Herdade do Mouchâo

Bland korkskogar och olivlundar

Alentejo är en böljande region bestående av vingårdar, korkskogar och olivlundar som sträcker sig mellan Lissabon och Algarvekusten. Historien bakom gården Herdado do Mouchâo går tillbaka till det tidiga 1900-talet då en man vid namn Thomas Reynolds flyttade från Porto och startade ett företag inom korkindustrin. Först på 1940-talet och tre generationer senare etablerades Herdado do Mouchâo och man började med vintillverkning.

Under revolutionen togs gården i beslag och inte förrän 1985 fick man tillbaka den. Herdado do Mouchâo drivs numera av Iain Reynolds Richardson – ättling till Thomas Reynolds. Man arbetar väldigt traditionellt, odlar bara lokala druvor, skördar allt för hand och än i dag fottrampar man sina viner.

Vingården innefattar 38 hektar och runt själva ”Adegan”, där marken är tämligen platt, odlar man alicante bouschet i jord som i huvudsak består av lera. På kullarna, där jordmånen är mer väldränerad, odlas trincadeira, aragones, touriga nacional, touriga franca och syrah. Klimatet här är ganska tufft med höga temperaturer på sommaren, mycket regn på vintern och risk för frost om våren.

Man tillverkar även olivolja, honung och en spritsort som kallas ”Pommace”. Det är vin från druvan alicante bouschet som destilleras.