Gabriello Santoni

Amaro Santoni

Gabriello Santoni startade sitt företag i Toscana redan 1960. I dag är det vida känt för sitt breda urval av sprit och destillat tillverkade med typisk italiensk känsla för tradition och passion. Toscana är kanske Italiens mest klassiska region som gjort sig känd världen över för sitt vackra landskap och konstnärliga arv. Huvudorten Florens är staden där god smak och skönhet alltid varit centrum och som satt standarden för konst, kultur och design i resten av Italien och hela Europa.

1960 hade även Fellinis La Dolce Vita premiär och precis som filmen har Santoni blivit en del av den italienska livsstilen där kärlek, passion och den goda maten alltid står i fokus.

I Florens har man en lång historia av att utvinna elixir ur örter och kryddor som sedan använts i medicinska syften, men också för att framställa dyrbara parfymer och ädla drycker. Under medeltiden tillhörde stadens apotekare de mest välbärgade köpmännen i Florens. Nya, internationella handelsvägar till fjärran länder gav dem tillgång till dyrbara kryddor och örter inköpta i hamnar runt Medelhavet. Traditionen lever kvar än i dag där Amaro Santoni är ett lysande exempel på en välbalanserad dryck med ingredienser från naturens skafferi.

Amaro betyder bitter på italienska. Drycken klassas som en örtlikör och kan drickas på väldigt många olika sätt. Kanske har amaro figurerat mest som den bärande ingrediensen i en aperitivo vilket kort och gott betyder att ta en drink före maten. Det vanliga i Italien, och numera också runt om i världen, är att njuta av en Spritz på eftermiddagen. Receptet på en Spritz är att blanda en amaro med prosecco, sodavatten och massor av is. Bartenders använder även amaro i en mängd andra cocktails då drycken ger härlig karaktär.

I Italien tar man gärna en amaro efter maten som en så kallad digestif och då handlar det ofta om någon av de mer alkoholstarka varianterna. Det finns många som anser att en amaro underlättar matsmältningen efter en middag med mycket mat.

amarosantoni.com