Studio Handpicked

Lär dig mer om vin hos oss

Studio Handpicked har varit i gång några månader, vi börjar bli varma i kläderna och det känns nästan bekvämt framför kameran. Vi ser att det dröjer innan vi får träffas på riktigt igen, därför växlar vi upp ytterligare i studion med fler virtuella kurser och temaprovningar. Och visst är det toppen att vi samtidigt kan nå alla i vårt avlånga land. En annan fördel med våra digitala temaprovningar är att du kan ladda ner dem, om du vill prova när det passar just din kalender.

I Studio Handpickeds program våren 2021 hittar du vår introduktionskurs för dig som gillar vin, är novis och vill lägga grunden när det gäller vinkunskap. Kursen hålls på torsdagskvällar under tre veckor i rad i april.

Nya temaprovningar står också på programmet i vår, det ser vi fram emot. Dessa provningar kräver ingen förkunskap, men visst pratar vi en del om både jordmån och vinproduktion. I studion träffar du oss på Handpicked Wines, gäster från branschen och våra duktiga vinmakare som bjuder på senaste nytt från vingården. En bra kompott.

Allra roligast är det om du vill beställa hem de viner som vi presenterar i varje temaprovning. Vi provar tillsammans och det blir mest givande om du har just dessa viner i glasen. Alla viner tål att sparas, sätt bara korken i flaskan och vinet i kylen så kan du njuta av det under flera dagar. Det är även en bra idé att prova tillsammans med sambo, bästa vännen, brorsan eller morsan framför skärmen. I det lilla, godkända formatet med fysiskt avstånd, så klart. För att allt ska fungera bra och för att vi ska kunna besvara frågor, begränsar vi antalet virtuella platser vid varje provning. Var ute i god tid med din bokning alltså.

Och på tal om det digitala, vi har ju en riktigt bra nyhet till – privat provning för just ditt gäng! Via Zoom utformar och leder vi en provning enligt önskemål där alla kan träffas, synas, prova, fråga och diskutera i den slutna gruppen. Du behöver inte göra något annat än att dra ihop tjocka släkten, tjejgänget, bokklubben, syjuntan, jaktklubben, bridgegruppen, innebandylaget…. Ja, du fattar. Och så höra av dig förstås. Resten fixar vi, från teknik som funkar till en intressant och kul gemenskap över skärm och glas. Slå oss en signal eller skicka ett mejl så berättar vi mer.

Varmt välkommen att hänga med oss i vår! | Hälsar Margareta


Digital Provning

Är du nyfiken på att lära dig mer om Amaro Santoni så ska du hänga med på vår digitala provning fredagen den 20 augusti klockan 18:00. Då kommer en av världens främsta bartenders – Simone Caporale – att berätta mer om Santoni och vad som gör drycken amaro så speciell. Dessutom blir det lite tips och tricks hur du själv kan göra några härlig cocktails som passar vid alla tillfällen. Välkommen!

Digital provning med Simone Caporale
Fredag 20 augusti kl 18.00

REGISTERA DIG HÄR

Gabriello Santoni / Amaro Santoni
Art: #51797 / 299:-

BESTÄLL

Två korta med Kattis

ON DEMAND – TITTA NÄR DU VILL

Här kommer två lättsamma provningar som du kan titta på när det passar dig. Trots att de är korta, mellan tio minuter och en kvart, så ger de ändå en hel del information om både regioner, druvor och annan kuriosa som kan vara kul att få kunskap om. Till skillnad från våra streamade livesändningar så kan du såklart inte ställa några frågor till Kattis. Men då ska du veta att det går jättebra att skicka ett mejl eller lyfta på luren och slå oss en signal till kontoret så gör vi vårt bästa för att besvara din fråga.

Beställ hem vinerna och låt Kattis leda dig och kanske några vänner till nya smakupplevelser och lärdomar. Ett tips är att servera denna provning som annorlunda start på en trevlig kväll istället för den traditionella välkomstskålen. Precis som alla våra viner tål även dessa att sparas. Sätt bara korken i flaskan och ställ vinerna i kylen så kan du njuta av dem under flera dagar. Ibland kan faktiskt ett vin växa till sig om det får stå en tid. För den nyfikne går det även bra att tjuvkika innan du beställer vinerna.

Samma druva i två olika världsdelar

Här kommer vi att prova samma druva från två olika världsdelar. Smakar druvan lika eller skiljer den sig från växtplats till växtplats och om det är så, varför då? 

Vi kommer prova Anima Chenin Blanc från vår producent Avondale som har sitt vineri i Sydafrika Paarl. Detta vin är gjort av ekologiskt odlade druvor och skörden sker alltid för hand. Vinstockarna är upp till 30 år gamla och man håller skördeuttaget lågt för att uppnå hög koncentration i druvorna. Avondale är inte biodynamiskt certifierad, men metoderna som används har samma inriktning och nivå. En levande jordmån står i fokus och kretsloppstanken är tydlig. Avondale praktiserar så kallad “slow wine-making”, vilket betyder att vinerna får den tid de behöver för att utvecklas till sin fulla potential.

Det andra vinet hittar vi i Frankrike, närmare bestämt Loire. Vinet heter Vouvray Cuvée de Silex och kommer från Domaine des Auberdière som drivs av den talangfulla vinmakaren Bernard Fouquet. Här odlar Bernard druvan chenin blanc på domänens 26 hektar, som ligger på de bästa kalkstensjordarna i Vouvray. De arbetar enligt ”lutte raisonnée”, alltså så hållbart som möjligt, och strävar efter att arbeta på ekologisk nivå med så mycket som möjligt.  Bernards mål är att producera viner med drag av ursprung från den mineralrika jorden, men även med en tydlig fruktkaraktär från druvan chenin blanc som ger rena och välbalanserade viner.

Anima Chenin Blanc
Art: #2049 / 179:-

Vouvray Cuvée de Silex Bernard Fouquet
Art: #76953 / 159:-

BESTÄLLLADDA NER PROVDOK

Coola druvor och fantastiska vingårdar

Vi tar oss till Grekland och Portugal för att prova två fantastiska viner! Vad heter egentligen Greklands mest odlade druva? Och vad heter Portugals nationaldruva?

Vi börjar med att ta oss till Grekland och Estate Argyros Winery på Santorini. Vinet vi ska prova heter Argyros Atlantis White och druvorna till det här vinet kommer från noga utvalda odlingslotter i vingårdar med vacker klingande namn – Episkopi, Messaria, Karterados, Pyrgos, Megalochori och Akrotiri. Deras filosofi är att blanda gamla traditioner med nya tekniska metoder och till skörden 2015 stod ett nytt vinhus klart, med bland annat temperaturkontrollerande tankar. Santorinis stora druva assyrtiko är ledande och det här vinet är klassat som ett endruvsvin, men en liten del av athiri och aidani ingår också för fin balans.

För att prova det andra vinet reser vi vidare till Alentejo i Portugal och vingården Fitapreta. Vinmarkaren heter António Maçanita och är i dag en av Portugals mest omtalade vinmakare. ”Rei vai nua” betyder ”kungen går naken”. Touriga Vai Nua syftar på ett så kallat naket vin. Vinet är gjort på 100 procent touriga nacional, som oftast benämns som kungen av portugisiska druvor. Vinmakaren António Maçanita har gjort sig känd för viner med unik “twist”. Antónios metod är att alltid ha kvar en fot i traditionell vinmakning och med den andra kliva vidare mot nya, friska idéer. Precis som i det här vinet.

Argyros Atlantis White
Art: #75274 / 159:-

A Touriga Vai Nua Fitapreta Vinhos
Art: #95032 / 159:-

BESTÄLLLADDA NER PROVDOK

Hallå!

Håll kontakten med dina bästa vänner! Vi kan även göra virtuella provningar bara för er.