Balans i jorden och harmoni i flaskan
Biodynamisk odling är Alexanders framgångsrika modell
Biodynamisk vinodling funkar verkligen, det kan Alexander Gysler skriva under på. Hans vingårdar i Rheinhessen är alla ekologiskt och biodynamiskt certifierade, välmående och livfulla. Och egentligen har omställningen inte varit särskilt svår, menar Alexander. Det handlar mest om tid och tålamod, att låta naturen visa vägen och ordna balansen. Resultatet i flaskan är harmoniskt – enligt både vinmakaren själv och Friends of Handpicked.
Alexander Gysler
Weingut Gysler
Det är en nöjd och glad vinmakare som är på tur till den nordiska marknaden, tillfreds med ett gott jobb och med att möta intresserade konsumenter som uppskattar hans viner. Inte minst i Sverige är vi både nyfikna och medvetna när det gäller hållbart producerat kvalitetsvin, tycker Alexander. Då är det förstås extra kul att sätta ljus på vad biodynamiken innebär och tillför.
Vingården har gått i arv i generationer och Alexander växte upp bland rankor och tunnor. Det var ingen självklarhet att vinproduktion skulle bli hans vardag, men ett års frånvaro på grund av värnplikt gav distans och Alexander kände hur lyckligt lottad han var att ha en vingård som väntade på honom. Hans far var tidigt ute med att jobba med ekologiska metoder, men starten 1999 för Alexanders del var mer konventionell. Det tog dock bara några årgångar – och ett par döttrar – för att Alexander på allvar skulle tänka grönt. År 2004 blev vändpunkten, omställningen till ekologisk nivå inleddes och direkt därefter var det dags för biodynamiken som hade väckt Alexanders intresse rejält.
”När man arbetar konventionellt i en vingård handlar det oftast om att brottas med naturen, att bekämpa något, att övervinna hinder. Nu har jag en helt annan känsla. Efter omställningen gör jag något positivt, jag gör nytta på riktigt. Det ger verklig tillfredsställelse. När vi fick barn kändes det också så viktigt att ge nästa generation rätt förutsättningar. Jag ville även kunna gå i vingården och låta mina döttrar provsmaka druvor med gott samvete.”
Det sista klivet till biodynamisk nivå var alltså inte så tufft som man kan tro, enligt Alexander. Han lärde sig att tillverka de viktigaste naturliga preparaten som används i odlingen, ett direkt och påtagligt plus för den som utför besprutningen också. Utöver det bidrar djur med gödsel, täckgrödor används och jorden blir alltmer full av liv. I vineriet gäller naturlig jäst, ingen klarning och endast minimal dos av svavel. Många av vinerna filtreras inte heller, det naturliga alternativet är helt enkelt att låta processen få ta sin tid.
”För varje år har vingården kommit att må ett snäpp bättre, men efter tio år kom den verkliga skjutsen"
"Biodynamisk odling väcker intresse"
”För varje år har vingården kommit att må ett snäpp bättre, men efter tio år kom den verkliga skjutsen. Det var så påtagligt och fantastiskt, en verklig boom i kvalitet. Det är klart att biodynamiken skapar intresse, och även om vi inte är många till antalet i min region så märker jag att alla unga vinmakare sneglar åt detta håll. För några år sedan fick jag även tillfälle att träffa Nicolas Joly, kultförklarad biodynamiker i Loire, och det var helt fantastiskt. Han är en stor inspiratör för mig och många andra. Vi hjälper varandra, den andan betyder mycket.”
”Det vi gör är ju långsiktigt arbete och kommer nästa generation och deras barn tillgodo, känslan av arv är väldigt värdefull”
Slankt, krispigt, elegant och harmoniskt
Men det kanske allra viktigaste kvittot på att jobbet är betydelsefullt och att satsningarna i vingården och vineriet är viktiga för framtiden, är av ett helt annat slag.
”Min yngsta dotter som är 15 år vill bli vinmakare och har ett stort intresse för jobbet i vingården, det är riktigt roligt och jag tar det som gott betyg. Just nu tar hon körkort för traktor, inte dumt. Det vi gör är ju långsiktigt arbete och kommer nästa generation och deras barn tillgodo, känslan av arv är väldigt värdefull.”
Vad är då kännetecknet för Alexander Gyslers viner, vad utmärker dem? Och vilka är de övriga förutsättningarna bakom resultatet?
”Jordmånen hos oss är speciell, den består av röd sandsten och bidrar till örtiga toner och bra mineralitet. Vi jobbar på en sval plats, det är ganska blåsigt och läget är 300 meter över havet. Det betyder fräschör i vinet. Sedan gör vi så lite som möjligt i vineriet och det ger en äkta känsla. Lägg biodynamiken och druvkvaliteten till det och resultatet är slankt, krispigt och elegant. Det är harmoniska viner, skulle jag säga, och det sa faktiskt även många som kom för att prova mina viner här i Stockholm, jätteroligt!”
Weingut Gysler
Rheinhessen | Tyskland