning. Till detta vin använder man både ståltank och stora, neutrala fat.

Doft och smak
Delikat och elegant doft av gula frukter såsom äpplen och aprikoser, liten nötighet och lätta mineraltoner. Smaken är lätt krämig, frisk och med toner av örter, stram gul frukt och fina rökiga mineraltoner.

 

#79670 / 139:-

Druvorna skördas för hand i små korgar och noggrann selektering sker både i vingården och i vinhuset. Jordmånen här i Soave, Roncà-Calvarina består vulkanisk jord. Druvan garganega, vars namn härstammar från Etruskerna, växer rent geografiskt runt Verona och Vicenza.

Man pressar druvorna försiktigt och håller temperaturen låg även vid jäsningen. Vinet får mogna på sin jästfällning under sex månader på ståltank innan buteljering.

Doft och smak

Färgen på vinet är klar och svagt halmgul, doften är tydlig av mineralitet, liten rökighet, färsk citrus och en härlig blommighet. Smaken är frisk med mycket citrus och en bra textur av mineralitet som ger vinet bra kropp.

 

#71987 / 139:-

Detta vin är gjort på 100% aglianico. Druvorna kommer från fyra olika växtplatser. Jordmånen är vulkanisk vilket präglar vinets karaktär. Problemet med aglianico är att vinet kan bli bittert och kärvt men Fabrizio har lyckats tämja tanninerna utan att för den skull ha naggat på aglianicos typiska karaktär. Skörden sker för hand och vid ankomst till källaren avstjälkas druvorna och pressas varsamt. Jäsningen sker på rostfria tankar med sin naturliga jäst. 50% av vinet lagras på gamla stora slavonska fat 6 månader och resten på rostfria tankar.

Doft och smak
Doften har mycket karaktär av mörka körsbär, blåbär, mocka och aningen eukalyptus. Vinet är friskt och smakrikt med tydliga men mjuka tanniner och mycket mineralitet. Vinet smak karaktäriseras av körsbär, plommon, aningen vanilj och peppar. Detta vin är definitivt ett vin som gör sig bäst till mat och en bra kombo är örtmarinerade lammkotletter serverad med en krämig potatisgratäng.

 

#72246 / 229:-

Nerello Mascalesedruvorna odlas på Etnas norra sluttning vid byn Castilglione de Sicila där jordmånen är vulkanisk, fertil och väldränerad. Druvorna skördas för hand i små korgar och en noggrann manuell selektering görs när druvorna kommer till vineriet. Man tar bort stjälken och låter druvorna, som är lätt krossade, macereras cirka 10–12 dagar i konformade ekfat. Efter jäsning låter man druvorna macereras ytterligare några dagar innan man separerar skalet för att utvinna så mycket smak och färg som möjligt. Druvorna pressas i en vertikal press och vinet får mogna i 12 månader på stora gamla ekfat om 25 hektoliter innan buteljering.

Doft och smak
Vacker rubinröd färg och en delikat och balanserad doft av röda bär, blommor och en liten rökig ton. Smaken är elegant med bra struktur och smakrikedom där frukten balanseras väl av tanniner, syra och mineralitet.

 

Hallå!

Håll kontakten med dina bästa vänner! Vi kan även göra virtuella provningar bara för er.