Gysler Riesling Kabinett Mandelberg

Ekologiskt  |  Veganvänligt

Vinet är ett så kallat Deutscher Prädikatswein som är en kategori inom det tyska vinsystemet. Det betyder att vinet måste komma från en av landets bestämda vinregioner och uppfylla speciella krav vad gäller odling. Riesling Kabinett Mandelberg kommer från ett enskilt vingårdsläge som heter Mandelberg och är brant med lutningar ända upp till 40 procent på sina ställen. Vinrankorna är 55 år gamla och några av de äldsta hos Weingut Gysler, jordmånen vulkanisk med den karaktäristiska röda sandjorden på toppen. Vingården drar nytta av en svalkande vind och en lång växtsäsong där druvorna får mogna fint. Det resulterar i ett vin med generös frukt och låga alkoholhalter. Alexander Gysler kallar vingården för sin ”premier cru”!

Druvorna skördas för hand och vinet jäser spontat i ståltank på druvans naturliga jäst innan det mognar på sin jästfällning under sex månader. Vinet varken filtreras eller klarnas och endast en liten mängd sulfiter tillsätts vid buteljering.

Doft och smak

En kabinett med lysande balans mellan sötma och syra. Vinet doftar inbjudande av mogna vindruvor, citrus och aprikoser. Smaken är generös med frukt och stramas åt i slutet av den tydliga syran och mineraltonerna. Ett utmärkt vin till kryddiga, lite asiatiska rätter som även passar bra till våra svenska smaker.

Restaurangsortiment


Produktfakta
Producent

Weingut Gysler

Vinmakare

Alexander GYsler

Land

Tyskland

Region

Rheinhessen

Druvor

100% riesling

Alkohol

9 %

Syra

8 g/l

Socker

33 g/l

Årgång

2023

Lagring

Ståltank

Förpackning

Flaska 750 ml

Förslutning

Naturkork

Kartong

12 flaskor

Varugrupp

Vitt vin

Pris

212:- inkl moms

Restaurang

169:- exkl moms

Certifierat Ekologiskt

Ja

Veganvänligt

Ja

Weingut Gysler

Ekologi och biodynamik i vingården

År 1999 övertog Alexander Gysler vingården som grundades redan 1750 i västra Rheinhessen. Staden heter Weinheim och är känd för sina geologiska förhistoriska fynd. Jorden kallas Rothliegend och dateras ungefär 285 miljoner år tillbaka i tiden. Den består av vittrande sandsten som ger en fin mineralton. Mikroklimatet, som skyddas av omgivande berg och skog, hjälper druvorna att mogna perfekt med bibehållen syra. Alexander Gysler vill att hans viner ska vara individuella och samtidigt spegla druvans och platsens ursprung. År 2004 började arbetet mot en ekologisk odling och i dag arbetar man helt biodynamiskt och är även Demeter-certifierade.

Weingut Gysler använder därmed minimalt med sulfiter i vinerna. Produktionen ligger på 85 000 flaskor per år. Huvuddruvan är riesling, men Gysler odlar även druvorna pinot gris och pinot blanc.


Privacy Preference Center