Weingut Steintal

Med sval elegans från tyska terrasser

Platsen är Franken, det tyska vindistriktet där det mestadels handlar om vita viner men där även förstklassigt rött vin produceras. Klingenberg am Main är adressen och här ligger Steintal, vingården som fått nytt namn men som länge har legat i topp när det gäller spätburgunder, regionens version av pinot noir, som i Steintals fall odlas i Klingenberg, Großheubach och Bürgstadt.

Under det senaste dryga decenniet har Benedikt Baltes drivit och utvecklat egendomen under sitt namn. Benedikt finns fortfarande med som konsulterande vinmakare, men nu är Jonas Hirn som har tagit över rodret tillsammans med vinmakare Philipp Aufderheide under namnet Steintal – stein står för terroir och jordmån av röd sandsten medan tal står för de kraftigt lutande sluttningarna i dalen ner mot floden Main.

Klimatet och läget på vingårdarnas branta terrasser fungerar utmärkt för spätburgunder, som utgör hela 90 procent av Steintals produktion. Målsättningen är att skapa personliga, högkvalitativa viner med svala uttryck, djup mineralitet och komplexitet. Viner med finess och elegans, vilket Steintal verkligen lyckas med. Stor omsorg i vingården med hållbar, ekologisk odling i kombination med skonsam bearbetning i vineriet är receptet.

Tillverkningsmetoden är i princip densamma för alla viner. Skillnaden ligger främst i de enskilda vingårdarnas terroir och vilket skördeuttag som gäller för respektive vin. Steintal undviker pumpning, filtrering och annan påverkan, den naturliga jästen används och vinerna vilar på fat som tillverkas av lokal ek, som vuxit långsamt i det svala klimatet och är förhållandevis tät.

Steintals viner är klassificerade enligt VDP, Verband Deutscher Prädikatsweinguter, med fokus på läge och druvmaterial och med stigande krav i skalan från Gutswein och Ortswein till Erste Lage och Grosse Lage. Steintal gör terroirdrivna viner i alla nivåer av ursprung och ambitionen är att fortsatt presentera tysk pinot noir i toppklass från Franken och de fina lägena i Klingenberg, Großheubach och Bürgstadt.

”Tiden står aldrig stilla i en vingård”, säger Steintals vinmakare. ”Naturen sätter rytmen och vi anpassar oss, därför blir det aldrig samma vin två årgångar i rad. Vår uppgift är främst att skapa de bästa förutsättningarna för kvalitet genom ekologisk odling och omsorg om vingårdarna”.