Framsynta viner, familjesatsning...

...och vackra fåglar

Alta Alella är vineriet som ligger ett stenkast från Barcelona och visst handlar det om cava på toppnivå, men mycket mer. När Laura Bret, Export Manager, är på Sverigebesök har hon en hel uppställning intressanta viner i bagaget – alla med ekologi och hållbarhet som signum. Vingården är belägen mitt i ett naturreservat och i serien Naturals tillverkas viner helt utan tillsatser, en framsynt satsning där nästa generation stakar ut riktningen.

Alta Alella

Alella | Barcelona

Säg cava och tankarna går oftast till Penedès sydväst om Barcelona, här görs den absoluta merparten av denna vintyp. Men nu befinner vi oss istället 15 kilometer norr om Barcelona i en av Spaniens allra minsta appellationer, DO Alella, hos familjen Pujol-Busquet på egendomen Can Genís. Ett eget ursprung med sju vingårdar och speciell terroir. Laura, vad skulle du säga utmärker platsen?

”Läget nära havet och den speciella jordmånen, en sandig och mager granitjord som kallas sauló, är viktigast. Det ger friska, mineraldrivna viner med drag av sälta. Inom Penedès finns förstås också skillnader mellan olika platser, men Alta Alella har ändå helt egna förutsättningar. Dessutom ligger vårt vineri mitt i ett naturreservat, vilket är helt unikt. Annars hade vi inte haft den stora, gröna lunga med skog och skyddad mark som finns runt omkring odlingarna och som bidrar till biologisk mångfald, staden hade med säkerhet vuxit närmare inpå.”

Odling och produktion har varit ekologisk sedan Josep Maria och Christina Pujol-Busquet startade 1991 och planterade vingårdar som ligger på terrasser och sluttningar upp till 250 meter över havet. Ekologisk odling känns självklar med tanke på naturreservatet. På vilka fler sätt förpliktigar läget och vad gör ni mer inom hållbarhet?

”Det finns en hel del regler att förhålla sig till vilket samtidigt är positivt, som att inte påverka eller hindra djurlivet när vi driver och utvecklar verksamheten. Själva vineriet är integrerat i naturen på ett riktigt fint sätt och höga krav ställs på allt material som används. Inom hållbarhet jobbar vi även mycket med resurssnålhet, exempelvis återanvänder vi flaskor för serien Naturals.”

”Man brukar säga att 80 procent av jobbet görs i vingården och det stämmer"

Två varumärken under samma tak

Familjen arbetar med två varumärken och produktionslinjer under samma tak, totalt tillverkas nu hela 24 viner. Alta Alella står för kvalitetscava i olika klassningar och ett antal stilla viner, medan Celler de Les Aus tillverkar serien Naturals med tillsatsfria produkter. Här ingår cava, stilla viner och pétillant naturel. Först ut var en cava som Josep Maria tog fram redan 2006, Aus Bruant, efter ett omfattande utvecklingsarbete. Det krävs en del för att kunna tillverka kvalitetsvin helt utan tillsatt svavel, eller hur?

”Man brukar ju säga att 80 procent av jobbet görs i vingården och det stämmer, riktigt bra druvkvalitet är grunden. Sedan måste skörden vara helt fräsch med enbart friska druvor, väldigt noggrann rensning måste göras. I vineriet hålls allt i sval temperatur, druvorna kyls ner, och produktionen måste ske i helt ren miljö. Svavel finns naturligt i vin och för Naturals ligger svavelhalten alltid under 10 mg per liter, ofta bara 4-5 mg. Många blir förvånade att det går, men nu har jag faktiskt med mig Aus Bruant från 2012 som vi provar, ett vin som fått mognadstoner men som fortfarande är stabilt och har fräsch frukt i behåll, ett bra bevis.”

"It’s not just a bottle of wine. It’s a whole ecosystem”

Aus betyder fågel

Satsningen på Celler de Les Aus tog fart 2013 när en av familjens döttrar, Mireia Pujol-Busquets, kom tillbaka till verksamheten efter utbildning och jobb på annat håll, för att utveckla Naturals och tillsatsfria viner. Ett noggrant och försiktigt steg i taget. I dag står Celler de Les Aus för 35-40 procent av den totala produktionen. Aus betyder fågel och namnet syftar på fågelarterna som finns i nationalparken Serralada de Marina. Arten bruant lever i buskage nära vingårdarna, äter bland annat små insekter och hjälper till att hålla odlingen i schack. Aus Bruant var alltså först ut bland Naturals, men en riktig storsäljare är även pétillant naturel i vit och rosa version.

”Aus Pét Nat har slagit väldigt väl ut, det är en smärre pét nat-invasion i Spanien och på andra marknader. Vi är inne på tredje årgången nu, vinerna kom i samband med pandemin gav ett viktigt lyft. Försäljningen kom igång igen och de här produkterna öppnar verkligen dörrar. En fräsch pét nat med ett lite bittert drag är den perfekta aperitifen, det har många upptäckt.”

Cavan är på väg mot högre status

Varumärket Alta Alella innefattar stilla viner och klassisk cava – Cava Gran Reserva, Cava de Paratje och en samlarserie, Cava de Colleció. Allt enligt nya regler för ursprunget. DO Cava har jobbat hårt för att höja status, kvalitet och intresse. Från att tidigare ha handlat om en produktionsmetod är fokus nu ursprung och tydligare kvalitetsindelning. Sedan ett antal år tillbaka finns vingårdsbetecknad cava med vissa regler, men det räckte inte och DO Cava har gått vidare. Nyheter gäller från januari 2022, kan du beskriva de viktigaste?

”Produktionsområdet är indelat i fyra zoner med subzoner för att ange tydligare ursprung och nya beteckningar har införts baserade på lagringstid. Den vanliga, yngre cavan kallas Cava de Guarda och för den gäller som tidigare lagring på flaska minst 9 månader enligt traditionell metod. Cava de Guarda Superior har längre lagringstid och här finns Reserva med 18 månader, Gran Reserva med 30 månader och Paraje Calificado med 36 månader. För Superior gäller att alla druvorna måste komma från den aktuella subzonen. Vingården måste vara minst 10 år och skördeuttaget är begränsat. Från år 2025 måste odlingen för Cava de Guarda Superior även vara ekologisk, vilket är ett viktigt steg.”

Alta Alella har även fått DO Cavas märkning ”elaborado integral”, något som bara har hunnit tilldelas 13 producenter. Den här märkningen innebär att producenten gör allting på egendomen, från att odla druvorna till att buteljera vinet, samt att vingården har ekologisk certifiering sedan minst tre år. För dig som vill dyka ännu djupare i nyheterna från DO Cava finns mer att läsa här.

Avslutningsvis några ord från Mireia Pujol-Busquets som på webbplattformen the Femme Vine beskriver vinvärldens betydelse. Det stämmer extra bra för Alta Alella.

”The wine world is more about the culture of wine than alcohol. Wine culture is important to history, education and society. It’s not just a bottle of wine. It’s a whole ecosystem. We don’t talk enough about the value that wine and vineyards give to the land. We are part of the lungs of some cities. In every place that a vineyard is planted, that means there isn’t a factory or condo development. We offer a place for people to be surrounded by plants – an organized forest. Wine contributes to taking care of the eco system.”

”We offer a place for people to be surrounded by plants – an organized forest"

Alta Alella Mirgin

Alella | Spanien