Lär dig mer om vin hos oss!

Studio Handpicked, vår utbildningsdel, har minsann blivit ett etablerat forum för nyfikna vinälskare som gillar att prova vin och fylla på kunskaperna. Himla roligt, tycker vi. Knutpunkten är vår studio på Bondegatan i Stockholm. Här håller vi dels sittande provningar med gäster på plats, dels livesända provningar via Zoom där vi kan nå alla Friends rum om i landet.

Ibland tar vi även med Studio Handpicked till andra adresser. Bor du i Göteborg med omnejd kan du ta del våra teman i lättsamma sittningar på Hotel Riverton. Läs mer om våra aktuella provningar och registrera dig här nedan till både Stockholm och Göteborg.

Inte nog med det. Du kan dra ihop bästa gänget med kollegor, kompisar, tjocka släkten eller vinklubben och boka en digital provning med oss. Är ni över 20 personer fixar vi det, oavsett var ni befinner er. I Stockholm har vi även vissa möjligheter att hålla provningar på plats där ditt vingäng ses.

Och frågar du oss är den smakfullaste presenten till en vinintresserad vän förstås en provning. Håll utkik, så snart vi har nya teman på gång dyker de upp här. Går du med i vår klubb – Friends of Handpicked så får du även förhandsinformation i våra nyhetsbrev. Har du frågor eller önskemål, tveka inte att kontakta oss via e-post eller ring 08-510 691 00 |  Hälsar Margareta


Helgernas viner till utvalda ostar

– TEMA PROVNING –

...läckra matchningar på menyn

Finns det något mer njutbart än goda ostar som möter de rätta vinerna och ger smakmässiga fullträffar? Knappast. Vi längtar verkligen till december månads provning där vi får tillfälle att presentera fem kombinationer med solklar förmåga att hamna på din absoluta topplista av smakminnen. Först bubblar det i glaset, sedan antar det hela guldgula nyanser, går i mogna och smått oxiderade toner, förför med sötma och fyller på med fullmatad, nötig komplexitet. Det här är vinerna som gör jobbet när ostbrickan plockas fram. Välkommen att norpa bästa tipsen inför storhelgerna!

Plats: Bondegatan 21, 116 33 Stockholm

Datum: 8 december 2022
Klockan: 19.00 – 20.30
Pris: 350:- på plats i studion

#70604, 179:-

Ett perfekt ostvin med extra allt står på tur, minst sagt karaktärsfullt. Vi sätter ljus på druvan albana di romagna som har skördats sent på hösten när den angripits av ädelröta. Resultatet är underbar koncentration och smakrikedom i en version som har fått jäsa ut till ett helt torrt vin. Ädelröta, aprikos, ananas och mandel – vad sägs om det i ostsammanhang?

#56054, 749:-

Bubbel av kvalitet är förstås utsökt till det mesta, inte minst till ost. Vi beger oss till Sussex där vinmakare Dermot Sugrue tillverkar engelskt mousserande vin. Och det gör Dermot med bravur, här i ett hyllningsvin till broder Boz. Vinet har legat över fem år på jästfällningen, fått den brödiga eftertraktade tonen och får kicka igång provningen med glans.

#78605, 175:-

I Alsace jobbas det både ekologiskt och biodynamiskt hos familjen Ehrhart. Nu ska pinot gris få komma till tals i ett halvtorrt vin med fin kropp och syra. Tänk gula nyanser av persikor och ananas och krydda med lite blommighet – en komposition som väldigt gärna möter ost.

#76769, 377:-

Vi fortsätter på spåret ädelröta men nu i ett sött vin. Riesling har skördats sent, druvorna har hunnit angripas av botrytis, förlorat vätska och blivit riktigt koncentrerade. Lägg till några månader på jästfällningen och du har receptet för denna läckra sötsak med mogna drag av kanderat citronskal och vita blommor. Säg cheese, please.

#76213, 339:-

Dourodalen, portvin och lagrad ost – vilken avslutning. Här samsas olika sorter av klassiska portvinsdruvor i en blend av viner som alla legat minst 10 år på fat. Tawny är en portvinsstil där lång fatlagring gett en brun nyans och ett oxidativt drag. Här får den mogna frukten sällskap av nötter och russin i smaken, vi rundar av provningen med riktigt helggodis i vinväg!

Plats: Riverton Hotel, Stora Badhusgatan 26, Göteborg

Datum: 12 december 2022
Klockan: 19.00 – 20.30
Pris: 350:- / person

#56054, 749:-

Bubbel av kvalitet är förstås utsökt till det mesta, inte minst till ost. Vi beger oss till Sussex där vinmakare Dermot Sugrue tillverkar engelskt mousserande vin. Och det gör Dermot med bravur, här i ett hyllningsvin till broder Boz. Vinet har legat över fem år på jästfällningen, fått den brödiga eftertraktade tonen och får kicka igång provningen med glans.

#78605, 175:-

I Alsace jobbas det både ekologiskt och biodynamiskt hos familjen Ehrhart. Nu ska pinot gris få komma till tals i ett halvtorrt vin med fin kropp och syra. Tänk gula nyanser av persikor och ananas och krydda med lite blommighet – en komposition som väldigt gärna möter ost.

#70604, 179:-

Ett perfekt ostvin med extra allt står på tur, minst sagt karaktärsfullt. Vi sätter ljus på druvan albana di romagna som har skördats sent på hösten när den angripits av ädelröta. Resultatet är underbar koncentration och smakrikedom i en version som har fått jäsa ut till ett helt torrt vin. Ädelröta, aprikos, ananas och mandel – vad sägs om det i ostsammanhang?

#76769, 377:-

Vi fortsätter på spåret ädelröta men nu i ett sött vin. Riesling har skördats sent, druvorna har hunnit angripas av botrytis, förlorat vätska och blivit riktigt koncentrerade. Lägg till några månader på jästfällningen och du har receptet för denna läckra sötsak med mogna drag av kanderat citronskal och vita blommor. Säg cheese, please.

#76213, 339:-

Dourodalen, portvin och lagrad ost – vilken avslutning. Här samsas olika sorter av klassiska portvinsdruvor i en blend av viner som alla legat minst 10 år på fat. Tawny är en portvinsstil där lång fatlagring gett en brun nyans och ett oxidativt drag. Här får den mogna frukten sällskap av nötter och russin i smaken, vi rundar av provningen med riktigt helggodis i vinväg!

Nya årets karameller

– TEMA PROVNING –

...nytt och hett ur vår växande vinportfölj

När nya året tar sin början blickar vi tillbaka på ett fantastiskt 2022, som bjöd på en fin uppställning av intressanta nyheter. Såväl producenter och högaktuella ursprung som nytillskott i flaskväg från våra övriga vinmakare. Vi sparkar igång det nya året med fem riktigt bra karameller som representerar det växande sortimentet av roligt kvalitetsvin. Vad sägs om förstklassig reisling, saltstänkt caracol, pinot noir med verklig svalka, syrah från förnämlig terroir, trendig mencía och cabernet franc med naturlig produktion? Vilken flight, säger vi!

Plats: Bondegatan 21, 116 33 Stockholm & Digitalt via Zoom

Datum: 26 januari 2022
Klockan: 19.00 – 20.30
Pris: 350:- på plats i studion

Gratis om du hänger med digitalt via Zoom + kostnaden för vinerna

Nya bekantskaper

– TEMA PROVNING –

...udda italienska druvor

I takt med att ursprung, tradition och hantverk har blivit ledord för den småskaliga kvalitetsproduktion vi gillar har även regionernas egna personligheter till druvor börjat glimma som nygamla stjärnor. Ett antal udda typer av italiensk modell ska få glänsa i stolta viner, berätta om såväl tradition som trend och ge dig chansen att stifta givande, nya bekantskaper … cococciola, timorasso, albana di romagna, nerello mascalese, aglianico och lambrusco di grasparossa!

Plats: Bondegatan 21, 116 33 Stockholm & Digitalt via Zoom

Datum: 23 februari 2022
Klockan: 19.00 – 20.30
Pris: 350:- på plats i studion

Gratis om du hänger med digitalt via Zoom + kostnaden för vinerna

Woman Rules

– TEMA PROVNING –

...kvinnliga vinmakare 2023

I mars månad infaller Internationella kvinnodagen. Det vill vi alltid ta fasta på och hylla kvinnorna bakom vinet, nu gör vi det i slutet av månaden. Det är fantastiskt kul att åter få välkomna ett antal damer upp på scenen och ta del av deras entreprenörskap, engagemang och kompetens genom välproducerade flaskor som signalerar omsorg om varje steg, från jordmån till glas. Kom och träffa fem hyllade vinmakare – vi presenterar dem och deras viner längre fram.

Plats: Bondegatan 21, 116 33 Stockholm & Digitalt via Zoom

Datum: 30 mars 2022
Klockan: 19.00 – 20.30
Pris: 350:- på plats i studion

Gratis om du hänger med digitalt via Zoom + kostnaden för vinerna

Vi erbjuder...

Det här är provningar modell extra allt, faktiskt en kortkurs. Inga förkunskaper krävs, bara vinintresse och nyfikenhet. Under ett visst tema håller vi en digital provning via Zoom, där vi inleder med ett faktaavsnitt för att sedan gå över till en fyllig presentation av varje vin. Vi provar tillsammans mellan fyra och sex viner, beroende på tema och format. Ofta får du hälsningar direkt från våra vinmakare, genom aktuella filmsnuttar som speglar miljöer, arbete och intentioner. En givande inramning som ger vinerna en extra dimension. Planerade temakurser hittar du i vår kalender.

Våra temakurser kan även hållas som fysiska provningar. Dels i våra egna lokaler på Södermalm i Stockholm men även i Göteborg och Malmö. Du kan även boka en av våra temakurser som vi håller på plats hos dig, för ett sällskap av tillräcklig storlek. Dessa provningar passar exempelvis vinklubbar och företag. Kontakta oss så föreslår vi ett upplägg. Nedan hittar du förslag på aktuella teman, fler är möjliga. Håll koll på oss i våra sociala medier, instagram och Facebook, och se här vad som finns att boka redan nu.

Studio Handpickeds grundkurs spänner över tre tillfällen, där teori varvas med praktik. På ett lättsamt och kortfattat sätt får du en överblick över ämnet vin – från vinets geografi, odling, och druvor till vinstilar och vinframställning. Du får även praktiska råd och tips om hur du hittar, beställer, förvarar och serverar vin. Självklart pratar vi även vin och mat i kombination. Varje tillfälle inleds med teori och avslutas med en praktisk provning av fyra till sex viner. Studio Handpickeds grundkurser ges i digitalt format via Zoom eller fysisk i våra lokaler. Vi erbjuder dels öppna kurser som är möjliga för alla att boka, dels kurser för slutna grupper enligt beställning. Kontakta oss så berättar vi mer!

Vill du ha en skräddarsydd aktivitet för medarbetare eller kollegor, släkten eller kompisgänget? Mindre av utbildning och mer av inspiration och gemenskap? Vi ordnar lättsamma provningar med möjlighet till ”kul vinsnack”, tips och frågor. Vinträffarna hålls i våra lokaler eller via Zoom och din grupp träffas på ett sätt där alla kan vara aktiva och se varandra. Ett trevligt och givande sätt att mötas, oavsett deltagarnas adress. Hör av dig så ger vi passande förslag. Kontakta oss för mer information!

I samarbete med våra vänner på vinbarer och krogar håller vi med jämna mellanrum olika former av provningar med fokus på enkel och lättsam inspiration – från nyhetsprovningar till temaupplägg. Viner till säsongens mat eller krogens meny, fokus på viss druva, land, region, vinstil eller annat kul. Kolla vår kalender, där hittar du det som är på gång, land och rike runt. Håll även koll i våra sociala medier, Instagram och Facebook.

Studio Handpickeds dörr står självfallet öppen även för dig som jobbar i branschen. Många av våra temakurser passar utmärkt för dig som redan har en grund. Kunskap är ju som bekant en färskvara och det händer, som du vet, fantastiskt mycket spännande i vinvärlden som vi fångar upp på ett användbart sätt. Vi kan även ordna specifik utbildning för just din grupp av medarbetare eller kollegor, i digital eller fysisk form. Kontakt din säljare så får du veta mer eller e-posta oss för förslag.

Vid utbildningar, temakurser och provningar träffar du ett kompetent gäng. Vi är alla hängivna vinentusiaster som älskar att berätta om våra vinproducenters fantastiska arbete, hälla prisvärda kvalitetsviner i ditt glas och visa vägen till intressanta vinupplevelser. Team Studio Handpicked består av oss som jobbar på Handpicked och tycker det är kul att hålla provningar. Vi har alla stor kunskap och är utbildade antingen på Restaurangakademien eller Vinkällan.

Eventkalender

2

DECEMBER


Charles viner på Liberdade | Stockholm
Liberdade, Skånegatan 51

12

DECEMBER


Temaprovning vin & ost | Göteborg
Riverton Hotel

22

JANUARI


Världsrekord i digital Vinprovning
Digitalt via Zoom

26

JANUARI


Temaprovning | Stockholm
Handpicked Studio, Bondegatan 21

Samma druva i två olika världsdelar

Här kommer vi att prova samma druva från två olika världsdelar. Smakar druvan lika eller skiljer den sig från växtplats till växtplats och om det är så, varför då? 

Vi kommer prova Anima Chenin Blanc från vår producent Avondale som har sitt vineri i Sydafrika Paarl. Detta vin är gjort av ekologiskt odlade druvor och skörden sker alltid för hand. Vinstockarna är upp till 30 år gamla och man håller skördeuttaget lågt för att uppnå hög koncentration i druvorna. Avondale är inte biodynamiskt certifierad, men metoderna som används har samma inriktning och nivå. En levande jordmån står i fokus och kretsloppstanken är tydlig. Avondale praktiserar så kallad “slow wine-making”, vilket betyder att vinerna får den tid de behöver för att utvecklas till sin fulla potential.

Det andra vinet hittar vi i Frankrike, närmare bestämt Loire. Vinet heter Vouvray Cuvée de Silex och kommer från Domaine des Auberdière som drivs av den talangfulla vinmakaren Bernard Fouquet. Här odlar Bernard druvan chenin blanc på domänens 26 hektar, som ligger på de bästa kalkstensjordarna i Vouvray. De arbetar enligt ”lutte raisonnée”, alltså så hållbart som möjligt, och strävar efter att arbeta på ekologisk nivå med så mycket som möjligt.  Bernards mål är att producera viner med drag av ursprung från den mineralrika jorden, men även med en tydlig fruktkaraktär från druvan chenin blanc som ger rena och välbalanserade viner.

Anima Chenin Blanc
Art: #2049 / 179:-

Vouvray Cuvée de Silex Bernard Fouquet
Art: #76953 / 159:-

BESTÄLLPROVDOKUMENT

Coola druvor och fantastiska vingårdar

Vi tar oss till Grekland och Portugal för att prova två fantastiska viner! Vad heter egentligen Greklands mest odlade druva? Och vad heter Portugals nationaldruva?

Vi börjar med att ta oss till Grekland och Estate Argyros Winery på Santorini. Vinet vi ska prova heter Argyros Atlantis White och druvorna till det här vinet kommer från noga utvalda odlingslotter i vingårdar med vacker klingande namn – Episkopi, Messaria, Karterados, Pyrgos, Megalochori och Akrotiri. Deras filosofi är att blanda gamla traditioner med nya tekniska metoder och till skörden 2015 stod ett nytt vinhus klart, med bland annat temperaturkontrollerande tankar. Santorinis stora druva assyrtiko är ledande och det här vinet är klassat som ett endruvsvin, men en liten del av athiri och aidani ingår också för fin balans.

För att prova det andra vinet reser vi vidare till Alentejo i Portugal och vingården Fitapreta. Vinmarkaren heter António Maçanita och är i dag en av Portugals mest omtalade vinmakare. ”Rei vai nua” betyder ”kungen går naken”. Touriga Vai Nua syftar på ett så kallat naket vin. Vinet är gjort på 100 procent touriga nacional, som oftast benämns som kungen av portugisiska druvor. Vinmakaren António Maçanita har gjort sig känd för viner med unik “twist”. Antónios metod är att alltid ha kvar en fot i traditionell vinmakning och med den andra kliva vidare mot nya, friska idéer. Precis som i det här vinet.

Argyros Atlantis White
Art: #75274 / 159:-

A Touriga Vai Nua Fitapreta Vinhos
Art: #95032 / 159:-

BESTÄLLPROVDOKUMENT

Hallå!

Håll kontakten med dina bästa vänner! Vi kan även göra virtuella provningar bara för er.