House of Smith | K The Beautiful Syrah
Kombinera bästa växtplatserna i Walla Walla, Washington State, med vinmakare Charles Smiths kärlek till druvan syrah och resultatet blir toppen. ”Absolutely beautiful”, säger Charles. Det var med serien K som det hela startade – en satsning på Rhône-druvor och andra internationella storheter, viner från enskilda vingårdslägen och ett vineri som slog upp dörrarna i Walla Walla 2001.
Sedan dess har Charles Smith producerat en beundransvärd mångfald av kvalitetsviner med ett verkligt stort K, exempelvis K The Beautiful Syrah. Det här vinet har en längd som motsvarar en svensk midsommarnatt, menar Charles. Djupt i färgtonen och med en fängslande aromatik av mörk frukt och dova, jordiga toner.
En väldränerad, stenig jordmån på före detta flodbäddar betyder rankor med djupa rötter. Sandjorden under stenarna och ett svalt växtläge ger druvor som omsätts till ett välbalanserat vin med komplex karaktär. Ett handplockat hantverk från Washington State, varsamt pressat och producerat på naturlig jäst. En liten andel viognier har tillsatts och fått jäsa tillsammans med syrah, för fruktighetens skull. Vinet är uppfostrat på jästfällningen på ekfat under 20 månaders tid och är lagringsdugligt i minst ett decennium.
Doft och smak
Vinet har toner av blå och mörka bär, svarta oliver, mörk jord, charkuterier och en stenig mineralitet. Ett komplext, uttrycksfullt och stort matvin med bra syra, fin balans och verklig längd. Dekantera servera till rätter på vilt och nöt, gärna med inslag av färska örter.
Produktfakta
Producent | House of Smith |
---|---|
Vinmakare | Charles Smith |
Land | USA |
Region | Washington, Walla Walla |
Druvor | 97% syarah, 3% viognier |
Alkohol | 14,5 |
Årgång | 2015 |
Lagring | Franska ekfat, varav 35% nya, under 20 månader |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Förslutning | Naturkork |
Kartong | 12 flaskor |
Varugrupp | Rött vin |
Pris | 699:- inkl moms |
Restaurang | 559:- exkl moms |
House of Smith
”It´s just wine – drink it!”
Vinproducent är kanske inte det första man tänker på när man träffar Charles Smith. Hans vildvuxna kalufs, mörka solglasögon och minst sagt oborstade attityd för snarare tankarna till rockmusik än sofistikerade viner. En gissning inte helt avlägsen sanningen eftersom Charles i sitt tidigare liv var manager och turnéledare för flera rockband.
Charles är en självlärd vinmakare som drivs av sitt intresse att skapa viner som smakar som platsen där druvan vuxit. Resultatet är välbalanserade viner fullastade med smaker och med vingårdens speciella signum, både när det gäller jordmån och klimat. Lika lite som Charles själv passerar obemärkt förbi gör hans viner det. Och de fantasifulla namnen glöms knappast bort i första taget. Inte heller de spektakulära etiketterna, formgivna av danska Rikke Korff som tidigare var designchef på Levi Strauss & Co.
Druvorna i Charles Smiths viner kommer från några av Washingtons bästa växtplatser och han prioriterar odlare som tillämpar metoder för hållbart jordbruk. Charles har alltid något nytt projekt på gång och i slutet av juli 2016 slog han upp de 6,5 meter höga portarna till sitt nya vineri i den hippa stadsdelen Jet City i Seattle. Vineriet ligger i en gammal sliten industrilokal som han låtit bygga om till en av den amerikanska västkustens i särklass hetaste samlingspunkter för både tillverkning och provning av vin.
Charles Smith är en sann naturbegåvning. En katt bland hermelinerna som drivs av sin passion att göra vin till folket. Utöver sina värstingar i små kvantiteter, lyckas han även med konststycket att göra kvalitetsviner i stor volym som alla har möjlighet att njuta av.
Vinsnack med Charles Smith
På "International Big Hair Day" så träffade Pär Strömberg från Wine Table Charles Smith för att snacka vin och... ja, allt annat som händer och sker kring vår udda vinmakare. Det blev inte så mycket fakta om ekfatens ålder, väderstreck på odlingslotter eller uppbindningsmetoder. Den här provningen handlar om vin såklart men också om så mycket annat.