Cincinnato

Med lokal druvskatt och hållbart fokus

Om du reser till Rom har du även tagit dig till vinregionen Lazio, ett ursprung som har utvecklats starkt under senare år och som allt oftare levererar riktigt intressanta viner. Här har vinfirman Cincinnato sina hemtrakter och intill den gamla byn Cori odlas lokala, gamla druvor enligt hållbara metoder. Vad sägs exempelvis om nero buono och cesanese på den blå sidan samt greco, malvasia puntinata och bellone på den gröna?

Cincinnato grundades som ett kooperativ 1947, då några vinodlare slog sig samman för att få möjlighet att producera eget vin och utveckla den lokala vintraditionen vidare. Ett modernt vineri byggdes senare och 1995 startades ett särskilt utvecklingsprojekt kring den druvskatt som finns att förvalta, med fokus på bellone och nero buono.

De senaste 20 åren har stora kvalitetssatsningar gjorts vad gäller vingårdsskötsel och vinifiering. Biologisk mångfald i vingården är ett gemensamt signum för odlarfamiljerna, andelen ekologisk odling växer och vinhuset satsar genomgående på hållbar produktion och drift, exempelvis med egenproducerad grön el.

I dag har antalet odlarfamiljer vuxit till 130, odlingsytan omfattar 550 hektar och Cincinnato har gjort sig ett uppskattat namn utifrån de lokala druvorna och de hållbart framställda vinerna med attraktiv prisbild. Cincinnato tar även emot gäster för rundturer i vingårdar och vineri och här finns både Bed & Breakfast och lägenheter att hyra.

Passion, tålamod, kunskap om platsens terroir och stor kärlek till vingården – det är vad Cincinnato menar krävs för att få fram hela 17 intressanta viner på skörden från odlarfamiljerna. Producenten har dragit omvärldens ögon till sig, inte minst Decanters, som menar att Cincinnato hamnar bland topp fem av intressanta vinerier i dagens Lazio.

Vi är förstås riktigt glada att presentera Castore Bellone – elegant, karaktärsfullt och med ett stort mått av ursprung.

Cincinnato