Säg hej till Lee som samlar på Diplomático

På Handpicked är vi mäkta stolta över Lee Sernehov som sedan flera år tillbaka är en passionerad samlare av allt som är förknippat med vår rom från varumärket Diplomático. I samband med cocktailtävlingen Artisans of Taste fick vi möjlighet att växla några ord med Lee om hans samlande i allmänhet och om hans Diplomáticosamling i synnerhet. Det är en imponerande samling som inofficiellt kan betraktas som världens största i sitt slag.

Lee Sernehov

Samlande förekommer i alla kulturer. Det verkar vara en i det närmaste grundläggande mänsklig aktivitet som det sägs att var tredje person i västvärlden ägnar sig åt. Vad vi samlar på är underordnat själva samlandet och det går att samla på precis vad som helst – från pelargoner, Muminmuggar eller pizzakartonger till det lite mer vanliga som frimärken, dockor och mynt.

Lee Sernehov från Helsingborg beskriver sig själv som en typisk samlare. Under årens lopp har han samlat på både det ena och det andra utan att det funnits någon genomgående röd tråd i hans samlande. Men det var innan han fastnade för rom och varumärket Diplomático.

”När jag var liten samlade jag på sedlar och mynt. Sedan började jag med DVD Blu-ray filmer och all möjlig rekvisita från filmproduktioner. Till de lite mer udda prylarna i min filmsamling fanns bland annat askfat från filmen Dreamgirls och skumgummi från boxningshandskarna som Sylvester Stallone använde i den första Rockyfilmen.”

Lee tillsammans med Diplomáticos
master blender Nelson Hernández.

Utan krusiduller, precis som den är.
Så dricker Lee helst sin rom.

När Lees dotter Ella föddes 2009 sålde han hela sin filmsamling. I den vevan bestämde han sig även för att ge upp samlandet av Absolut Vodka som hade blivit mycket svårare när Pernod Ricard köpte varumärket. Det dröjde dock inte länge innan Lees samlande tog ny fart. Startskottet den här gången var en provning av två romsorter från Venezuela där den ena var Diplomático Reserva Exclusiva.

”Rommen var jättegod och jag ville prova fler varianter. År 2015 fick jag möjlighet att köpa en Diplomático Single Vintage 2000 och fick även tag på deras likör på rombas som inte längre finns i sortimentet. Plötsligt hade jag ett vitrinskåp med 20 flaskor rom från Diplomático, bland annat alla deras single vintage. Då bestämde jag mig för att försöka på tag på alla storlekar av exclusivan, sedan alla utgåvor av rom från Diplomático.”

I dag omfattar Lees samling runt 150 flaskor och han saknar bara en flaska från USA och den första utgåvan av femcentiliters flaskan från 1992. Faktum är att av all rom som Diplomático släppt har Lee en öppnad flaska av alla sorter, förutom en oöppnad flaska Diplomático Oro från 2002 hemma i Sverige och två som väntar på att hämtas upp av honom i Venezuela.

”Att samla är en ständig utmaning. När det gäller Diplomático började det med att jag ville ha alla storlekar. När jag lyckats med det ville jag ha alla sorter och sedan alla varianter av alla sorter. Det tar liksom aldrig slut och man kan alltid ta sitt samlande till en ny dimension.”

Gränslöst samlande

Högt på Lees önskelista står förstås ett besök på Diplomáticos destilleri i staden Acarigua i nordvästra Venezuela. Han har varit på väg ett flertal gånger, men tyvärr har de senaste årens oroligheter i landet satt käppar i hjulen och resorna har behövt ställas in. Nu verkar det som att hans önskan kommer att gå i uppfyllelse. En resa till Venezuela är bokad där ett besök på destilleriet självklart står på agendan.

”Jag har regelbunden kontakt med destilleriet och eftersom jag är värsta nörden känner man till både mig och min samling. Det ska bli väldigt spännande att få se produktionen på plats och jag känner redan nu att jag kommer få ett fint välkomnande.”

I arbetet med att hålla sin samling uppdaterad har Lee stor hjälp av sociala medier och virtuella handelsplatser som Google och eBay. Han är med i två större facebookgrupper där han både kan kommunicera och utbyta erfarenheter med andra samlare över hela världen. Han följer även ett antal auktionssidor och räknar med att han ägnar någon timme om dagen åt sin Diplomáticosamling.

”Att samla är en ständig utmaning. När det gäller Diplomático började det med att jag ville ha alla storlekar. När jag lyckats med det ville jag ha alla sorter och sedan alla varianter av alla sorter. Det tar liksom aldrig slut och man kan alltid ta sitt samlande till en ny dimension.”

Diplomático Ambassador är
helt klart nummer ett!

Lees Diplomáticosamling
omfattar cirka 150 flaskor.

”Mitt bästa minne är när jag fick träffa master blender Nelson Hernández. Vid vårt möte i Sverige hade jag med mig den första single vintagen från 1997 som vi delade varsitt glas av. Det var stort!”

Samlande med fler dimensioner

Den nya dimensionen i Lees fall är att han, utöver romflaskor, även samlar på alla former av merchandise från Diplomático. Han har bland annat samtliga europeiska barmattor, 24 olika romglas, pennor, mössor, tröjor… ja, faktiskt det mesta som det står Diplomático på.

”Mitt samlande handlar främst om att jag gillar romen med alla dess smaker och dofter. Sedan blir jag förstås glad om mitt samlande även kan lyfta varumärkets arbete kring hållbar och ansvarsfull produktion och det sociala ansvar Diplomático tar för att värna om sina medarbetare och lokalsamhället.”

Rum för rom!

En samling av den här digniteten vill man förstås inte gömma undan. Därför har Lee valt att upplåta ett av rummen i villan hemma i Helsingborg till sin Diplomáticosamling. Här är väggarna klädda med vitrinskåp fyllda med flaskor och det finns även en bar där den som har turen att bli inbjuden kan få uppleva samlingen med fler av sina sinnen.

”Själv dricker jag helst rom precis som den är. Frågar du mig så tycker jag att Selección de Familia är den mest prisvärda rommen i den spanska stilen. Här får du väldigt mycket rom för pengarna. Men bortser vi från pris, ja då är det Ambassador som gäller. Den är helt klart nummer ett!”

Sovrum, vardagsrum och… Diplomáticorum
eller var det kanske rom?

Merchandise i alla dess former
ingår också i samlingarna.

Allting började med att Lee provade
Diplomático Reserva Exclusiva.

Lee har en öppnad flaska av alla
sorter som Diplomático släppt.

Till sist är vi nyfikna på Lees bästa upplevelse tillsammans med Diplomático. För som den hängivne samlare han är misstänker vi att han även samlar på fina minnen kopplade till varumärket. Svaret kommer snabbt.

”Mitt bästa Diplomáticominne är när jag fick träffa master blender Nelson Hernández. Vid vårt möte för några år sedan hade jag med mig den första single vintagen från 1997 som vi delade varsitt glas av. Det var stort!”

”Mitt samlande handlar främst om att jag gillar romen med alla dess smaker och dofter. Sedan blir jag förstås glad om jag, genom mitt samlande, även kan lyfta varumärkets arbete kring hållbar och ansvarsfull produktion och det sociala ansvar Diplomático tar för att värna om sina medarbetare och lokalsamhället.”

Vill du veta mer om Lee och hans samling kan du titta in på hans hemsida – mrdiplomatico.com
Du kan även följa honom på hans Instagram