Avondale Samsara
Samsara är ett vin som verkligen speglar Avondales djupgående filosofi att skapa viner i harmoni med naturen och livets eviga kretslopp. Det görs på 100 % syrah som odlas ekologiskt och kommer från rankor som är mellan 12 och 20 år gamla. Det låga skördeuttaget bidrar till friska och balanserade druvor.
Druvorna handskördas tidig morgon och man låter cirka 15 % hela klasar jäsa vilket ger kropp och längd till det färdiga vinet. Resterande skörd avstjälkas och får jäsa långsamt i tank. Vinet får sedan vila i 600 l stora franska ekfat i upp till 16 månader där även den malolaktiska jäsningen sker. Därefter får vinet vila i flaskan innan det går till försäljning.
Namnet Samsara kommer från buddhismen där det representerar naturens och livets kretslopp med födelse, död och pånyttfödelse. Det symboliserar idén om ständig förnyelse och omvandling vilket speglas i Samsara som varje år har en unik karaktär, beroende på förutsättningarna det specifika skördeåret.
Doft och smak
Samsara bjuder på en inbjudande doft av viol, röda friska bär, vitpeppar och en elegant fatton. Det är ett vin med kropp och välintegrerade tanniner med toner av plommon, mörka körsbär och med en kryddighet av kanel och peppar. Det är underbart välbalanserat och i sin bästa form med en frisk och färsk fruktighet som tillsammans med syran driver vinet.
Produktfakta
Producent | Avondale |
---|---|
Vinmakare | Corné Marais |
Land | Sydafrika |
Region | Paarl |
Druvor | 100% syrah |
Alkohol | 14% |
Årgång | 2014 |
Lagring | 16 månader på franska ekfat |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Förslutning | Naturkork |
Kartong | 12 flaskor |
Varugrupp | Rött vin |
Pris | 359:- inkl moms |
Restaurang | 279:- exkl moms |
Certifierat Ekologiskt | Ja |
Veganvänligt | Ja |
Avondale
“Slow wine-making”
Paarl-dalen är namnet på det område i Sydafrika där den pittoreska vingården Avondale ligger. Historiska dokument visar att det har odlats vin här i över 300 år och att området kring Avondale var en av de första platserna i dalen där mark avsattes för just vinodling. År 1997 köpte John och Ginny Grieve egendomen Avondale. Deras yngste son Johnathan intresserade sig tidigt för verksamheten och antog utmaningen att omvandla driften av gården enligt ekologiska och balanserade principer. Familjen Grieve bor på Avondale tillsammans med de 25 familjer som arbetar på gården. Den första årgången under namnet Avondale producerades 1999. Året därpå svepte en katastrofal brand nerför bergen. Ur askan reste sig nu möjligheten att omforma sättet som jorden brukats på till ett nytt, ännu mer hållbart system.
Johnathan Grieve tog vara på möjligheten och under åren som gått sedan dess har han utvecklat en unik metod för vinodling på gårdens 100 hektar. Han kallar den för ”BioLOGIC” och utgår från ekologiska och biodynamiska principer. Verksamheten är inte biodynamiskt certifierad, men metoderna som används har samma inriktning och nivå. En levande jordmån står i fokus och kretsloppstanken är tydlig. Avondale praktiserar så kallad “slow wine-making”, vilket betyder att vinerna får den tid de behöver för att utvecklas till sin fulla potential. När flaskorna når slutkonsumenten är de tillgängliga för direkt konsumtion, samtidigt som de har en karaktär som lämpar sig för lagring.
Varje steg som tas på Avondale bygger på en helhetssyn och känsla för detaljer, vilket även resulterar i extraordinära viner som är certifierade av Moder Jord, som Johnathan säger. Den instans som klassas högst på Avondale. Ett fint exempel ur arbetet är att ankor tjänstgör på Avondale, de jobbar under dagtid i vingården med att äta upp skadedjur i form av sniglar. Hållbarhet och kretslopp, fullt ut. Se även en intervju med Johnathan Grieve när han besökte oss och en titt på ankorna i arbetet! ”I do what the wines want me to do.” Cornè Marais, Vinmakare på Avondale. www.avondalewine.co.za