Studio Handpicked

Lär dig mer om vin hos oss

Studio Handpicked har varit i gång några månader, vi börjar bli varma i kläderna och det känns nästan bekvämt framför kameran. Vi ser att det dröjer innan vi får träffas på riktigt igen, därför växlar vi upp ytterligare i studion med fler virtuella kurser och temaprovningar. Och visst är det toppen att vi samtidigt kan nå alla i vårt avlånga land. En annan fördel med våra digitala temaprovningar är att du kan ladda ner dem, om du vill prova när det passar just din kalender.

I Studio Handpickeds program våren 2021 hittar du vår introduktionskurs för dig som gillar vin, är novis och vill lägga grunden när det gäller vinkunskap. Kursen hålls på torsdagskvällar under tre veckor i rad. Välj att gå i februari eller april.

Nya temaprovningar står också på programmet i vår, det ser vi fram emot. Dessa provningar kräver ingen förkunskap, men visst pratar vi en del om både jordmån och vinproduktion. I studion träffar du oss på Handpicked Wines, gäster från branschen och våra duktiga vinmakare som bjuder på senaste nytt från vingården. En bra kompott.

Allra roligast är det om du vill beställa hem de viner som vi presenterar i varje temaprovning. Vi provar tillsammans och det blir mest givande om du har just dessa viner i glasen. Alla viner tål att sparas, sätt bara korken i flaskan och vinet i kylen så kan du njuta av det under flera dagar. Det är även en bra idé att prova tillsammans med sambo, bästa vännen, brorsan eller morsan framför skärmen. I det lilla, godkända formatet med fysiskt avstånd, så klart. För att allt ska fungera bra och för att vi ska kunna besvara frågor, begränsar vi antalet virtuella platser vid varje provning. Var ute i god tid med din bokning alltså.

Och på tal om det digitala, vi har ju en riktigt bra nyhet till – privat provning för just ditt gäng! Via Zoom utformar och leder vi en provning enligt önskemål där alla kan träffas, synas, prova, fråga och diskutera i den slutna gruppen. Du behöver inte göra något annat än att dra ihop tjocka släkten, tjejgänget, bokklubben, syjuntan, jaktklubben, bridgegruppen, innebandylaget…. Ja, du fattar. Och så höra av dig förstås. Resten fixar vi, från teknik som funkar till en intressant och kul gemenskap över skärm och glas. Slå oss en signal eller skicka ett mejl så berättar vi mer.

Varmt välkommen att hänga med oss i vår! | Hälsar Margareta


Introduktion

Tre kvällar - tre delkurser

Lär dig mer om vin tillsammans med Lena Ekberg och Margareta Lundeberg.

Den här introduktionskursen vänder sig till dig som har börjat intressera dig för vin och vill veta mer. Vi kommer på ett lättsamt sätt att gå igenom metodiken när man provar vin, hur man gör vin, olika vinstilar, ursprung och de mest vanliga druvorna. Vi reder också ut begrepp som ekologiskt, biodynamiskt och vad som är naturviner. Vinetiketter kan vara både informativa och förvillande så även detta kommer vi kika på för att få lite mer klarhet. Vi kommer också prata om hur vårt monopol fungerar. Är alla viner  på Systembolaget ”kvalitetssäkrade”, vad är småpartier och hur funkar det att beställa vin. Plus lite mer beroende på vilka frågor som dyker upp och andra aktualiteter.

Eftersom vi vill att det ska kännas som om vi är tillsammans på riktigt och att känslan ska vara som om man sitter i ett “klassrum” kan den som vill trycka på “räcka-upp-handen-knappen” och ställa frågor under utbildningens gång. Såklart väljer man själv om man vill interagera, precis som i ett vanligt klassrum då alla inte har lust att räcka upp handen och hellre bara hänger med och väger lite skönt på stolen längst bak i “klassrummet”. Alla är lika välkomna!

Priset för tre kurstillfällen är 750:- och utöver detta tillkommer såklart kostnaden för vinerna som du beställer genom att klicka på knappen. Du kan både lägga till och dra bort ett vin som du kanske redan har hemma. Och som jag sagt tidigare så funkar det att sätta tillbaka korken i våra viner så att du kan spara dem under några dagar. Vissa viner kan faktiskt bli ännu bättre om de får stå någon dag. Det ska vi också prata om. Och ett tips är som sagt att ta sällskap av någon mer framför skärmen.

Du kan välja mellan att vara med i februari eller april. Exakta datum finns under varje kurstillfälle. Missar du ett kurstillfälle så kommer du även att ha möjlighet att se det inspelade avsnittet i efterhand.

Den här kursen håller Margareta Lundeberg på Handpicked tillsammans med Lena Ekberg från Wine Inspiration Stockholm. Lena är sommelier, creative director inom vin och vinskribent och delar intresset med oss för hantverksvin från hängivna och omsorgsfulla producenter.

Delkurs #1

Datum: 11/2 + 15/4
Klockan: 19:00 – 20:30

Vinodling och vinets geografi

Vi går igenom vinkartan och tittar på geografiska förutsättningar för vinodling och skillnader i vinets uttryck beroende på plats. Vad krävs egentligen för att odla vin och vad blir skillnaden om vinrankan växer i dal eller många hundra meter över havet? Vi tar upp några vanligt förekommande jordmåner och pratar kort om ursprung och begreppet terroir.

#79839 / 175:-

Druvorna kommer från olika lägen i regionen Marlborough. Odlingarna ligger runt Brancott Valley och centrala Wairau Plains, jordmånen är varierande. Stor omsorg läggs på uppbindningen av rankorna, för att få balans mellan lövverket och druvorna. Blir lövverket för stort kan druvorna skuggas druvor och mognaden kan bli mycket ojämn. Att lägg stor vikt vid uppbindning och beskärning lönar sig.

Skörden sker på natten för att säkerställa sval temperatur. Druvorna forslas snabbt till vineriet för att där genomgå en varsam pressning. Vinet får därefter jäsa i rostfria tankar med hjälp av utvald jästkultur, förutom en mindre del som får spontanjäsa i franska ekfat. Vinet får ligga på sin jästfällning fram till juli månad, då man blandar vinet med den del som spontanjäst. Därefter vilar vinet ytterligare någon månad innan buteljeringen sker.

Doft och smak
Doften är stor av färsk basilika, blad från mogna tomatplantor, päron, mandarin och en pigg citruston. Smaken är frisk med en hög syra som balanseras väl av mineraltoner. En härlig smak av päron och citrus dröjer sig kvar länge. Detta vin är gott på egen hand, men fantastiskt bra till en ljummen getostsallad med avokado och pinjenötter och en dressing gjord på olivolja, honung och pressad citron.

#78368129:-

Druvorna kommer från ekologiskt certifierade vingårdar. Jordmånen här i Blaye består i huvudsak av lera, kalksten och sand. Druvorna vinifieras separat och får först jäsa i cirka 14 dagar för att därefter pressas i en pneumatisk press. Det sker varsamt och bidrar till att vinet behåller sin friskhet och sina aromatiska toner. Därefter sker blenden av vinet som sedan får mogna cirka sex månader på betongfat, för att vinet ska sätta sig men samtidigt behålla sin fräscha fruktighet.

Doft och smak
Härligt klar rubinröd färg och med en doft som påminner om solmogna röda bär, lätt kryddig och med blommiga toner. Smaken är torr och frisk med toner av röda bär och viol. Bra syra och fina välintegrerade tanniner som balanserar vinet.

Delkurs #2

Datum: 18/2 + 22/4
Klockan: 19:00 – 20:30

Vintillverkning och vinstilar

Vi tittar närmare på vintillverkning, hur processen går till och vad som skiljer olika vintyper. Kan vitt vin verkligen framställas av en blå druva? Hur spelar ekfat in? Hur kan ett sött vin produceras utan att använda socker? Vi går igenom en vinmakares viktiga val, vilka bestämmer slutproduktens uttryck. Vi berör främst vita och röda viner, men nämner även kort rosé, mousserande vin och starkvin.

#77617239:-

Druvorna odlas på en enda rad, till en yta av 0,25 hektar, som börjar i Village-appellationen och slutar i Premier Cru-appellationen Les Ecussaux. Jordmånen består av kalksten och märgel. Druvorna skördas för hand och man tar bort stjälkarna innan man kallmacererar musten under cirka fem dagar. Druvorna jäser  spontant på sin naturliga jäst i ståltank och jäsningen pågår under ungefär tre veckor innan man drar över vinet till gamla franska ekfat med hjälp av gravitation. Vinet får sedan mogna på faten i 12 månader. Man varken klarnar eller filtrerar vinet, vilket gör det otroligt smakrikt och karaktärsfullt.

Doft och smak
Härligt mörk lila färg och en doft av mörka mogna bär, lite lakrits och toner av viol. Elegant smak med bra syra och fin fruktighet, drag av fat, toner av lakrits och viol dröjer sig kvar. En charmör!

#79447139:-

WOW Riesling – vilken druva. När man provat en riktigt bra riesling är förälskelsen total. En riesling har allt, balanserad, hög syra, den är mångfacetterad med mineralitet och komplexitet, torr, halvtorr eller söt. Klunkvänlig! liksom! Alexander Gysler som är vår vinmakare är grymt duktig och jobbar ekologiskt och biodynamiskt. Han bryr sig om helheten och Alexander varken klarnar, filtrerar eller tillsätter något. Utom minimalt med sulfiter.

Vi har valt ett av hans viner som har en liten sötma men balanseras av en superfrisk syra. Vinet har fin koncentration och smak av persika, mogen lime och en fin örtighet. Vinet har en tydlig mineralitet av jordmånen som kallas ”Rothliegend” och består av vittrande sandsten. Vi tycker det här är ett strålande exempel på en tysk riesling med kvaliteten som vida överträffar priset. Ett fynd rent utsagt.

Delkurs #3

Datum: 25/2 + 29/4
Klockan: 19:00 – 20:30

Druvor, trender och heta begrepp

Vi tar upp de senaste trenderna och vad sommeliervärlden pratar om just nu. De hetaste druvorna, platserna och stilarna. Vi sneglar österut mot spännande vinproducerande länder och mot platser som är mindre kända. Vi reder även ut skillnaderna mellan konventionellt vin, veganvin, biodynamiskt vin, ekologiskt odlat vin och så kallat naturvin. Sist, men inte minst, vill vi uppmuntra dig till att hitta din egen smak genom att vara nyfiken och våga prova nytt.

#70569189:-

Druvorna till det här vinet är en blandning från olika växtplatser. Åldern på vinstockarna varierar från 28 till 70 år. Skörden sker för hand och efter pressning får cirka 60 procent av vinet jäsa och lagras i 12 månader på franska ekfat, medan resterande del lagras lika länge på rostfria tankar. Därefter blandas vinet och lagras ytterligare 12 månader på enbart rostfria tankar.

Doft och smak
En härlig doft med smak av apelsin, mogna päron och en angenäm mineralton. En lätt glycerinton får vinet att uppnå en ny, annorlunda dimension av både doft och smak. Vinet har en härlig frukt och smaken dröjer sig kvar länge. Njut av det som det är, det händer mycket med vinet i glaset. Det är heller inte svårt att hitta fina kombinationer mellan vinet och mat. Varför inte prova det till majskyckling med vårprimörer och en kall citronsås?

#74083179:-

Vi kommer också prata om trender och vad som är hippt i vinvärlden. Det är viktigt att veta att det faktiskt händer massor inom vinindustrin. Man glömmer ibland utvecklingen när man besöker producenter i Italien och Frankrike där egendomarna är hundratals år gamla och där vinmakarna kan vara både femte och sjätte generation som driver egendomen.

Men allt sitter inte i gener och arv. Det här vinet, Substance Cs är riktigt hett och jag skulle säga supertrendig. Vinmakaren heter Charles Smith och har en bakgrund som turnéledare! En vildhjärna som gör fantastiska viner flera olika prissegment som är både coola och komplexa. Viner som belönats med skyhöga poäng i betydande internationella vinmagasin.

Regionen är också ny på vinscenen. Vi pratar staten Washington där vinproduktionen fullkomligt exploderat under senare år och vilka viner sen! På det glada 80-talet fans det cirka 20 producenter, själv var jag där för första gången 2008 och då fanns det runt 300 stycken. Idag har antalet vuxit till över 900. Som du redan räknat ut så är det väldigt bra förhållanden för vinproduktion i toppklass. Vanligaste druvorna är syrah, cabernet sauvignon, chardonnay och även riesling.

#77087319:-

Druvorna skördas för hand och kommer till 80 procent från 2013 års skörd, resten är “reserve-vin” för smaken skull och den personliga touch producentens önskar. Blenden med basvin som finns på hyllan sedan tidigare, liksom viner från olika lägen, är en viktig process i tillverkningen av en champagne för att få balans i vinet och just det uttryck man vill uppnå. Druvorna pressas i en hydraulisk vertikal Marmonier-press. Vinet buteljerades i mars 2014 och har sedan legat i hela 60 månader på sin jästfällning nere i producentens källare, 20 meter under marken. Vinet är degorgerat i mars 2019.

Doft och smak
Vinet har en härlig guldskimrande färg, doften är inbjudande med toner av mogen citron och ananas. Smaken är frisk med fina små bubblor som stannar kvar länge. Här finns även toner av grönt äpple och citrus men även lite mer rostade toner och brioche. En balanserad champagne med lång och god eftersmak.

Nya Sydafrikai rampljuset

– Temakurs –

Sydafrika är helt fantastiskt, inte bara i vinsammanhang. Vi har besökt landet flera gånger och blivit helt tagna av kulturen, atmosfären och inte minst entreprenörsandan. Här kan vi verkligen prata om satsningar med stora mått av passion, drivkraft och experimentlusta. Kvittot på det är att vi ser allt fler fantastiska viner från landet – från svala platser, gamla vingårdar och producenter som sätter hantverk och hållbarhet högt. Fyra av dessa ska du få träffa i en provning där vi vill sätta allt ljus på en hörna av jordklotet som vi älskar!

Vi börjar med fina gården Avondale i Paarl och ett riktigt husvin, i ordets bästa bemärkelse. Till ett verkligt vettigt pris tillverkar Johnathan Grieve ett vin som både har ekologisk certifiering och biodynamisk inriktning bakom sig och som bjuder på en hållbar blandning av fyra druvor – chenin blanc, sémillon, rousanne och viognier.

Sedan över till vår fantastiska nykomling, Wolf and Woman. Jolandie Fuché är tjejen som med sina viner tog oss med storm. Vinerna bara måste tas hem, presenteras och avnjutas.

Här får Sydafrikas signaturdruva chenin blanc stå på egna ben. Frågan är hur kopplingen till vargen, symbol för det vilda och vackra, kommer till uttryck i detta läckra vin?

Stellenbosch står näst på tur, här finns mångfald när det gäller terroir och fantastiska vingårdslägen för druvan syrah. I händerna på Jeanine och Mick på Craven Wines blir syrah från The Firs Vineyard både fruktig, komplex och koncentrerad. Receptet stavas jäsning med hela klasar och stora, neutrala fat. Spännande.

Kan du tänka dig en blandning av shiraz, mourvèdre och cabernet sauvignon på varsam ek i fruktig husstil? Hur kul som helst, måste testas. Vi kan hinta lite om mörka kryddiga körsbär och örter från vinmakarparet som låter passion gå före teknik, Penny Meyer och Niels Verburg. Genuin vinmakning med stor integritet fyller det sista glaset.

Varmt välkommen att hänga med oss till en älskad plats!

Datum: 4 februari
Klockan: 19:00 – 20:30
Pris: Gratis + kostnad för vinerna såklart om du väljer att beställa hem. Viner som ni kommer att kunna njuta av flera dagar efter provningen. Och ett tips är som sagt att ta sällskap av någon mer framför skärmen.

Sydafrika är helt fantastiskt, inte bara i vinsammanhang. Vi har besökt landet flera gånger och blivit helt tagna av kulturen, atmosfären och inte minst entreprenörsandan. Här kan vi verkligen prata om satsningar med stora mått av passion, drivkraft och experimentlusta.

#79765 / 249:-

Druvorna till vinet – shiraz, mourvèdre och cabernet sauvignon kommer alla från Bot River. De skördas för hand och jäser separat där cabernet sauvignon och mourvèdre får jäsa i små ekfat medan shiraz jäser i ståltank. Efter jäsningen har vinet fått mogna i ekfat under 18 månader. Blandningen av de olika druvorna och musten av varje är av yttersta vikt då man vill behålla husstilen av Saboteur, vilken kännetecknas av mycket generös frukt, kryddighet och mjuka, mogna tanniner. Vinet har restsötma på 2,4 g/l och syran ligger på 5,6 g/l.

Doft och smak
Färgen är djupt röd och vinet doftar av mörka bär och örter med vissa toner av blommighet och fat. Smaken är generös och fruktig av kryddiga körsbär, eftersmaken är balanserad och torr med mogna välintegrerade tanniner.

 

#78566 / 239:-

Druvorna till vinet kommer från två vingårdar som är cirka 40 år gamla och där rankorna växer som “bush vines” och inte bevattnas alls. Den ena vinodlingen ligger i Paardeberg och har en jordmån som består av granit och sand. Granitjorden bidrar till att ge vinet friskhet och mineralitet. Rötterna kan växa djupt ner och på så sätt skydda vinrankan i det näst intill extremt torra och heta klimatet i Swartland. Vinodlingen är belägen 365 meter över havet med sydlig exponering, vilket bidrar till något svalare temperaturer.

Den andra vinodlingen ligger norr om Malmesbury och har en jordmån som skiljer sig genom att vara järnrik. Den här typen av jord består av en hög andel lera, vilket bidrar till att hålla jorden fuktig så att den inte torkar ut. En egenskap som förstås är perfekt för denna region. Även här är odlingen sydligt exponerad på en sluttning. Den järnrika jordmånen ger textur och en fin smakrikedom.

Skörden äger rum i gryningen när luften är relativt sval. Klasarna läggs i små korgar för att druvorna ska bevaras i så gott skick som möjligt. Vid ankomst till källaren pressas klasarna hela och den självavrunna musten dras över till rostfria ståltankar där den får vila under 24 timmar. Vinet får sedan jäsa naturligt på gamla franska ekfat (300 liter) i lugn och ro under tre månader. Vinet genomgår delvis malolaktisk jäsning för att behålla den naturliga friska syran. Efter jäsningen lagras vinet ytterligare med sin jästfällning i sju månader före buteljering, vilket totalt betyder tio månader på gamla franska ekfat.

Doft och smak
Vinet har en ljuvlig halmgul färg och doft av färsk mogen citrus och vita persikor. Smaken är rik på frukt, har en skön textur och en frisk men balanserad syra. Mums!

 

#72752 / 229:-

Syrah är en druva Mick och Jeanine älskar och speciellt för att det finns sådana unika lägen och att förutsättningarna för syrah är fantastiska i just Stellenbosch. Craven Wines gör två olika viner på syrah från lägen med olika jordmån.

Det här är den tredje årgången de gör från Firs Vineyard. Växtplatsen har ett varmare läge i Devon Valley än deras andra syrah som kommer från Faure. Läget har en rödaktig och lerig jordmån som går djupt ner i marken.

Vinet får uteslutande jäsa i hela klasar med mycket varsam omrörning. Mick försöker så långt det går att behålla klasarna hela, för så lite extraktion som möjligt. Efter åtta dagar dras vinet över på gamla stora franska ekfat och lagras i dessa under tio månader.

Doft och smak
Härlig doft av plommon, peppar, lakrits och mörka körsbär. Smaken är komplex och koncentrerad med bra textur där tanninerna är mycket tydliga, men inte på något sätt kärva. Den mörka frukten är koncentrerad och det finns en fin mineralton som ger vinet fräschör och djup.

 

#2950 / 119:-

Jonathan Grieve driver den ekologiska vingården Avondale i Sydafrika, här är hållbarhet ledstjärnan och man arbetar även enligt biodynamiska metoder. Ett gott exempel ur arbetet är att Johnathan har en flock ankor som medhjälpare, de får patrullera i vingården och äta upp de sniglar som kan vara ett problem under vår och sommar. För att skänka de hårt arbetande ankorna lite välförtjänt uppmärksamhet har han döpt det här vinet till Jonty´s Ducks.

Druvblandningen till vinet består av chenin blanc, sémillon, rousanne och viognier. Efter skörden pressas druvorna i hela klasar och får vila i kyltempererade tankar över natten. Vinet får därefter jäsa med sin naturliga jäst, en mindre del jäser i gamla ekfat på 600 liter. Efter avslutad jäsning vilar vinet på sin jästfällning med regelbunden omrörning av jästfällningen, så kallad bâttonage, för att vinet ska få extra smak och struktur.

Doft och smak
Jonty´s Ducks Pekin White har en ren doft av lime, grapefrukt, ananas och aningen honung. I smaken hittar man saftiga päron, citrus, aprikos och mogna gula äpplen. Vinet har en lång smak som dröjer sig kvar länge. Det passar perfekt till många typer av rätter men fungerar precis lika bra på egen hand. En mycket god maträtt till Pekin White är ugnsstekt kyckling med ljummen sallad på rödbetor, smulad getost, valnötter och citrusdressing.

 

Woman Rules

– Temakurs –

Kvinna på täppan är inget nytt, om ni frågar oss på Handpicked, men som tema är Woman Rules helt nytt. Vi vill gärna lyfta fram kvinnliga vinmakare i denna provning. Du får träffa fyra kvinnor som verkligen brinner för sitt jobb. Fyra fantastiska personligheter och framgångsrika vinproducenter, som kommer att presentera sig själva och sina viner.

Först ut är Mélanie Pfister, nytillskott i portföljen och som har tagit över ruljangsen vid det anrika familjeföretaget i Alsace. Vinet sammanfattar distriktet på ett fantastiskt sätt, här speglas druva och ursprung i en torrare stil än vad som kanske är vanligt. Jordbruket är ekologiskt och druvan som glänser är riesling. Vi pratat både tillverkning och vad som gärna kan läggas på tallriken ihop med vinet.

Inför nästa vin beger vi oss till Sydafrika. Vi träffar en riktigt karismatisk tjej som heter Jolandie Fuche, Hon har tagit vinvärlden med storm och redan hennes första årgångar har fått internationell uppmärksamhet av de främsta vinskribenterna. Vi träffade Jolandie på plats i Swartland och föll pladask för både henne och vinerna, till provningen har vi valt en härlig chenin blanc.

Det första röda vinet i temat kommer från vinregionen Ahr i Tyskland och tjejen i sammanhanget heter Julia Bertram, som har kallats Tysklands vinprinsessa. Till sin hjälp har hon pojkvännen Benedikt som gav upp sitt eget projekt i Franken för att bosätta sig i Ahr och satsa järnet med Julia. Båda hyllar spätburgunder, tyska namnet på pinot noir, och därför provar vi självfallet denna druva.

Sista vinet i uppställningen kommer från vår portugisiska stjärnvinmakare Sandra Tavares da Silva. Ni som har hängt med oss ett tag har knappast undgått att vi brinner lite extra för Sandra eftersom hon var vår första producent. Vi har jobbat tillsammans i över 15 år och det har varit en fantastik resa. Vi vågar påstå att Sandra räknas som en av de absoluta främsta vinmakarna i Portugal. Kvällens vin är ett kraftpaket där flera portugisiska druvor samsas. Gott och galet prisvärt! Det är ett riktigt matvin, vi tipsar förstås om bra matchningar med mat.

Följ med på vinturné till fyra fantastiska damer!

Datum: 25 mars
Klockan: 19:00 – 20:30
Pris: Gratis + kostnad för vinerna såklart om du väljer att beställa hem. Viner som ni kommer att kunna njuta av flera dagar efter provningen. Och ett tips är som sagt att ta sällskap av någon mer framför skärmen.

Kvinna på täppan är inget nytt, om ni frågar oss på Handpicked, men som tema är Woman Rules helt nytt. Vi vill gärna lyfta fram kvinnliga vinmakare i denna provning. Du får träffa fyra kvinnor som verkligen brinner för sitt jobb. Fyra fantastiska personligheter och framgångsrika vinproducenter, som kommer att presentera sig själva och sina viner.

#79862 / 189:-

Handwerk är Julia Bertrams ”Gutswein” och ett utmärkt vin som inleder kvalitetshierarkin, inom vilken druvorna måste komma från de egna vingårdarna och de stränga VDP-kriterierna när det gäller framställningen måste följas. Druvorna till vinet kommer från lite yngre vinrankor som har vuxit i branta sluttningar i mineralrik jord, såsom skiffer och lössjord. Druvorna skördas för hand, man använder druvans naturliga jäst och jäser vinet på stora, gamla, lokala ekfat.

Doft och smak
Vinet är elegant med frisk smak av röda, mogna hallon, jordgubbar och körsbär. Toner av mineralitet och fat finns i bakgrunden, vinet har en fin balans.

 

#78566 / 239:-

Druvorna till vinet kommer från två vingårdar som är cirka 40 år gamla och där rankorna växer som “bush vines” och inte bevattnas alls. Den ena vinodlingen ligger i Paardeberg och har en jordmån som består av granit och sand. Granitjorden bidrar till att ge vinet friskhet och mineralitet. Rötterna kan växa djupt ner och på så sätt skydda vinrankan i det näst intill extremt torra och heta klimatet i Swartland. Vinodlingen är belägen 365 meter över havet med sydlig exponering, vilket bidrar till något svalare temperaturer.

Den andra vinodlingen ligger norr om Malmesbury och har en jordmån som skiljer sig genom att vara järnrik. Den här typen av jord består av en hög andel lera, vilket bidrar till att hålla jorden fuktig så att den inte torkar ut. En egenskap som förstås är perfekt för denna region. Även här är odlingen sydligt exponerad på en sluttning. Den järnrika jordmånen ger textur och en fin smakrikedom.

Skörden äger rum i gryningen när luften är relativt sval. Klasarna läggs i små korgar för att druvorna ska bevaras i så gott skick som möjligt. Vid ankomst till källaren pressas klasarna hela och den självavrunna musten dras över till rostfria ståltankar där den får vila under 24 timmar. Vinet får sedan jäsa naturligt på gamla franska ekfat (300 liter) i lugn och ro under tre månader. Vinet genomgår delvis malolaktisk jäsning för att behålla den naturliga friska syran. Efter jäsningen lagras vinet ytterligare med sin jästfällning i sju månader före buteljering, vilket totalt betyder tio månader på gamla franska ekfat.

Doft och smak
Vinet har en ljuvlig halmgul färg och doft av färsk mogen citrus och vita persikor. Smaken är rik på frukt, har en skön textur och en frisk men balanserad syra. Mums!

 

#83271 / 129:-

Druvorna avstjälkas och därefter sker en förjäsning under maceration vid en låg temperatur under 48 timmar. Jäsning sker sedan i 12 dagar i lagares (öppna kar) där temperaturen inte överstiger 28 grader. Vinet lagras därefter i 16 månader på franska ekfat för att sedan buteljeras.

Doft och smak
Doften är stor och koncentrerad av mogen frukt, mörka bär och en aning blommighet. I smaken hittar man mogna plommon, choklad, peppar, vanilj från fatlagringen och dessutom lite rökighet. 

 

#79632 / 219:-

Mélanie Pfister är vinmakaren som tänker gastronomi hela vägen och som producerar viner som ska kunna möta alla nivåer av kokkonst, från en enklare meny på hemmaplan till fine dining. Enligt Mélanie handlar gastronomi om kunskap, nyfikenhet och goda råvaror. Och ett ”vin de gastronomie”, som hon uttrycker det, är ett vin som ska kunna överraska den mest krävande, oavsett sammanhang. Precis som detta ypperliga matvin.

Namnet Berg står för två lägen, druvorna till vinet kommer från vingårdarna Silberberg och Auf dem Berg. Det är ryktbara platser sedan vinodling i Dahlenberg tog sin början, för något tusental år sedan. Jordmånen består av kalkhaltig lera och runda stenar av kalksten som vilar på en berggrund som kallas ”muschelkalk”. Här växer rankorna fint exponerade mot solen i sydostsluttningar.

Druvan till vinet är riesling som skördades för hand i slutet av september 2018. Vinet fick sedan jäsa i temperaturkontrollerade ståltankar och mogna på sin jästfällning fram till buteljering i augusti 2019.
Årgång 2018 är speciell på flera sätt. Druvorna mognade tidigare än någonsin och skörden blev ovanligt stor, men samtidigt av fantastisk kvalitet. Mélanie menar att just årgång 2018 har en speciell och intressant mjukhet.

Doft och smak
Berg Riesling är ett vin med härligt rena och precisa drag. Det har en svagt gul färgton och en doft av fräsch, frisk citrus och vita blommor. Tonerna återkommer i smaken och här finns även en saliverande syra. Mineralitet från jordmånen ger vinet lite extra bett som tillsammans den höga syran gör det till en riktigt bra aptitretare och ett utmärkt matvin. Drick det gärna till skaldjur, neutral vit fisk eller grillad fisk med massor av färsk citron. Eller varför inte till specialiteter från Alsace, som surkål eller kyckling i vitvinssås? Det gör vinet verklig rättvisa!

Hallå!

Håll kontakten med dina bästa vänner! Vi kan även göra virtuella provningar bara för er.