DOMAINE DES AUBUISIÈRES | Les 3 Parcelles

Druvorna till vinet Les 3 Parcelles kommer från tre utvalda små vingårdar i Vouvray där jordmånen till största delen består av kalksten. Här odlar man med hållbar inriktning, bland annat med täckgrödor. Gräs får växa mellan rankorna för att öka den biologiska mångfalden och skapa naturlig balans.

Druvorna skördas för hand och relativt sent. Chenin blanc är en druva med bra syra och här vill man ha perfekt mogna druvor. I vinhuset sker en noggrann selektering innan druvorna pressas i den pneumatiska pressen. Jäsningen sker i franska ekfat med sin egen naturliga jäst och vinet får sedan mogna i både nya och gamla ekfat på sin jästfällning under sex månader. Jordmånen och druvan tillför friskhet till vinet och lagringen i ekfaten bidrar med djup och kropp. Helt enkelt ett fantastiskt vin!

Doft och smak

En underbar guldgul färg och en frisk doft av vita persikor och citrus som samsas med mandel och hasselnöt vittnar om viss mognad i vinet. Smaken är balanserad och lång, där fin syra och en perfekt ton av citrusskal piggar upp den djupa smaken. Det här är ett ypperligt matvin som antingen kan avnjutas nu eller få mogna i källaren under några år.

► Systembolaget 299:-

Tillfällig lansering på Systembolaget 24 oktober 2025, 720 flaskor


Produktfakta
Producent

Domaine des Aubuisières

Vinmakare

Charles le Saffre

Land

Frankrike

Region

Loire

Druvor

100% chenin blanc

Alkohol

13,5%

Årgång

2022

Lagring

Franska ekfat

Förpackning

Flaska 750 ml

Förslutning

Naturkork

Kartong

6 flaskor

Varugrupp

Vitt vin

Pris

299:- inkl moms

Restaurang

239:- exkl moms

Domaine des Aubuisières

Hållbar odling på fina kalkstensjordar

Vingården Domaine des Aubuisiéres ligger i Vouvray i Loiredalen och startades av den talangfulla vinmakaren Bernard Fouquet. I dag drivs gården av hans unga medarbetare Charles Lesaffre medan Bernard har kvar en rådgivande roll.

Domänens 30 hektar ligger på de bästa kalkstensjordarna i Vouvray – Le Marigny, Le Bouchet, Le Plan de Jean och Le Clos de l´Auberdière – där man odlar druvan chenin blanc.

Arbetet på gården sker enligt ”lutte raisonnée”, så hållbart det går, och man strävar efter att hålla ekologisk nivå i så stor utsträckning som möjligt. Från årgång 2020 är odlingarna även vara certifierade enligt HVE, Haute Valeur Environnementale. Det är en fransk hållbarhetsmärkning som bland annat ser till biologisk mångfald i vingården och hållbar vattenförsörjning.

Alla druvor skördas för hand och de olika lägena vinifieras separat. Man använder antingen stora, gamla fat eller temperaturkontrollerade tankar. Målet är att producera viner med karaktär av ursprung och drag av den mineralrika jorden, men även med en tydlig fruktkaraktär av den härliga druvan chenin blanc – smakfullt och välbalanserat.