Med ny filosofi i Franken...
...Steintal visar vägen
I tyska vinregionen Franken är det vita viner och gröna druvor som gäller, i alla fall till den absolut största delen. Silvaner, müller-thurgau och riesling dominerar men här finns även grogrund för pinot noir på absolut toppnivå. Fina vingårdar med denna blå druva, här kallad spätburgunder, förvaltas av Steintal, som inte bara går mot strömmen färgmässigt. Även i vinkällaren är riktningen en annan än den vedertagna och när grannarna ruskar på huvudet känner Steintal är de är på helt rätt väg. Möt Jonas Hirn som tillsammans med sin kollega Filip Aufderheide skapar viner med eftertraktad särprägel.
Weingut Steintal
Franken | Tyskland
Steintal är en relativt ny vinfirma, men på riktigt gammal grund. Jonas, berätta lite om bakgrunden.
”Egendomen har en historia som går tillbaka ända till 1912. Jag och Filip Aufderheide tog över 2019 och då kom även det nya namnet till. Benedikt Baltes drev vingården under sitt namn från 2010 och jag gjorde min praktik hos honom. När Benedikt bestämde sig för att överlåta firman för att satsa fullt ut i distriktet Ahr, tillsammans med sin fru Julia Bertram, fick jag frågan om jag var intresserad att ta över. Visst funderade jag en del, men jag kunde ju göra det tillsammans med Filip och vi kompletterar varandra på ett väldigt bra sätt.”
Steintal har odling av en liten andel gröna druvor, men satsar nu fullt ut på pinot noir, eller spätburgunder som druvan kallas på plats. Hur går era tankar kring inriktningen i vingårdarna?
”Vi vill fokusera helt och hållet på pinot noir, som kan leverera riktigt bra frukt från vår region där vi har svalt klimat och mestadels en jordmån av röd sandsten. Även historiskt sett har druvan ett fäste i just Klingenberg. Den är även intressant för att den kan visa många uttryck, beroende på terroir och mikroklimat, och på så vis kan vi få viner i olika stilar. Det finns bara 280 hektar pinot noir i Franken och vi har 3,5 procent av denna yta i dag. Nu har vi omkring 11 hektar mark, vi har just kompletterat med två vingårdar vi inte kunde motstå. Kring 15 hektar vore väl optimalt för oss på sikt.”
”Vi går emot både de traditionella och moderna stilar som annars gäller och satsar på ett eget koncept för ett lättare uttryck"
Att skörda i rätt tid
Ni går mot strömmen i Franken med er riktning även i källaren. Hur ser filosofin ut?
”Vi vill skapa viner i en annan stil än den som oftast är måttstock för röda viner här. Vi går emot både de traditionella och moderna stilar som annars gäller och satsar på ett eget koncept för ett lättare uttryck. Vårt recept är att skörda innan druvorna är för mogna och hålla nere uttaget för koncentrationens och mineralitetens skull. Vi satsar på låg alkohol, fruktighet och fina tanniner, men samtidigt struktur. Mineraliteten är viktig och vi jobbar med fat på ett sätt som ger en inramning till vinet men ingen tydlig prägel. Vi använder oss av ek från trakten som har vuxit långsamt i vårt svala klimat och är förhållandevis tät.”
”If people in the valley say we are doing it wrong, we are on the right way”
Avslappnat men i lagom portion
Begreppet reduktivitet dyker upp i vinsammanhang, även när det gäller Steintals viner. Att skydda vinet från syre under tillverkningen bevarar fruktigheten, men när flaskan öppnas kan den första doften vara speciell i ett tydligt reduktivt vin. Hur hänger det här ihop och hur resonerar ni?
”Vi gillar reduktivitet, i lagom portion. Med låg syrekontakt undviker vi oxidation och vi får ett renare, fruktigare vin. Benedikt gick långt åt det reduktiva hållet, vilket i praktiken innebär att vinet behöver luftas riktigt länge för att släppa det instängda och lite unkna draget som kan finnas i doften. För många konsumenter blir det här en tröskel. Vi har valt att öppna upp det hela lite och kör en mer avslappnad stil när vi hanterar vinet, det får helt enkelt lite mer syrekontakt under processen. Vi har även sänkt svavelhalten och kan hamna på en riktigt låg nivå totalt. Det klarar vi genom att ha helt friskt druvmaterial. Sammantaget får vi en mjukare produkt som känns fräschare även initialt, fortfarande med frisk fruktighet.”
Med kork eller skruv?
Vad säger du generellt om utvecklingen på flaska och lagringsdugligheten för vinerna och vilken skillnad gör skruvkapsyl gentemot kork?
”Vinernas balans och struktur gör dem lagringsdugliga och det är intressant att låta exempelvis de vingårdsbetecknade flaskorna ligga lite extra, vi ser en tydlig utveckling över ett par-tre års tid. Viner med skruvkapsyl tenderar att få lite extra påverkan och utveckling initialt för att sedan hålla sig på viss nivå, medan viner på kork utvecklas mer över tid.”
Steintal i Sverige
Det är ett elegant och svalt uttryck i vinerna på pinot noir från Steintals ruskigt branta vingårdar, tillverkade enligt Jonas och Filips egen framsynta filosofi. Klicka på knappen och läs mer om vingården och de aktuella viner som du kan köpa via Systembolaget just nu.
Weingut Steintal
Franken | Tyskland