Avondale Anima Chenin Blanc
Ekologiskt
Anima är tillverkat av ekologiskt odlade druvor och skörden sker alltid för hand. Vinstockarna är upp till 35 år gamla och skördeuttaget hålls lågt för att uppnå hög koncentration i druvorna. Vid ankomst till källaren pressas merparten av druvorna i hela klasar som därefter får jäsa naturligt på 500-liters franska ekfat. En viss del, 20 procent av druvorna, får jäsa med hela klasar på amfora & qvevri, vilket ger vinet speciell kropp och längd. Efter att jäsningen gått klart får vinet ligga kvar på faten ytterligare 12 månader med regelbunden battonage, omrörning av jästfällningen, vilket ger extra smak och textur.
Doft och smak
Vinet har en härlig doft av melon, ananas, honung och citronskal. I smaken kommer doftens drag tillbaka och här finns fler toner såsom persika, krusbär och en fin mineralitet. Det här är ett smakrikt vin med mogna, gula nyanser. Det passar mycket fint till en citrusmarinerad grillad lax, serverad med basilikaolja och rostade pinjenötter. En fräsch grönsallad räcker bra som tillbehör.
Produktfakta
Producent | Avondale |
---|---|
Vinmakare | Corné Marais |
Land | Sydafrika |
Region | Paarl |
Druvor | 100% chenin blanc |
Alkohol | 13,5% |
Årgång | 2019 |
Lagring | Jäst på 500-liters ekfat och 20% jäst på amfora & qvevri, lagring på faten 12 mån på jästfällningen. |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Förslutning | Naturkork |
Kartong | 12 flaskor |
Varugrupp | Vitt Vin |
Pris | 239:- inkl moms |
Restaurang | 179:- exkl moms |
Certifierat Ekologiskt | Ja |
Veganvänligt | Ja |
Avondale
“Slow wine-making”
Paarl-dalen är namnet på det område i Sydafrika där den pittoreska vingården Avondale ligger. Historiska dokument visar att det har odlats vin här i över 300 år och att området kring Avondale var en av de första platserna i dalen där mark avsattes för just vinodling. År 1997 köpte John och Ginny Grieve egendomen Avondale. Deras yngste son Johnathan intresserade sig tidigt för verksamheten och antog utmaningen att omvandla driften av gården enligt ekologiska och balanserade principer. Familjen Grieve bor på Avondale tillsammans med de 25 familjer som arbetar på gården. Den första årgången under namnet Avondale producerades 1999. Året därpå svepte en katastrofal brand nerför bergen. Ur askan reste sig nu möjligheten att omforma sättet som jorden brukats på till ett nytt, ännu mer hållbart system.
Johnathan Grieve tog vara på möjligheten och under åren som gått sedan dess har han utvecklat en unik metod för vinodling på gårdens 100 hektar. Han kallar den för ”BioLOGIC” och utgår från ekologiska och biodynamiska principer. Verksamheten är inte biodynamiskt certifierad, men metoderna som används har samma inriktning och nivå. En levande jordmån står i fokus och kretsloppstanken är tydlig. Avondale praktiserar så kallad “slow wine-making”, vilket betyder att vinerna får den tid de behöver för att utvecklas till sin fulla potential. När flaskorna når slutkonsumenten är de tillgängliga för direkt konsumtion, samtidigt som de har en karaktär som lämpar sig för lagring.
Varje steg som tas på Avondale bygger på en helhetssyn och känsla för detaljer, vilket även resulterar i extraordinära viner som är certifierade av Moder Jord, som Johnathan säger. Den instans som klassas högst på Avondale. Ett fint exempel ur arbetet är att ankor tjänstgör på Avondale, de jobbar under dagtid i vingården med att äta upp skadedjur i form av sniglar. Hållbarhet och kretslopp, fullt ut. Se även en intervju med Johnathan Grieve när han besökte oss och en titt på ankorna i arbetet! ”I do what the wines want me to do.” Cornè Marais, Vinmakare på Avondale. www.avondalewine.co.za