Can Axartell

Med investeringar i toppvin på Mallorca

Mallorca är medelhavsön med gedigen vintradition, intressanta inhemska druvor och internationellt uppskattade toppviner. Kanske något av en doldis i dag, men annat var det sent 1800-tal. Vinlusen som härjade i Europa kom ovanligt sent till Mallorca och ön kunde uppleva en storhetstid som vinleverantör när andra hade problem. När Mallorcas vingårdar väl drabbades krympte vinarealen till förmån för bland annat mandelodling, men ön har fortfarande en druvskatt av inhemska sorter som kompletterats med internationella kändisar.

En doldis, som sagt, men nu sticker Mallorca upp som vinregion i allt fler sammanhang. Faktiskt är möjligheterna här så pass intressanta att stora investeringar i förstklassiga, nya vinerier görs med siktet inställt på produktion av toppviner. Ett exempel är det ultramoderna vineriet Can Axartell utanför Pollença på norra Mallorca. Egendomen går tillbaka 800 år i tiden, men det var kring senaste sekelskiftet som familjen Schwarzkopf upptäckte den förfallna bosättningen och formade planen för utveckling, plantering och fullt ekologisk odling.

Först ut att bli planterad var eleganta, inhemska druvan callet, som trivs förträffligt på platsen, tätt följd av bland andra syrah och merlot på den blå sidan och malvasia, prensal och moscatel på den gröna. På egendomen finns numer även en försöksvingård där fler inhemska sorter förvaltas.

Det är en ynnest, enligt ägarna, att kunna bygga ett vineri från grunden. Då finns möjligheten att planera för vinifering med hjälp av gravitation, med andra ord att förflytta vinet i alla olika faser endast med hjälp av tyngdlagen, istället för att använda pumpar. Det är skonsamt mot vinets aromer, men olika våningsplan med höjdskillnader krävs alltså. Ett gammalt stenbrott blev lösningen. Modern arkitektur i fyra våningsplan kunde smälta in i miljön på ett diskret sätt och samtidigt smycka platsen. Byggnadens placering och utformning möjliggör dessutom låga temperaturer i vineriet, positivt vid både tillverkning och lagring.

På Can Axartell produceras bland andra det vita vinet Corum på druvan malvasia och det röda vinet Ventum på merlot, syrah och callet. Nu öppnar vi dörren till vinets Mallorca, välkomnar dessa nykomlingar i vårt stall och tipsar om ett besök i det fantastiska vineriet när en resa till Mallorca är aktuell.


Can Axartell Corum
#53124 [175:-] 219:-