Bodegas Felix Callejo

Med internationellt gott rykte

Vingården har varit i familjens ägo sedan 1800-talet och drivs i dag av Felix Callejo, hans fru Pilar och parets barn. Felix tog över gården bara 16 år gammal då hans far gick bort. Den första egna skörden var 1989, och förverkligade den dröm som Felix haft sedan han var liten. Idag tillhör Bodegas Felix Callejo en av de bästa vingårdarna i Ribera del Duero och har även ett fint internationellt rykte.

Callejo ligger i Ribera del Duero i den lilla byn Sotillo de la Ribera. Byn ligger i den norra delen av Duerodalen och är en av de högsta platserna i dalen. Vingårdarna ligger på 850-930 meter över havet och här odlar man till 100 % tempranillo eller som man kallar den här – Tinta Fina. Druvan trivs fint på den höga höjden där temperaturen kan skilja så mycket som 15 grader mellan dag och natt. Jordmånen varierar från kalksten på de högre höjderna till sand och stora stenar på de lägre höjderna. Sammantaget bidrar detta till att druvorna mognar fint, att syran bibehålls samt att man får olika karaktärer på druvorna.

Tiden innan skörd är hektisk och spännande, man smakar kontinuerligt på druvorna som även analyseras i laboratorium för att bestämma vilka druvor från varje plot som ska vara i vilket vin. Man har låga skördeuttag, handplockar druvorna och de selekteras även noga i vinhuset. Man använder druvans egen jäst och använder enbart franska ekfat. Vinet från Bodegas Felix Callejo är ekologiskt certifierat.