Domaine Mélanie Pfister

Ekologi, biodynamik och viner till toppgastronomi

Ung, i framkant, hängiven och redan erfaren, hur låter inte det? Möt Mélanie Pfister, vinmakare i Alsace. Mélanie är åttonde generationen och den första kvinnliga vinmakaren på tidigare Domaine Pfister, vineriet som numer bär hennes namn. Hon har pluggat enologi i Dijon, vitikultur i Bordeaux, skaffat praktisk kunskap hos topproducenter och därefter återvänt till Dahlenheim. Släktmässigt tog allting sin början här redan 1780, en gedigen tradition med andra ord. Mélanie tog över 2006 och har sedan dess drivit en konsekvent linje med fokus på tydliga och precisa viner i en ren och rättfram stil, med fin mineralitet och bra lagringsduglighet.

Mélanie har, trots ung ålder, en riktigt diger meritlista med praktisk erfarenhet från välkända producenter som Château Cheval Blanc i Saint Emilion , Château D’Yquem i Sauternes, Méo-Camuzet i Bourgogne och Craggy Range i Nya Zeeland. Denna bakgrund kommer till tals i hennes viner och tillför dem, och även regionen i stort, nya perspektiv. I Dalenheim är vintraditionen tusenårig, vingårdslägen som Silberberg och Engelberg finns tidigt omnämnda. Närheten till Strasbourg, bara 20 kilometer bort, gjorde regionen till en riktig vinkällare för kyrkans institutioner och det sägs att viner med ädelröta producerades här redan på 1300-talet. Mélanie har tagit även den traditionen vidare.

Vingårdarna omfattar 10 hektar och är belägna tre kilometer från Dalenheim. I ett vackert och rikt landskap, med bland annat många arter av orkidéer, har den ekologiska och biodynamiska inriktningen utvecklats. Här växer rankorna tillsammans med andra grödor för att skapa biologisk mångfald. Från 2021 är Domaine Pfister Ecocertifierade. Domänen har även certifikatet Fair’N Green sedan 2015, med reducerad klimatpåverkan och långsiktig hållbarhet som fokus.

Jordmånen i bergssidor och sluttningar utanför Dalenheim består främst av kalksten. Här får vingårdarna rikt med sol och lagom mycket vind för att ge mogen frukt med bra fräschör. Den blir i Mélanies produktion till välbalanserade, rena och eleganta viner med stort fokus på terroir. ”Vins de gastronomie”, som Mélanie säger, riktiga matviner som kan svara upp mot både toppgastronomi och hemmamiddag. Vinerna låter tala om sig alltmer, men Mélanie får nog fortfarande betraktas som mindre känd och tydligt på uppgång. Därav trevliga prislappar på kvalitetsmässigt fullfjädrade viner.