Callejo tar ut riktningen i Ribera del Duero

Hon är vinmakare och yngst i en syskonskara på fem, varav fyra nu tar familjegården i Ribera del Duero vidare. Det är ett framtidsprojekt, som Noelia Callejo säger, och beskriver en helhjärtad satsning där platsens traditioner har plockats upp, klassiker får glänsa och nya tolkningar signerade generation nummer två känns helt självklara. Familjen Callejo tar ut riktningen i detta spanska ursprung längs Dueroflodens bankar, som är etablerat och erkänt för toppviner samtidigt som nyfikenheten blomstrar och vägen ligger öppen. Möt Noelia, en av Callejos två vinmakare.

Callejo

Ribera del Duero | Spanien

Familjefirman Callejo ligger i Sotillo de la Ribera, ett par timmars bilfärd rakt norr om Madrid och därmed i vinregionen Ribera del Duero. Övergripande distrikt är Kastilien och Léon, där även ursprung som Bierzo, Rueda och Toro finns med på kartan. Dueros flodbankar har fått ge namn åt regionen, som fick sin ursprungsstatus 1982 och tillhör de spanska storspelare som förser världen med kvalitetsviner på tempranillo, eller mer korrekt tinto fino, som är det lokala namnet på druvan. När ursprunget föddes fanns 14 vinerier med i bilden, i dag är antalet omkring 300.

Ekocertifierade viner

För Callejos del startade det hela 1989, då Pilar och Félix Callejo grundade firman och byggde upp verksamheten som i dag omfattar 27 vingårdslägen från norr till söder i Sotillo de la Ribera, alla med olika förhållanden och typer av jordmån. Totalt består egendomen av 55 hektar och druvorna som odlas är tinto fino, garnacha, albillo mayor och merlot. Sedan år 2000 bedrivs jobbet enligt ekologiska principer och alla vinerna är ekocertifierade från och med årgång 2022. Callejo var tidigt ute med att tänka hållbart. Noelias bror José Félix, äldst i gänget, tog över som vinmakare vid millennieskiftet och det kändes både viktigt och helt rätt att jobba i den andan från starten av projektet. Själv klev hon in på heltid 2011. Med sig i satsningen hade José Félix erfarenhet från Petrus i Frankrike och Torres i Chile. Noelia sätter stort värde på sin tid hos Araujo i Napa och Cobos i Mendoza.

”Fyra syskon som finner sin egen väg"

Beatriz, Noelia, José Félix och Cristina

”Vi syskon har olika bakgrund, men efter att ha pluggat och jobbat på olika håll tog vi ett gemensamt beslut att satsa på de fantastiska förutsättningarna vi har på hemmaplan och samlas kring projektet. José Félix och jag är båda vinmakare, Beatriz och Cristina tar hand om marknad och försäljning. Tillsammans lägger vi planen för utveckling och vi har renoverat och byggt till på gården. För att kunna jobba så naturligt som möjligt, med minsta möjliga ingrepp, är det viktigt att ha en modern anläggning där vi kan ta hand om skörden på ett optimalt sätt. Vår pappas budskap är att vi ska ta en egen väg. Själv har han alltid velat göra saker på sitt sätt och han har inte varit rädd för att testa nytt. Nu gör vi det, genom att både plocka upp traditioner och modernisera”.

Odling på toppnivå

På Callejos domäner är landskapet flackt, samtidigt är läget riktigt högt. Orten Sotillo de la Ribera ligger på 850 meters höjd och pratar vi vingårdar har Callejo ypperliga lägen från 830 till 930 meter över havet. På toppen dominerar kalksten som jordmån och de lite lägre platserna består av tidigare flodbäddar med grus samt sand och lera. Den höga höjden betyder lägre temperatur och fördelaktigt svala nätter, ett privilegium för vinodlare, säger Noelia. Ändå pratas det inte höghöjdsvin – slanka, fräscha viner med bra syra från exempelvis spanska höglandsplatåer – men visst borde begreppet vara aktuellt även för vinerna med fin balans från Ribera del Dueros höga lägen. Noelia menar att det handlar om kommunikation.

”I distriktet som helhet har vi inte varit så duktiga på att kommunicera det som är speciellt med ursprunget och de fördelaktiga förhållanden vi har, det kan göras bättre. Men någonting håller faktiskt på att förändras. Landskapet är fortfarande detsamma, men vad som utvecklas är synsättet och ambitionen hos många små producenter. Vi vill inte bli moderna eller trendiga, utan vi vill förstå våra rötter och översätta dem till vår tids viner med drag från platsen och vi vill kommunicera den mångfald vi har av uttryck och stilar.”

"”För vår farmor och farfar var clarete inte bara husvin, utan viktigt som näringskälla”

Clarete – vinstil blir till hyllning

Att använda unikt som begrepp kan kännas slitet, men för vinet clarete duger inget annat. Det är den traditionella stilen att göra vin i Ribera del Duero och det handlar om ett djuprosa vin tillverkat av både gröna och blå druvor. Ingen rosé, utan ett karaktärsfullt vin med helt egen historia. Förr i tiden planterades vingårdarna som field blends på grönt och blått och clarete var det som gällde. Syskonen ville plocka upp tekniken igen, värna om traditionen och samtidigt hylla sin mor genom Callejos clarete Viña Pilar. Receptet är hälften var av tinto fino och albillo mayor, gemensam maceration under fem timmar på låg temperatur, därefter pressning och jäsning på betong och på stora fat utan rostning, hälften av varje även här, plus åtta till tio månaders lagring.

”För vår farmor och farfar var clarete inte bara husvin, utan viktigt som näringskälla. Det var fattiga tider och vinet gav ett tillskott. Att lyfta fram clarete igen är viktigt, vi ska inte tappa traditioner utan att vara rädda om mångfalden. På samma sätt tänkte vi när det gäller vårt vita vin på albillo mayor, en druva som egentligen inte har använts till kvalitetsvin och många undrade vad vi gjorde. Men det handlar mycket om odlingsläge och hantering. Albillo Mayor är förälder till tinto fino och vi såg druvan som en skatt att göra något av. Hos oss ger den vin med bra syra, tack vara den höga höjden. Även i det vita vinet får en del av musten några dagars skalkontakt och åtta månader på jästfällningen, på betong och stora fat. Det ger perfekt textur.”

Tinto fino var namnet

Druvan tinto fino ligger bakom de flesta av Callejos viner och den karga jordmånen ger finess och elegans i uttrycken. Noelia är noga med att det lokala namnet för tempranillo används, även det är ett sätt att värna om mångfald. Vinerna görs med omsorg, naturlig jäst används och produktionen sker skonsamt med hjälp av gravitation, tyngdlagen sköter jobbet istället för pumpar. Ett tiotal viner finns på listan och serien startar med Flores de Callejo, det yngsta vinet som är klassat på regional nivå och faller in under kategorin cosecha. Etiketten sticker ut, vinets karaktär är fint fångad av en designer i Barcelona. Övriga etiketter är mer klassiska och även pappa Félix och farmor Daría har fått sina hyllningar genom viner. På tal om tradition gör Callejo även en Gran Reserva, i detta fall har tinto fino legat 24 månader på ekfat och därefter 36 månader på flaska, med en mognad på totalt fem år. Vinet är, som Noelia säger, Callejos definition av tålamod. En familjedygd som fallit väl ut i produktionen.

Bodegas Félix Callejo

Ribera del Duero | Spanien